Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Apariţia manei la cartofi şi a dăunătorilor culturilor agricole este iminentă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Apariţia manei la cartofi şi a dăunătorilor culturilor agricole este iminentă
Apariţia manei la cartofi şi a dăunătorilor culturilor agricole este iminentă

Apariţia manei la cartofi şi a dăunătorilor culturilor agricole este iminentă

  • Romfeld Zsolt: „Din păcate, umezeala excesivă şi condiţiile meteo favorizează şi apariţia bolilor în special la culturile de cartofi şi la cerealele păioase. În plus, caracteristicile precipitaţiilor, care cad în judeţ sub formă de perdele de ploi şi cu o distribuţie neuniformă în teritoriu creează probleme”

Dacă primele patru luni ale anului s-au caracterizat printr-un deficit de precipitaţii, iar temperaturile înregistrate au fost cu cel puţin cinci grade mai scăzute decât media multianuală, cu variaţiuni termice mari de la o zonă la alta, generând întârzieri în vegetaţia plantelor, de aproape o lună plouă ziua şi noaptea.

Deşi ploile par fără sfârşit, prognozele meteo prelungind de la o zi la alta codurile galbene şi roşii de precipitaţii, în Harghita acestea se încadrează încă în media multianuală de 292 de litri pe metrul pătrat (l/mp). Dar nu mai e mult până să o depăşească, de vreme ce acum s-a depăşit pragul de 220 l/mp, cu mici diferenţe.

Îngrijorătoare, din punct de vedere al specialiştilor, sunt însă caracteristicile precipitaţiilor care cad în judeţ, sub formă de perdele de ploi şi cu o distribuţie neuniformă a acestora în teritoriu. Bunăoară, în timp ce în unele zone plouă de rupe, înregistrându-se 15-20 de l/mp în mai puţin de o jumătate de oră, generând stagnarea apei, băltirea la sol şi spălarea culturilor, în altele se lasă aşteptate sau cad moderat.

Fenomenul perdelelor de ploi a fost întâlnit mai ales în Ciucul de Jos, la Cozmeni, unde precipitaţiile abundente au spălat la suprafaţă culturile de cereale de primăvară, care nu aveau rădăcinile formate sau erau prea firave, nefiind bine ancorate în sol. De asemenea, au fost spălate de pe versanţi şi peste două hectare cultivate de sfeclă de zahăr, în fază de răsărire.

Miercuri după-amiază, o rupere de nori a făcut prăpăd în zona de nord a judeţului, în amonte, către Bilbor, Tulgheş şi Corbu.

Din păcate, umezeala excesivă şi condiţiile meteo favorizează şi apariţia bolilor în special la culturile de cartofi şi la cerealele păioase.

„Deşi încă nu a fost semnalată, din cauza temperaturii şi umezelii excesive apariţia manei cartofului este iminentă. De aceea, recomandăm efectuarea de tratamente preventive şi, dacă va continua să plouă, repetarea acestora la 7-10 zile. Condiţiile meteo actuale favorizează legarea cartofului şi formarea tuberculului, dar şi apariţia manei. În cazul cerealelor vor apărea ruginile, făinarea atât la cereale cât şi la pomii fructiferi, la zmeură, agrişe, coacăze şi la celelalte culturi de fructe. Şi în acest caz recomandăm folosirea substanţelor omologate atât în prevenţie, cât şi în tratarea bolilor, substanţe achiziţionate de la agenţi autorizaţi. Totodată, îi rugăm pe toţi producătorii să completeze registrul de evidenţă a tratamentelor; nu este numai o obligaţie, ci şi o cerinţă în cazul subvenţiilor şi protejării mediului înconjurător”, a explicat Romfeld Zsolt, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Harghita.

Potrivit sursei citate, chiar şi după ploile torenţiale căzute în ultimele 36 de ore, solul nu a ajuns încă la saturaţie, umiditatea înregistrată la nivelul acestuia fiind „optimă”.

„Nu s-a înregistrat nicăieri în judeţ saturaţia maximă, solul încă are capacitatea de a absorbi şi de a reţine apa. În ciuda dăunătorilor care vor apărea, ploile sunt bine-venite, dacă sunt distribuite uniform în timp şi pe suprafaţă”, precizează directorul Romfeld.

În prezent, suprafaţa cultivată cu cereale de toamnă este de aproximativ 14.000 de hectare la nivelul judeţului, cea însămânţată cu cartofi de consum este de circa 7.100 de hectare, dar mai sunt producători care încă plantează, iar culturile de primăvară, în general cerealele păioase, ocupă în jur de 4.000 de hectare. Sfecla de zahăr a fost cultivată pe 160 de hectare, în special în Ciucul de Jos.

40% dintre exploataţiile agricole din judeţ sunt recenzate

Colectarea datelor pentru Recensământul General Agricol este în plină desfăşurare, până în prezent fiind completate chestionarele pentru aproape 40% dintre exploataţiile agricole din judeţ. Numărătoarea este îngreunată parţial de distanţele mari pe care trebuie să le parcurgă recenzorii, dar şi de capriciile vremii.

„Ne apropiem de 40% din exploataţiile agricole recenzate, dar încă nevalidate în totalitate. Probleme deosebite nu s-au înregistrat, în schimb ar fi bine să accelerăm puţin procesul, ca să terminăm până la mijlocul lunii iulie”, a arătat directorul Direcţiei Agricole Judeţene Harghita.

Reamintim fermierilor că sunt obligaţi să furnizeze informaţiile solicitate de autorităţi în cadrul Recensământului General Agricol, care se va încheia la 31 iulie. Refuzul de a furniza informaţiile prevăzute în chestionarul de recensământ şi furnizarea de date şi informaţii eronate sau incomplete se sancţionează, potrivit normativelor în vigoare, cu amenzi de la 1.000 până la 5.000 de lei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.