Articolele pirotehnice confiscate în acest sezon sunt mai multe decât au fost identificate în ultimii patru ani cumulat | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Societate » Articolele pirotehnice confiscate în acest sezon sunt mai multe decât au fost identificate în ultimii patru ani cumulat
Articolele pirotehnice confiscate în acest sezon sunt mai multe decât au fost identificate în ultimii patru ani cumulat

Articolele pirotehnice confiscate în acest sezon sunt mai multe decât au fost identificate în ultimii patru ani cumulat

 De asemenea, au fost confiscaţi mai mulţi pomi de Crăciun decât în tot sezonul trecut

 

Un număr de 79.158 de materiale pirotehnice de diferite tipuri şi categorii au fost confiscate de poliţiştii harghiteni începând din 21 noiembrie şi până ieri, în cadrul acţiunii „Foc de artificii”. De asemenea, începând din data de 15 noiembrie şi până ieri au fost confiscaţi 369 de pomi de Crăciun, în valoare de 12 mii de lei.

Comisarul şef Ştefan Teslovan, şeful Serviciului arme, explozivi şi substanţe periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că începând din data de 21 noiembrie şi până pe 10 ianuarie la nivel naţional şi judeţean se află în desfăşurare acţiunea „Foc de artificii”, în cadrul căreia activitatea serviciului este axată în principal pe combaterea ilegalităţilor ce au loc cu obiecte pirotehnice şi de distracţie. Potrivit acestuia, scopul principal al acestor acţiuni este prevenirea accidentelor şi apărarea persoanelor de rezultatele care pot proveni în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor pirotehnice. La sfârşitul lui 2014 şi începutul lui 2015 au fost cinci astfel de accidente, din care două grave, soldate cu pierderea unor organe şi simţuri.

Până în prezent, în urma activităţilor desfăşurate pe această linie, prin metode şi mijloace poliţieneşti, la nivelul judeţului au fost întocmite nouă dosare penale, în care sunt cercetate 14 persoane. „În ceea ce priveşte obiectele pirotehnice pe care le-am confiscat până la această dată, numărul este cât toate cele pe care le-am confiscat în ultimii patru ani. Este vorba despre 79.158 bucăţi de materiale pirotehnice de diferite tipuri şi categorii”, a spus comisarul şef Ştefan Teslovan. Din acestea, 118 sunt baterii care se folosesc de obicei pentru focul de artificii (cat. II, III, IV). Totodată, în aceeaşi perioadă au fost efectuate un număr de cinci percheziţii domiciliare. În toate cazurile au fost ridicate obiecte pirotehnice de distracţie pe bază de materie explozivă.

Un alt aspect la care a făcut referire şeful Serviciului arme s-a referit la faptul că aceste activităţi ilicite aduc un prejudiciu important şi bugetului statului, deoarece sunt activităţi care se fac la negru. Valoarea obiectelor pirotehnice confiscate până în prezent este de aproximativ 40.000 de euro la preţul pieţei.

Conform sursei citate, cea mai importantă captură a fost făcută în municipiul Odorheiu-Secuiesc – aproximativ 30.000 de obiecte pirotehnice şi de distracţie. De asemenea, au fost confiscate aproape 20.000 de bucăţi în municipiul Gheorgheni. Comisarul şef Ştefan Teslovan a declarat că, de la începutul acestui an, Serviciul arme a confiscat 107 arme, deci două arme pe săptămână, şi peste 2.037 de bucăţi de cartuşe şi muniţii de diferite calibre.

  Cu 30 de pomi de Crăciun confiscaţi mai mult decât tot sezonul trecut

Un alt punct al conferinţei de ieri a fost situaţia la zi în ceea ce priveşte confiscările de pomi de Crăciun recoltaţi sau comercializaţi ilegal. Comisarul şef Radu Gheorghe, şeful Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul IPJ Harghita a declarat că până ieri, la nivelul judeţului au fost confiscaţi 369 de pomi de Crăciun, cu 30 mai mulţi faţă de anul trecut pe întreaga perioadă. Valoarea pomilor confiscaţi este de 12 mii de lei. Începând cu 15 noiembrie au fost aplicate 179 de sancţiuni contravenţionale, din care 34 se referă la domeniul silvic. De asemenea, în cadrul acestor acţiuni a fost confiscat un volum de 60 de mc material lemnos.

Comisarul şef Radu Gheorghe a spus că cele mai importante confiscări s-au făcut în zona Odorheiu-Secuiesc – 127 de pomi. În zona Topliţei au fost confiscaţi 68 de pomi; în zona Gheorgheni – 21; în zona Cristuru-Secuiesc – 46 de pomi. Acesta a explicat că legislaţia este mai aspră cu cei care taie ilegal pomi de Crăciun. Pentru un singur arbore cu această destinaţie recoltat ilegal din fondul forestier se poate întocmi dosar penal. În judeţ, până ieri au fost întocmite trei dosare penale, în care sunt cercetate cinci persoane. Un astfel de dosar a fost întocmit în comuna Voşlăbeni, unde trei persoane au fost surprinse în fondul forestier când tăiau fără drept un număr de 23 de pomi de Crăciun. Persoanele în cauză sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori.

În continuare vor fi intensificate acţiunile pe această linie, în special în zonele în care se comercializează pomi de Crăciun, a spus şeful Biroului de combatere a delictelor silvice, precizând că pe piaţă sunt mai mulţi pomi aduşi din afara ţării.

Începând cu data de 15 noiembrie şi până pe 24 decembrie există un plan comun de acţiune pe această linie, iniţiat de IPJ Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Direcţia Silvică, Garda Forestieră Braşov şi Comisariatul Judeţean de Mediu Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.