Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vineri, 27 noiembrie: Asociaţia Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc îşi va inaugura noul sediu | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Sănătatea »
Vineri, 27 noiembrie:
Asociaţia Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc îşi va inaugura noul sediu
<h5><i>Vineri, 27 noiembrie: </i></h5>Asociaţia Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc îşi va inaugura noul sediu

Vineri, 27 noiembrie:
Asociaţia Ucenicul Astronom din Miercurea Ciuc îşi va inaugura noul sediu

  • Cu această ocazie, alături de Institutul de Ştiinţe Spaţiale, astronomii ciucani vor marca şi Noaptea Cercetătorilor Europeni

După ce internatul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc a fost reabilitat, primind, practic, o nouă înfăţişare, atât pe exterior, cât şi pe interior, conducerea instituţiei de învăţământ a redat spaţiul necesar pentru sediul Asociaţiei Ucenicul Astronom.

Pentru cine nu mai ştie, Asociaţia Ucenicul Astronom (AUA) a luat fiinţă din pasiunea pentru astronomie a unor tineri din Miercurea Ciuc şi care au dorit să o transmită mai departe. De-a lungul anilor, membrii AUA au organizat cursuri pentru copii, dar şi multe nopţi şi zile de observare a cerului.

Revenind la ziua de vineri, membrii AUA s-au gândit să amenajeze noul sediu în ziua în care este marcată Noaptea Cercetătorilor Europeni.

Noaptea Cercetătorilor Europeni este un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi care se desfăşoară în ultima zi de vineri din luna noiembrie. Evenimentul îşi propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare, cercetători, exploratori şi inventatori vorbind despre ştiinţă, tehnică şi prezentând experimente inedite.

În ţara noastră, proiectul a fost câştigat de Institutul de Ştiinţe Spaţiale, iar evenimentul poartă numele de DoReMiR, adică Doing Research at Midnight in Romania (în traducere liberă – Facem Cercetare Noaptea în România), iar unul dintre parteneri, pe lângă multe instituţii de învăţământ din ţară, este şi Asociaţia Ucenicul Astronom.

Din cauza restricţiilor impuse de pandemie, ediţia din acest an a fost la un pas de a fi amânată, însă s-au găsit soluţii pentru ca acest eveniment să se desfăşoare în mediul online.

În ceea ce priveşte Asociaţia Ucenicul Astronom, membrii acesteia propun o zi plină, o zi care să îmbine cele două momente: inaugurarea noului sediu şi Noaptea Cercetătorilor Europeni.

Cosmin Sorin Micloş, preşedintele AUA, spunea că ziua de vineri va începe la ora 10:00, când membrii asociaţiei vor amenaja sediul, care va fi şi noul laborator de astronomie al Colegiului Naţional „Octavian Goga”. Tot procesul de amenajare va fi transmis, în direct, pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Apoi, de la ora 17:00 este programată inaugurarea laboratorului de astronomie, iar de la 17:30 şi până la ora 21:00, bineînţeles, dacă şi vremea o va permite, membrii asociaţiei vor face observaţii astronomice (care vor fi transmise în direct), va avea loc o prezentare, tot live, a instrumentelor astronomice şi o sesiune de Întrebări/Răspunsuri (Q/A).

***

Începând de ieri, Cosmin Sorin Micloş este delegat, din partea Societăţii Astronomice Române de Meteori, în Comisia de Cercetare şi Educaţie din cadrul Consiliului Naţional pentru Tineret.

Rolul acestui consiliu este acela de a face propuneri care să fie transmise Guvernului în vederea implementării politicilor de tineret.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.