Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 250 de elevi maghiari din cinci judeţe, la concursul de limbă română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Învățământ » Aproximativ 250 de elevi maghiari din cinci judeţe, la concursul de limbă română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”
Aproximativ 250 de elevi maghiari din cinci judeţe, la concursul de limbă română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”

Aproximativ 250 de elevi maghiari din cinci judeţe, la concursul de limbă română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”

Aproximativ 250 de elevi din judeţele Bacău, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş au participat, vineri, la concursul de limbă română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, destinat copiilor de la şcoli cu predare în limba maghiară din clasele V-XII. Tradiţionalul concurs, ajuns la a XVI-a ediţie, a fost găzduit de Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea Ciuc

Întrecerea dedicată elevilor maghiari urmăreşte evaluarea performanţelor de cunoaştere a limbii române într-un sistem adaptat nevoilor, dar şi nivelului posibilităţilor lor de învăţare. Potrivit iniţiatoarei, prof. dr. Maria Sturzu, concursul îi stimulează pe aceşti elevi să înveţe limba română eficient, cu plăcere şi îi ajută să îşi dezvolte capacitatea de exprimare în scris.

În discursul susţinut la deschiderea oficială a competiţiei, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a evidenţiat importanţa acestui demers, un eveniment deosebit, „cu atât mai important că se întâmplă în anul Centenarului Marii Uniri”. „Acest concurs este extrem de important în primul rând pentru Dumneavoastră, pentru viitorul Dumneavoastră şi pentru ceea ce înseamnă limba română în această ţară. Apreciez în mod deosebit cadrele didactice care vă pregătesc, vă apreciez pe voi, că aveţi curajul să veniţi la un astfel de concurs deloc uşor. (…) Succes, să aveţi un an bun, să aveţi un an în care să puneţi accent pe istoria României, pe Centenarul Marii Uniri şi pe toate evenimentele care marchează evocarea istoriei noastre naţionale”, a declarat prefectul Andrei.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Petru Gârbea, a urat, la rândul său, bun venit concurenţilor din judeţele Bacău, Braşov, Covasna şi Mureş la concursul interjudeţean, exprimându-şi speranţa că în scurt timp acesta „va deveni naţional”. „Mă bucur că sunt foarte mulţi copii de etnie maghiară care studiază cu plăcere limba română. Carol cel Mare spunea: Să cunoşti o altă limbă este ca şi cum ai avea încă un suflet, iar Nelson Mandela, liderul din Africa de Sud, a zis odată: Pentru a înţelege un om de altă etnie trebuie să-i cunoşti limba. Noi trăim aici maghiari şi români, români şi maghiari împreună şi trebuie să ne cunoaştem bine, să ne înţelegem bine, să lucrăm bine pentru binele acestor plaiuri şi atunci este foarte important să ne cunoaştem reciproc limba, nu numai la un nivel de comunicare simplă, ci la un nivel mai adâncit, ceea ce, constat, vă străduiţi toţi cei de aici”, a spus inspectorul general Petru Gârbea.

Inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu le-a spus tinerilor participanţi că a găsi „ceea ce ne uneşte, nu ceea ce ne desparte, este o datorie de suflet”, iar cunoaşterea limbii, culturii şi respectarea tradiţiilor reprezintă „un exemplu de bună convieţuire şi de multiculturalitate”. De asemenea, a remarcat că este bine ca elevii să deţină abilităţi de comunicare în limba română, ele fiind „paşaportul lor de a zbura oriunde în ţară, nu doar în acest judeţ şi de a putea să facă ceea ce-şi doresc ei în viaţă”.

Prezentă la eveniment, Manuela Stîngă, inspector de limba română, le-a urat elevilor maghiari veniţi din judeţele învecinate să aibă „o experienţă plăcută” la Miercurea Ciuc. „Mă bucur tare când văd că respectă limba română şi cel mai mult sunt încântată de profesorii lor, pentru că fără ei nu ar fi aici. Sunt valoroşi copiii aceştia, pentru că ei sunt mesagerii sau reprezentanţii celorlalţi în comunitatea noastră. Îi apreciez mult şi le urez succes”, a afirmat inspectorul şcolar Manuela Stîngă.

Gazda evenimentului, prof. Varga László, a evidenţiat „locul aparte” pe care îl ocupă concursul „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” în rândul numeroaselor activităţi pe care le organizează Colegiul Naţional „Márton Áron”, fiind „printre foarte puţinele de limba română destinate elevilor aparţinând minorităţii maghiare”. „Acest concurs este important din cel puţin două motive. Primul motiv este contribuţia la însuşirea mai bună a limbii române, ca mijloc de comunicare, de înţelegere şi de pătrundere în valorile culturii româneşti şi, în al doilea rând, pentru că are şi o valoare simbolică, reprezintă deschiderea şi bunăvoinţa celor care aparţin minorităţii maghiare şi este foarte important să arătăm că nu suntem ostili limbii române, ci dimpotrivă, apreciem şi cultivăm cu plăcere această limbă, care este şi limba oficială a ţării noastre”, a arătat prof. Varga László.

Angela Bîrsan, reprezentanta Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc, partenerul fidel al concursului, a evocat istoria „extrem de valoroasă” a acestuia, de la începuturi, în urmă cu 16 ani, când era organizat pentru şcolile din Bazinul Ciucului, devenind astăzi „aproape o instituţie”. În context, a apreciat efortul elevilor, al profesorilor, mai ales al directorului Varga László, „un prieten şi un susţinător al acestei competiţii”, sprijinul prefectului Jean-Adrian Andrei în acest demers, precum şi susţinerea evenimentului de către Guvernul României, urmând ca premierea câştigătorilor să aibă loc la sediul acestei importante instituţii, în Capitală. Totodată, a apreciat efortul copiilor maghiari de a se apleca asupra studiului limbii române. „Consider că este important ca în primul rând noi, cei de aici, români şi maghiari, să susţinem dialogul interetnic, pentru că, dacă noi nu o vom face, să nu ne aşteptăm să o facă altcineva. Este foarte valoros ce faceţi voi, simplul fapt că participaţi la această competiţie este extrem de important. (…) Vă doresc să cunoaşteţi limba română la fel de bine ca şi limba maghiară, pentru a fi asemeni liderilor Dumneavoastră politici, care în Parlamentul de la Bucureşti uneori dau lecţii de limbă română celorlalţi parlamentari”, a conchis Angela Bîrsan.

Elevii maghiari care au participat la concurs s-au arătat încântaţi că au avut ocazia să exerseze şi să îşi demonstreze cunoştinţele de limbă română la o astfel de competiţie.

„Mă bucur că am avut şansa să scriu despre ce vreau, despre ce îmi place, despre iubirea mea pentru cărţi şi pentru arte. Trăiesc în România şi trebuie să ştiu limba oficială, să pot să comunic cu alte persoane care nu ştiu maghiara. Vreau să ştiu română, pentru că este o limbă foarte interesantă”, a spus Bogács Arnold.

„E foarte bine să ştii limba română, pentru că locuieşti aici în ţară şi trebuie să o foloseşti în foarte multe locuri, şi la şcoală, şi în viaţă”, a declarat, la rându-i, Mátyás Timea.

Interesul elevilor pentru această competiţie creşte de la an la an şi din ce în ce mai mulţi părinţi ai copiilor care studiază exclusiv în limba maghiară conştientizează şi îi apreciază beneficiile, insistând ca ei să participe.

Câştigătorii primelor locuri şi profesorii coordonatori vor merge, în data de 4 mai, într-o excursie de o zi, la Bucureşti, unde vor primi premii constând în diplome şi cărţi din literatura română şi universală, oferite de sponsorii şi partenerii concursului, Guvernul României, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia „Márton Áron”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.