Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 500 de donatori de sânge lunar în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Sănătate » Aproximativ 500 de donatori de sânge lunar în judeţ
Aproximativ 500 de donatori de sânge lunar în judeţ

Aproximativ 500 de donatori de sânge lunar în judeţ

Internetul, de folos în mobilizarea donatorilor

Aproximativ 500 de persoane donează lunar sânge în Harghita, reţelele de socializare, campaniile de presă, dar şi recomandările medicilor fiind de folos pentru mobilizarea donatorilor.

Şeful Centrului de Transfuzii Sanguine Harghita, dr. Kopacz Ildiko, a declarat că în fiecare săptămână se fac recoltări, zilnic la sediul din Miercurea-Ciuc, de două ori pe săptămână în municipiul Odorheiu Secuiesc şi o dată pe săptămână în oraşul Gheorgheni şi, astfel, se ajunge la un număr lunar de 500 de donatori.

Dr. Kopacz Ildiko a precizat că, în această săptămână, s-a organizat o campanie de recoltare şi la Spitalul municipal din Topliţa, la care au participat aproximativ 40 de donatori.

Potrivit sursei citate, numărul donatorilor scade uşor pe perioada verii, când oamenii merg în concedii sau sunt ocupaţi cu muncile câmpului, dar în permanenţă se fac eforturi pentru asigurarea stocului necesar.

Dr. Kopacz a explicat, pentru Agerpres, că medicii curanţi au obligaţia să promoveze donarea în rândul aparţinătorilor celor care au nevoie de sânge, de un real folos fiind şi campaniile în mass-media şi pe Facebook.

Ea a dat exemplul unei femei care a reînceput să doneze sânge după o pauză de cinci ani, întrucât a citit pe reţeaua de socializare despre cazul unui pacient care avea nevoie de sânge dintr-o grupă mai rară.

De altfel, Centrul de Transfuzii Sanguine are o bază de date cu donatorii care au astfel de grupe de sânge şi la care apelează atunci când există urgenţe.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, care se marchează în data de 14 iunie, dr. Kopacz a declarat că îşi doreşte ca oamenii să nu aibă nevoie de sânge, pentru că asta înseamnă că nu au probleme de sănătate, dar întrucât numărul bolnavilor creşte, a făcut apel la donatori să fie înţelegători şi oneşti, să declare dacă ştiu că au suferit de o anume afecţiune şi să nu se revolte dacă sunt respinşi de la donare, întrucât nu îndeplinesc criteriile impuse.

„Să declare, (eventualele probleme de sănătate – n.r.) pentru că e pentru binele donatorului şi al centrului. Şi dacă este refuzat să nu se revolte şi să nu se ruşineze, să zică toate informaţiile şi să înţeleagă şi motivele refuzului, pentru că şi noi trebuie să ne conformăm directivei UE, privind motivele refuzării şi degeaba doreşte neapărat să doneze, sunt criterii care îi exclud pe unii temporar sau permanent. (…) Nu se poate să luăm sânge de la oricine, sunt condiţii, boli, tatuaje, pentru care trebuie să îi refuzăm temporar sau permanent. Şi donatorii trebuie să fie înţelegători”, a conchis Kopacz Ildiko. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.