Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita au identificat, anul acesta, zeci de fermieri care şi-au curăţat terenurile prin incendierea vegetaţiei, sancţiunile în cazul acestora fiind stabilite prin intermediul unui sistem informatic.
„Anul acesta am fost sesizaţi în 58 de cazuri de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi în 5 cazuri de către Garda de Mediu. Am identificat 70 de fermieri. La o ardere pot fi implicaţi chiar mai mulţi fermieri, nu numai unul. Sancţiunile vor fi calculate de către sistemul informatic, aşa că nu pot să spun exact la ora aceasta câţi fermieri sunt sancţionaţi pentru anul 2024”, a declarat, în ultima şedinţă a colegiului prefecural, directorul APIA Harghita, Haschi András.
Potrivit informaţiilor prezentate de acesta, APIA Harghita a efectuat verificări pe teren în locurile indicate în sesizări, s-au măsurat suprafeţele afectate de arderi şi s-au identificat parcelele declarate în cererile de plată ale fermierilor acolo unde era cazul. Având în vedere faptul că majoritatea arderilor s-au produs primăvara, când campania de preluare a cererilor unice de plată nu era finalizată, identificarea fermierilor a căror suprafaţă a fost afectată s-a făcut ulterior închiderii campaniei. Sesizările Gărzii de Mediu Harghita vizau suprafeţe aflate în situri Natura 2000, zone mlăştinoase situate în afara blocurilor fizice, unde nu se declară parcele agricole, iar în aceste cazuri APIA Harghita nu are competenţe de identificare a proprietarilor.
Haschi András a precizat că toate cererile de plată depuse la APIA sunt supuse verificărilor prin monitorizare-procedură de observare, urmărire şi evaluare regulată şi sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate care pot fi monitorizate cu ajutorul informaţiilor obţinute de la sateliţii Sentinel ai programului Copernicus şi astfel se pot identifica parcelele incendiate. Campania de control clasic pe teren s-a desfăşurat în perioada iulie-septembrie, iar neconformităţile privind arderile identificate cu ocazia controalelor au fost consemnate în rapoartele de control, influenţând plăţile către beneficiari, a mai informat Haschi András.
Anul acesta au depus cereri la APIA pentru subvenţia pentru suprafaţă din partea Uniunii Europene 24.508 fermieri, fiind autorizată deja plata unui avans de 70-85% din sprijinul financiar în cazul a peste 22.000 dintre aceştia.
E.G.