Aproximativ 190.000 de lei, din partea Consiliului Judeţean Harghita, pentru noua clădire a Asociaţiei Handicapaţilor Fizic | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » Aproximativ 190.000 de lei, din partea Consiliului Judeţean Harghita, pentru noua clădire a Asociaţiei Handicapaţilor Fizic
Aproximativ 190.000 de lei, din partea Consiliului Judeţean Harghita, pentru noua clădire a Asociaţiei Handicapaţilor Fizic

Aproximativ 190.000 de lei, din partea Consiliului Judeţean Harghita, pentru noua clădire a Asociaţiei Handicapaţilor Fizic

În urmă cu mai bine de doi ani începeau construcţiile pentru noul sediu al Asociaţiei Handicapaţilor Fizic – judeţul Harghita. Situat în vecinătatea sediului principal al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” din Miercurea Ciuc, clădirea va avea rol de centru de reabilitare, de criză, urmând să găzduiască ateliere ocupaţionale, un birou de consiliere, locuinţe, o mini fabrică de confecţii, dar şi un magazin de prezentare. Lucrările au avansat, iar acum clădirea, cu două etaje şi parter, are deja şi acoperişul pus. Însă mai este mult de muncă la ea, iar de bani asociaţia încearcă să facă rost de unde poate.

Una dintre sursele de finanţare, pe lângă cele proprii şi donaţii, vine şi dinspre Consiliul Judeţean Harghita, care ieri a alocat 40.000 de euro pentru ca lucrările să avanseze.

Când reprezentantul Asociaţiei Handicapaţilor Fizic a fost la şedinţa Consiliului Judeţean Harghita, spunea Borboly Csaba, preşedintele instituţiei judeţene, s-a promis un ajutor de 80.000 de euro. „Acum am dat jumătate şi urmează şi cealaltă jumătate. Dar s-ar putea să aibă noroc asociaţia, pentru că trebuie să ne grăbim şi cu a doua parte, având în vedere că noul Cod administrativ a fost atacat la Curtea Constituţională şi această plată a fost posibilă noii legi”.

Vorbind despre clădirea care se construieşte, Fikó Csaba, reprezentantul Asociaţiei Handicapaţilor Fizic, recunoştea că visa la asta încă din anii ’90. Deşi au fost oferte şi mai multe încercări, abia în urmă cu doi ani s-a reuşit să se înceapă lucrările la ea, după ce s-a achiziţionat un teren cu 85.000 de euro, achitat în trei rate.

Acesta spunea că în noul sediu se va afla un atelier de croitorie, o sală multifuncţională pentru tratamente şi fizioterapie, dar şi 10 locuinţe. În ceea ce priveşte destinaţia locuinţelor, încă nu se ştie dacă acestea vor fi permanente, existând cerere mare în acest sens, sau se va menţine ideea unui centru de criză.

Deşi are trei nivele şi va include şi locuinţe, Fikó Csaba spunea că, aşa mare cum pare, nu e suficientă pentru nevoile societăţii, dar că se bucură pentru că se va face şi atât.

Acesta mai amintea faptul că asociaţia – înfiinţată în 1990 – nu a fost gândită în mod special pentru a primi sau a da ajutoare, ci pentru a lucra. Este adevărat că s-au distribuit cărucioare, cârje, paturi sau se vând scutece la preţ de producători, dar scopul principal, arăta Fikó Csaba, este acela de a oferi un loc de muncă bine plătit persoanelor cu dizabilităţi. Iar clădirea la care se lucrează acum a fost gândită tot în acest sens, ca să se poată autofinanţa, motiv pentru care va găzdui şi un magazin de prezentare a produselor confecţionate de persoanele cu dizabilităţi, dar şi o sală de evenimente care va putea fi închiriată.

Întrebat când crede că se va reuşi finalizarea construirii clădirii şi mutarea în noul sediu, reprezentatul asociaţiei a răspundea că „depinde câţi bani se dau”. Suma necesară este una foarte mare, ţinând cont că sumele vehiculate de constructori variază între 600 şi 800 de euro/mp, iar clădirea are 1.700 metri pătraţi. Totuşi, se estimează că 250.000 de euro ar fi suficienţi pentru finalizarea ei, pentru asta mizându-se pe donaţii, dar şi pe voluntari.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.