vineri , 28 martie 2025
Home » Timp Liber » Aproximativ 470 de mii de turişti au vizitat Salina Praid în 2024
Aproximativ 470 de mii de turişti au vizitat Salina Praid în 2024

Aproximativ 470 de mii de turişti au vizitat Salina Praid în 2024

  • Având în vedere că baza de agrement a fost închisă timp de o lună de zile la începutul sezonului estival, anul trecut a fost un an acceptabil pentru turism, apreciază conducerea Salinei

Salina Praid a fost vizitată în 2024 de aproximativ 470.000 de turişti, în uşoară scădere faţă de anul anterior, ţinând cont că baza de agrement a fost închisă timp de o lună din cauza infiltraţiilor din subteran. De asemenea, pe perioada sezonului estival, la ştrandul Salinei Praid s-au înregistrat aproximativ 50.000 de intrări.

Directorul Salinei Praid, Sebestyén József, a apreciat că în condiţiile în care baza de agrement a funcţionat timp de 11 luni anul trecut, fiind închisă în perioada 15 mai – 15 iunie, 2024 a fost un an acceptabil pentru turism.

Conform informaţiilor furnizate de directorul Salinei Praid, ca în fiecare an, perioadele în care au fost înregistrate cele mai multe intrări au fost lunile iulie şi august, precum şi pe timpul vacanţelor şcolare, când zilnic, în medie, s-au vândut aproximativ 4-5 mii de bilete.

Sebestyén József a declarat că pentru anul 2025 obiectivul este o creştere cu 5% a numărului de turişti, însă realitatea s-ar putea să fie diferită, deoarece valoarea voucherelor ar urma să fie redusă, ceea ce va afecta şi activitatea turistică a Salinei Praid.

În 2024, marea majoritate a turiştilor care au vizitat baza de agrement a Salinei Praid au fost din ţară. O parte dintre vizitatori vin pentru tratament şi stau în subteran mai multe ore zilnic, timp de aproximativ o săptămână.

În momentul de faţă, preţul unui bilet pentru adulţi este de 55 de lei, pentru copii până la 18 ani este de 40 de lei, iar pentru studenţi de 45 de lei. Directorul Salinei Praid a precizat că pe parcursul acestui an nu se au în vedere creşteri ale tarifelor de intrare în subteran.

Pe lângă aerul benefic pentru sănătate, la 120 de metri în subteran, unde se ajunge cu autobuzele Salinei, turiştii sau pacienţii care vin pentru tratament beneficiază şi de anumite facilităţi pentru petrecerea timpului: terenuri de joacă pentru copii, spaţiu de creaţie, cafenea, restaurant, cinema, acces la wireless, capelă ecumenică, o zonă de gimnastică, mese de ping-pong, un parc de aventură perfect securizat sau o zonă panoramică cu vedere exterioară. De asemenea, este amenajat şi un muzeu cu istoricul salinei. În 2023 s-a mai deschis în salină o cafenea nouă, unde se poate consuma cafea la sare, marcă licenţiată de SNS – SALROM, dar şi un magazin de prezentare a produselor SALROM.

În ceea ce priveşte ştrandul cu apă sărată al Salinei Praid, cel mai mare de acest fel din România, care funcţionează în perioada 15 iunie – 15 septembrie, Sebestyén József a spus că în 2024 au fost înregistrate aproximativ 50.000 de intrări. Acesta a menţionat că activitatea ştrandului depinde în cea mai mare măsură de condiţiile meteorologice: când este vreme frumoasă sunt foarte mulţi turişti, în schimb, când vremea este răcoroasă şi ploioasă, sunt zile în care nu se înregistrează nicio intrare sau foarte puţine.

Pentru intrarea în ştrand, preţul unui bilet pentru adulţi este de 50 de lei, iar pentru copii până la 18 ani este de 35 de lei, în intervalul orar 10:00-16:00. Între orele 16:00 şi 18:00, preţul unui bilet pentru adulţi este de 40 de lei, iar pentru copii până la 18 ani este de 25 de lei.

În ceea ce priveşte exploatarea sării, Salina Praid livrează sare pentru dezgheţarea-deszăpezirea drumurilor în proporţie de 90%, astfel că şi această activitate depinde de condiţiile meteorologice – cât de blândă sau grea este iarna. În luna decembrie a acestui an au fost vândute 15.000 de tone de sare către administratorii de drumuri, iar în ianuarie 2024, până în prezent, aproximativ 8.000 de tone. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*