joi , 27 martie 2025
Home » Timp Liber »
Premieră naţională în lumea observaţiilor astronomice, realizată la Miercurea-Ciuc
Asociaţia Ucenicul Astronom a făcut primele observaţii cu ajutorul unui sistem optic revoluţionar care permite proiectarea imaginilor în timp real
<h5><i>Premieră naţională în lumea observaţiilor astronomice, realizată la Miercurea-Ciuc</i></h5>Asociaţia Ucenicul Astronom a făcut primele observaţii cu ajutorul unui sistem optic revoluţionar care permite proiectarea imaginilor în timp real

Premieră naţională în lumea observaţiilor astronomice, realizată la Miercurea-Ciuc
Asociaţia Ucenicul Astronom a făcut primele observaţii cu ajutorul unui sistem optic revoluţionar care permite proiectarea imaginilor în timp real

Peste 50 de persoane au răspuns, sâmbătă seara, invitaţiei făcută de Asociaţia Ucenicul Astronom la un eveniment deosebit, găzduit de Colegiul Naţional „Octavian Goga”: observaţii astronomice dedicate descoperirii „Obiectelor Cerului Profund” în timp real.

Cosmin Sorin Micloş, preşedintele Asociaţiei Ucenicul Astronom (AUA), preciza că sistemul folosit se numeşte Origin, fiind unul optic automat de astroimagini şi care încununează 10 ani de muncă şi inovare a celor de la Celestron. Acest teslescop a ieşit pe piaţă în primăvara anului trecut, iar primele livrări au fost făcute în vară. La noi, a fost adus în luna decembrie. „Finanţarea e privată de la o donaţie de la un prieten care doreşte să rămână anonim. Mulţumim frumos pe această cale!”, spunea preşedintele AUA.

De ce este acest telescop şi sistem special? Cosmin Sorin Micloş explica că permite captarea Obiectelor Cerului Profund, cum sunt nebuloasele, galaxiile şi alte obiecte care nu sunt atât de luminoase, şi se pot proiecta, în timp real, cu ajutorul unui proiector sau cu ajutorul unei tablete, pe un ecran ca să vadă mai multă lume.

De ce este el inovator? Pentru că, pe lângă faptul că are un senzor de ultimă generaţie şi are o putere de captare a luminii foarte mare, o diafragmă de F2, are baterie integrată, rezistă toată noaptea, nu trebuie să ai sursă de alimentare, are sistem de încălzire antirouă, are sistem de ventilaţie care să ventileze calculatorul din interiorul sistemului optic.

Deşi poluarea luminoasă ne acaparează viaţa cotidiană, „cu acest sistem, chiar şi din oraş, poţi să captezi lumina galaxiilor, ceea ce cu telescoapele tradiţionale este practic imposibil. Cu el poţi să vezi nebuloase, poţi să vezi roiuri deschise, obiecte de cer profund, aşa le numim noi, şi poţi să le proiectezi”, spunea Cosmin.

Cu prezenţa publicului, AUA a folosit pentru prima dată acest sistem la Miercurea-Ciuc, în curtea Colegiului Naţional „Octavian Goga”.

„De două luni de zile tot suntem în teste, pentru că am căutat instrumente care necesită proiecţia, cum ar fi proiectorul, tabletă, cabluri, perete şi aşa mai departe. Tot am făcut teste şi am ales să venim la Colegiul Naţional «Octavian Goga» pentru că noi, în fiecare an, la începutul primăverii, în luna martie, facem aici evenimente deschise publicului larg.

Şi am ales să lansăm în premieră acest concept, adică oamenii să cunoască şi să vadă că bolta înstelată este plină de astfel de obiecte invizibile ochiului uman, dar cu ajutorul noilor tehnologii le putem descoperi”, spunea Cosmin Sorin Micloş.

Preşedintele AUA ne-a vorbit şi despre primele impresii după testarea sistemului în faţa publicului. Feedback-ul celor prezenţi a fost unul pozitiv. „Acum mai e puţin de lucru la program, ce obiecte alegem ca să aibă impact. E vorba aici de marketing-ul evenimentului.

În schimb, sunt foarte mulţumit de telescop. Este singurul din România, doar sper să nu fie ultimul. Şi sper ca acest eveniment să devină un brand, ca o nouă poartă către stele, un nou concept de astronomie asistată, atât tehnologic de inteligenţa artificială şi de programele pe care le are acest sistem, cât şi de proiecţiile făcute live în timpul sesiunilor de observaţii astronomice”, concluziona Cosmin Sorin Micloş.

El a mai spus acest eveniment va ajunge, în perioada următoare, la Piteşti, după care va intra în cadrul unui astroshow făcut de Cătălin Beldea, vânătorul de eclipse.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*