Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Apel la donare de sânge, pentru asigurarea rezervelor posibil necesare pelerinilor la vizita Papei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Sănătate » Apel la donare de sânge, pentru asigurarea rezervelor posibil necesare pelerinilor la vizita Papei
Apel la donare de sânge, pentru asigurarea rezervelor posibil necesare pelerinilor la vizita Papei

Apel la donare de sânge, pentru asigurarea rezervelor posibil necesare pelerinilor la vizita Papei

Directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Harghita, dr. Kopacz Ildikó: „Îi chem pe toţi cei care sunt sănătoşi, să vină să doneze, să facă un gest de binefacere, fiindcă este nevoie de sânge, să-i putem ajuta pe cei care au nevoie urgentă de el. Oamenii trebuie să înţeleagă, este un gest de caritate”

Dr. Kopacz Ildikó a precizat că acest demers, care are ca scop asigurarea unui stoc suficient de sânge acoperirii posibilelor nevoi ale pelerinilor care vor participa la Liturghia oficiată în data de 1 iunie de Suveranul Pontif la Şumuleu-Ciuc şi nu numai, este similar celor care se fac anual cu ocazia pelerinajului de Rusaliile catolice, când peste 100.000 de oameni se adună la altarul triplu ridicat în şaua dintre munţi.

„Ca şi de Rusalii, încercăm şi acum să asigurăm un stoc mai mare de sânge şi, cu această ocazie, îi chem pe toţi cei care sunt sănătoşi, să vină, să doneze, să facă un gest de binefacere, ca să aibă conştiinţa împăcată, fiindcă este nevoie de sânge, să-i putem ajuta pe cei care au nevoie urgentă de el. Oamenii trebuie să înţeleagă, este un gest de caritate. Donatorilor care vin constant la noi – avem un bărbat, acum în vârstă, care a donat de 100 de ori – le spun că şi-au îndeplinit datoria de creştini, de cetăţeni, că nu au trăit degeaba, ci şi-au ajutat semenii. Şi regret că nu depinde de noi să-i răsplătim, cumva mai mult. Să îi ajuţi pe cei aflaţi în nevoie, este un gest creştinesc”, a arătat dr. Kopacz Ildikó.

Un număr de 110.000 de persoane s-au înscris să participe la Sfânta Liturghie care va fi oficiată de Papa Francisc, de 1 iunie, la Şumuleu-Ciuc, acestora alăturându-li-se şi alţi pelerini.

Şefa Centrului de Transfuzie Sanguină a remarcat că în Harghita, asemeni la nivelul întregii ţări, numărul donatorilor a scăzut foarte mult, în vreme ce numărul pacienţilor care au nevoie de sânge a crescut considerabil. „Din păcate, donatorii nu se prezintă la centrele de transfuzie. Cauza nu se cunoaşte, probabil fiindcă mulţi au plecat la muncă în străinătate. La noi, numărul donatorilor a scăzut de la un an la altul; numai tragediile ne ajută. Luna trecută, de exemplu, când a avut loc o tragedie şi foarte mulţi s-au prezentat să doneze sânge, dar în rest nu vin”, a explicat dr. Kopacz Ildikó.

Pentru a asigura necesarul de sânge, angajaţii acestei instituţii se deplasează în oraşele şi comunele judeţului, în căutare de donatori. Nevoile spitalelor sunt mari şi trebuie acoperite.

„În Odorheiu Secuiesc mergem o dată pe săptămână, în Gheorgheni, unde numărul donatorilor a scăzut drastic, de două ori pe lună, iar la Topliţa, conform unei hotărâri comune, o dată la două luni. Am fost şi la Praid, în Vlăhiţa, la Remetea, peste tot. Degeaba facem reclamă la televiziunile şi radiourile locale, că oamenii nu vin; maximum 20-30 de persoane dacă se prezintă în fiecare localitate, în ciuda eforturilor noastre. Chiar şi aşa ne bucurăm, deoarece în Miercurea Ciuc a scăzut dramatic numărul de donatori”, povesteşte dr. Kopacz. Apelează şi la Armată, unde găsesc înţelegere de fiecare dată, la unităţile de jandarmi, de pompieri şi la poliţişti, care „răspund întotdeauna solicitărilor”. „Săptămâna aceasta mergem la unitatea militară din Ghimeş, iar miercurea viitoare la Odorheiu Secuiesc”, precizează directoarea Centrului de Transfuzie.

Regretabil, în opinia dnei dr. Kopacz Ildikó, este că spitalele nu recuperează sângele folosit. „Eu înţeleg că nu intră în atribuţiile lor, dar ar trebui şi dânşii să încurajeze donarea de sânge în rândul aparţinătorilor, care înţeleg cel mai bine această necesitate. De la toate grupele de donatori, dar mai ales de la persoane cu RH negativ, o grupă rară; în acest caz, puţinele stocuri pe care reuşim cu greutate să le facem, se termină repede, iar persoanele cu RH negativ pot primi doar sânge cu RH negativ”, a exemplificat şefa Centrului de Transfuzie Sanguină din Miercurea Ciuc.

În Harghita sunt în jur de 5.500 de donatori de sânge anual, reprezentând 1,8% din populaţia judeţului. Potrivit statisticilor, numărul persoanelor care se prezintă anual la centrele de transfuzie din România însumează aproape 3% din populaţia ţării, spre deosebire de statele occidentale, unde numărul donatorilor este de cel puţin trei ori mai mare.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.