Ateliere de pictură pe sticlă în mijlocul naturii la Secu, Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Cultură » Ateliere de pictură pe sticlă în mijlocul naturii la Secu, Topliţa
Ateliere de pictură pe sticlă în mijlocul naturii la Secu, Topliţa

Ateliere de pictură pe sticlă în mijlocul naturii la Secu, Topliţa

În perioada 15-21 iulie s-a derulat proiectul cultural „Icoana – frumuseţe cerească pe pământ”, ediţia a III-a, proiect al Asociaţiei „A fi altfel”, co-finanţat de Primăria Topliţa. Proiectul s-a concretizat sub forma unui atelier de pictură pe sticlă de o săptămână, în mijlocul naturii, la Cabana Secu, la care au participat 40 de copii cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani, care fac parte din grupul catehetic al Parohiei Ortodoxe din Călimănel. Copiii au fost coordonaţi de artistul plastic Marcel Naste din Reghin, de preotul Petru Cătinean, preşedintele Asociaţiei „A fi altfel”, de prof. Ligia Cătinean şi de alţi voluntari.

Asociaţia „A fi altfel”, cu sediul în Topliţa, îşi propune promovarea valorilor umane, morale, culturale şi tradiţionale româneşti. Printre obiectivele asociaţiei se numără dezvoltarea de programe şi proiecte pentru tineri şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitate. Copiii participanţi la ateliere sunt elevi talentaţi ai şcolilor din Topliţa, iar unii dintre aceştia frecventează atelierele de pictură din cadrul Centrului Social Călimănel, rezultat dintr-o fuziune a Asociaţiei şi a Parohiei, înfiinţat de asemenea de preotul Petru Cătinean, care se îngrijeşte în permanenţă de educaţia culturală şi spirituală a copiilor de toate vârstele, fiind bine cunoscut în împrejurimi pentru diferitele activităţi şi proiecte pe care le organizează şi coordonează în acest scop. Pentru toţi copiii doritori, la Centru se organizează săptămânal cursuri gratuite de pictură şi chitară.

Un alt proiect interesant şi demn de menţionat, iniţiat de preotul Cătinean, este cel de anul trecut, „Fotografia veche – antidot la uitare”, în cadrul căruia s-au colectat de la localnici mai multe fotografii vechi de cel puţin 50 de ani din zona Călimănel, acestea fiind apoi valorificate în cadrul unei expoziţii, în urma căreia au fost editate 150 de albume.

Atelierul de pictură pe sticlă „Icoana – frumuseţe cerească pe pământ” de la Secu a prins contur din dorinţa de a transmite participanţilor tainele picturii sacre şi a tradiţiilor populare. Acest proiect cultural este, pentru copiii din comunitate, o alternativă de a petrece frumos timpul liber în vacanţă şi de a fi implicaţi în activităţi culturale şi artistice. Proiectul, care a fost gândit pentru a încuraja creativitatea şi lucrul în echipă, a fost structurat în două activităţi majore: ateliere de pictură şi organizarea unei expoziţii. Prin aceste activităţi se doreşte o revigorare a interesului din partea comunităţii pentru pictura pe sticlă şi promovarea acestui meşteşug.

La realizarea icoanelor participante la expoziţia finală s-a lucrat în fiecare zi de tabără, dar pe lângă asta copiii au avut parte şi de alte activităţi interesante, cum a fost seara astronomică din 16 iulie, când participanţii au putut învăţa câteva lucruri de bază despre astronomie şi echipamentul folosit, au putut urmări singuri planetele vizibile şi în plus au putut urmări eclipsa parţială de lună, toate acestea sub îndrumarea lui Petru Cătinean, pasionat de astronomie şi astro-fotografie.

Expoziţia rezultată în urma atelierelor, formată din 40 de icoane realizate cu deosebită îndemânare de către micii artişti, s-a mutat duminică pentru un prim vernisaj la Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Călimănel, unde, după Sfânta Liturghie, s-au sfinţit în prezenţa primarului Stelu Platon şi a altor reprezentanţi ai autorităţii publice locale. Expoziţia va reprezenta Topliţa la Festivalul Văii Mureşului de la Răstoliţa, apoi va fi dusă la Casa de Cultură din Topliţa şi ulterior itinerată la mai multe case de cultură din ţară.

Text: Cosmina Marcela OLTEAN

Foto: Marian Olaru

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.