Au fost descoperite cantităţi semnificative de deşeuri abandonate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Au fost descoperite cantităţi semnificative de deşeuri abandonate
Au fost descoperite cantităţi semnificative de deşeuri abandonate

Au fost descoperite cantităţi semnificative de deşeuri abandonate

  • Comisarii Gărzii de Mediu au aplicat amenzi usturătoare în cazul a trei primării harghitene şi au impus măsuri şi termene pentru efectuarea de lucrări de salubrizare

Primăriile comunelor Cozmeni, Sânmartin şi Tuşnad au fost sancţionate de comisarii Gărzii de Mediu Harghita, după descoperirea unor cantităţi semnificative de deşeuri abandonate pe raza localităţilor respective.

„În cadrul controalelor desfăşurate în ultima perioadă, comisarii Gărzii de Mediu Harghita au identificat abandonări de deşeuri municipale/amestecate în cantităţi semnificative pe 3 amplasamente, în 3 unităţi administrative diferite. Având în vedere prevederile OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, conform căreia administraţiile publice locale au obligaţia de a asigura şi răspund pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase, dar şi obligaţia de a acţiona pentru refacerea prejudiciului adus mediului în urma gestionării defectuoase a deşeurilor şi de a asigura prin măsuri adecvate protecţia mediului, comisarii de mediu au aplicat amenzi contravenţionale cuprinse între 20.000 şi 40.000 lei şi au impus măsuri cu termene pentru salubrizarea amplasamentelor afectate. În cazul deşeurilor abandonate şi în cazul în care producătorul/deţinătorul de deşeuri este necunoscut, inclusiv în cazul în care proprietarul terenului pe care sunt abandonate deşeurile nu este cunoscut, cheltuielile legate de curăţarea şi refacerea mediului, precum şi cele de transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare sunt suportate de către unitatea administrativ-teritorială”, se arată într-un comunicat. În comunicatul postat pe pagina oficială de Facebook a Gărzii de Mediu Harghita se precizează totodată că astfel de practici sunt inacceptabile, iar instituţia va acţiona în mod continuu în vederea stopării acestui fenomen. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.