Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 80 de harghiteni participă azi la mitingul ciobanilor din Capitală | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 22 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Aproximativ 80 de harghiteni participă azi la mitingul ciobanilor din Capitală
Aproximativ 80 de harghiteni participă azi la mitingul ciobanilor din Capitală

Aproximativ 80 de harghiteni participă azi la mitingul ciobanilor din Capitală

Potrivit afirmaţiei domnului Ioan Avărvarei, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine din Harghita, azi au luat calea spre Bucureşti aproximativ 80 de ciobani din judeţ, pentru a fi prezenţi alături de ceilalţi ciobani din întreaga ţară acolo, în faţa Parlamentului României, unde vor să-şi facă auzit glasul cu privire la legea care limitează numărul câinilor crescuşi la stână. „Suntem supăraţi că pentru munca noastră decid alţii fără să ne întrebe, fără să ne consulte şi fără să aibă habar ce înseamnă viaţa de cioban. Eu nu cred că ei ştiu cum e să stai şi vara, şi iarna undeva în creierul munţilor cu grijile şi nevoile tale. Ne spun adesea că nu putem face una sau alta pentru că nu ne lasă Bruxelles-ul, dar nu-i aşa! Breuxelles-ul ne lasă numai că ei, guvernanţii, politicienii noştri, nu ştiu ce au de făcut pentru ca treaba să meargă bine”.

Supărarea crescătorilor de ovine din toate judeţele ţării a fost stârnită de adoptarea unei legi conform căreia ciobanii de la şes pot ţine pe lângă stână un singur câine, cei de la deal doi şi cei de la munte maximum trei.

Şi cum această lege ar trebui să fie aplicată începând cu luna în curs, încălcarea ei urmând a fi sancţionată cu amenzi de 15.000 lei, oamenii au hotărât să strângă rândurile şi dacă cineva îi va lua în seamă, să spună ceea ce îi doare şi pe ei, nu numai pe vânătorii care au reclamat că animalele folosite pentru paza stânelor omoară iepurii şi căprioarele.

„Vrem să ne lămurească şi pe noi cineva, poate domnii care au aprobat această lege, cum să ne ferim oile de urşi. Cum să ne ferim chiar vieţile fără aceşti paznici de nădejde, cu un simţ al auzului mult mai dezvoltat decât al omului şi cu un miros foarte bun cu care simt jivina de la distanţă!”.

Presupunând că lucrurile ar rămâne neschimbate, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine din Harghita se mai întreabă ce ar fi de făcut cu câinii excedentari: „Să-i eutanasiem, să le dăm drumul printre oameni, ce să facem?!”.

Cu speranţa că dialogul cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cu alţi factori cu putere de decizie va fi posibil, d-l Avărvarei mi-a mai spus ceva: „Ei nu ştiu că noi, ciobanii, nu am creşte aceşti câini pe lângă stâne dacă nu ne-ar fi de folos, fiindcă cheltuielile cu hrana şi tratamentul lor nu sunt deloc mici”.

În ceea ce ne priveşte, vom urmări subiectul şi vă vom ţine la curent cu noutăţile.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.