Fie că sunteţi din judeţ, că vă aflaţi pentru câteva zile la noi sau doar în tranzit, Lacu Roşu şi Cheile Bicazului reprezintă oricând o destinaţie care merită luată în considerare.
Unul dintre cele mai cunoscute lacuri din ţară – Lacu Roşu – este cel mai mare lac de baraj natural, formându-se în anul 1837, în urma unor furtuni şi ploi torenţiale, prin surparea unei porţiuni din Muntele Ghilcoş spre poalele Masivului Suhard, barând valea râului Bicaz.
În apropiere se află şi cunoscutele Chei ale Bicazului, probabil cea mai spectaculoasă legătură dintre Transilvania şi Moldova.
Aceste două puncte, împreună, reprezintă o atracţie importantă, care în ultimii ani s-a îmbogăţit cu câteva atracţii.
Astfel, Lacu Roşu nu mai reprezintă doar staţiunea în care să te plimbi cu barca pe apă, să mănânci un kürtos sau un langoş la malul lacului şi să faci un traseu montan.
În urmă cu aproximativ 4 ani au fost montate două cabine panoramice. Una pe Muntele Piatra Poienii, alta pe Muntele Ucigaş. Acestea pot fi vizitate sau chiar se poate dormi în ele. Tot ce trebuie făcut este să se facă o programare la Serviciul Salvamont, la unul dintre numerele de telefon: 0744/70.18.15, 0724/21.25.86, 0723/14.87.97.
La doar 4 km de intrarea în Lacu Roşu dinspre Gheorgheni se află una dintre cele mai frumoase piste de bob de vară. Traseul are o lungime de 940 metri, cuprinde 14 curbe şi o diferenţă de nivel de 68,9 m, cu o altitudine maximă de 1.126,4 m şi una minimă de 1.057,8 m.
„Pe pistă sunt disponibile viteze de până la 45 km/h, iar cele 14 curbe adaugă un plus de emoţie, făcând experienţa de neuitat.
O activitate excelentă pentru familii, copiii începând cu vârsta de 3 ani având acces însoţiţi de un adult. La fiecare coborâre cu bobul vă facem fotografii pe care le puteţi achiziţiona după ieşire. Oferta noastră include fotografii, magneţi de frigider şi brelocuri”, se precizează pe boblacurosu.ro. Pe acest site sunt disponibile şi informaţiile legate de programul de funcţionare şi de bilete.
Chiar dacă are deja o vechime, Via Ferrata rămâne în continuare o atracţie pentru alpinişti. Traseul a fost inaugurat în 2016 şi este denumit după alpinistul Wild Ferenc. Via Ferrata a fost amenajată în Suhardul Mic, pe traseul care duce la punctul de belvedere.
Pentru cei care nu sunt pregătiţi pentru escaladă, recomandăm traseul uşor, spre punctul de belvedere. Traseul porneşte de lângă Hotelul Jasicon. Nu are dificultate mare şi se poate ajunge în vârf în cel mult o oră.
Bineînţeles, se poate urca şi pe Piatra Altarului – şi aici fiind amenajate trasee de escaladă.
Şi dacă s-a ajuns la Lacu Roşu, trebuie neapărat coborât până în Cheile Bicazului. Se poate merge cu maşina până ce se găseşte o parcare. De acolo se pot face plimbări pe jos pentru a admira frumuseţea naturii şi minunea sculptării în stâncă de către apă.
În ceea ce priveşte cazările şi punctele de mâncare, în zonă sunt multe pensiuni, iar la intrarea în Lacu Roşu dinspre Gheorgheni, pe partea dreaptă, se află şi un camping. Noi recomandăm şi Hotelul & Restaurant Lacu Roşu, unde s-a investit foarte mult în ultimii ani. Hotelul a fost crescut la 4 stele. Pentru a îmbogăţi oferta din staţiune, în perimetrul hotelului a fost amenajat şi un teren de fotbal şi tenis. Iar în imediata vecinătate se află Lolo Park (telefon 0726/50.05.14).
Restaurantul hotelului vă aşteaptă cu un meniu diversificat, iar vara cu o terasă încăpătoare, unde sunt mereu bine primiţi şi cei care nu sunt cazaţi acolo.
LIVIU C.
(foto: Bob Lacu Roşu – Gyilkostó, Hotel & Restaurant Lacu Roşu)