Aproape 10 mii de sancţiuni aplicate de poliţiştii harghiteni de la începutul pandemiei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 8 iunie 2023
Home » Societate » Aproape 10 mii de sancţiuni aplicate de poliţiştii harghiteni de la începutul pandemiei
Aproape 10 mii de sancţiuni aplicate de poliţiştii harghiteni de la începutul pandemiei

Aproape 10 mii de sancţiuni aplicate de poliţiştii harghiteni de la începutul pandemiei

Poliţiştii harghiteni au aplicat anul trecut 9.936 de sancţiuni în valoare totală de aproape 1,5 milioane de lei în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gheorghe Filip, a declarat publicaţiei noastre că sancţiunile au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală şi a interdicţiilor privind deplasările, respectiv pentru încălcarea reglementărilor referitoare la prevenirea răspândirii coronavirusului.

Gheorghe Filip a afirmat că, în general, harghitenii au o doză însemnată de responsabilitate din toate punctele de vedere şi tocmai din acest motiv situaţia negativă înregistrată la un moment dat, în contextul pandemiei, s-a redresat destul de repede şi astfel judeţul a reintrat în zona verde şi nu a fost nevoie de măsuri suplimentare severe care să corecteze demersul legal, moral şi normal al autorităţilor: „Am constatat că cetăţenii respectă în general măsurile impuse şi restricţiile introduse, iar acest lucru ne ajută. Sunt şi oameni care încalcă regulile, dar pentru aceştia avem măsura coercitivă a sancţiunilor contravenţionale şi chiar a dosarelor penale. Avem câteva dosare penale întocmite în judeţul Harghita pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar avem şi sancţiuni contravenţionale. Foarte multe dintre acestea au fost cu avertisment, dar au fost şi amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală sau a interdicţiilor de circulaţie, de deplasare şi este evident că atunci când se impune nu ezităm să aplicăm sancţiuni în funcţie de gravitatea faptelor comise şi de frecvenţa acestora, astfel încât să evităm situaţiile în care pot fi afectaţi cetăţenii din judeţ şi nu numai”.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, anul trecut au fost constatate, în contextul pandemiei, 13 infracţiuni, fiind întocmite dosare penale, în principal, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar au fost şi situaţii în care au fost luate măsuri pentru fals în declaraţii. „Zilnic au acţionat în acest sens peste 100 de poliţişti în judeţul Harghita şi au fost desfăşurate în medie 12 acţiuni punctuale pe zi pe linia aceasta”, a menţionat Gheorghe Filip.

În altă ordine de idei, acesta a spus că pe parcursul anului trecut au fost confirmate 40 de infectări în rândul poliţiştilor harghiteni şi a fost înregistrat şi un caz de deces, iar alte 39 de persoane au fost în carantină sau în izolare din cauză că intraseră în contact cu cele care fuseseră testate pozitiv, dar în prezent nu mai sunt cazuri active de infectare. „Aceşti poliţişti nu s-au infectat în timpul serviciului sau în cadrul acţiunilor derulate, ci este vorba despre infectări în timpul unor activităţi personale, familiale, în afara serviciului, care nu aveau legătură cu profesia de poliţist”, a mai afirmat Gheorghe Filip.

G. EMIL

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.