Inundaţii în nordul judeţului: Aproape 40 de gospodării au fost cuprinse de ape în comuna Corbu | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 septembrie 2023
Home » Societate »
Inundaţii în nordul judeţului:
Aproape 40 de gospodării au fost cuprinse de ape în comuna Corbu
<h5><i>Inundaţii în nordul judeţului:</i></h5> Aproape 40 de gospodării au fost cuprinse de ape în comuna Corbu

Inundaţii în nordul judeţului:
Aproape 40 de gospodării au fost cuprinse de ape în comuna Corbu

  • În sprijinul populaţiei au intervenit echipaje de pompieri din 5 localităţi, cu 9 motopompe, precum şi serviciile voluntare din alte trei localităţi

„Este a doua oară în trei zile când am fost loviţi de inundaţii.”, spunea primarul comunei Corbu, Romeo Ţepeş-Focşa, după ploaia torenţială de duminică, urmată de viituri şi torenţi. Iar duminică seara, la lăsarea întunericului, satul Capu Corbului a fost lovit de o viitură venită dinspre Bilbor, una care a măturat totul în cale.

Acesta spunea că inundaţii s-au produs după ce pâraiele Ciungi, Cupelor şi Vinului, respectiv râul Bistricioara au ieşit din albie, fiind afectat satul Capu Corbului. Vorbind despre pagubele produse, edilul spunea că au fost inundate zeci de gospodării şi câteva case, au fost inundate terenuri agricole, au fost distruse complet sau parţial drumuri (drumul judeţean, drumuri comunale, forestiere), au fost colmatate poduri, şi sunt căi de acces cu probleme.

De asemenea, 18 persoane s-au autoevacuat, iar două au fost evacuate de echipajul ISU, dintre care una a fost cazată la o pensiune.

Şi în localitatea Corbu au fost în pericol câteva case, dar în cele din urmă au fost inundate doar gospodăriile.

Potrivit raportului operativ întocmit de către comuna Corbu, au fost inundate 36 de curţi şi 7 case, au fost distruse două podeţe, afectate peste 6 km de drumuri judeţene, comunale, locale şi forestiere.

Biroul de presă al inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita, preciza că în comună au intervenit, începând de duminică seară şi, inclusiv, în cursul zilei de ieri, echipaje de pompieri din Odorheiu Secuiesc (cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă plus două motopompe), Miercurea Ciuc (cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă plus două motopompe), Gheorgheni (cu două autospeciale plus o motopompă), Corbu şi Topliţa (cu câte o autospecială plus două motopompe), precum şi voluntarii serviciilor din Corbu, Tulgheş şi Borsec. De asemenea, pentru coordonarea intervenţiei, la faţa locului s-a deplasat şi grupa operativă a ISU Harghita.

În localitatea vecină, Bilbor, după ploaia de duminică au fost inundate două case şi o pivniţă. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.