Anul trecut, 600 de harghiteni şi-au pierdut capacitatea de muncă şi au fost trecuţi în diferite grade de invaliditate | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 24 mai 2022
Home » Societate » Anul trecut, 600 de harghiteni şi-au pierdut capacitatea de muncă şi au fost trecuţi în diferite grade de invaliditate
Anul trecut, 600 de harghiteni şi-au pierdut capacitatea de muncă şi au fost trecuţi în diferite grade de invaliditate

Anul trecut, 600 de harghiteni şi-au pierdut capacitatea de muncă şi au fost trecuţi în diferite grade de invaliditate

Avem o mare criză de specialişti în domeniul expertizării persoanelor invalide

 Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural care a avut loc luni a fost şi o informare a Casei Judeţene de Pensii (CJP) Harghita pe domeniul expertizei medicale şi recuperării capacităţii de muncă, efectuată de directoarea executivă a instituţiei, ec. Ban Katalin.

Potrivit raportului de activitate, în 2019 au fost expertizate, în vederea obţinerii pensiei de invaliditate, aproape 700 de persoane. În cazul a 23 de persoane cererile au fost respinse, iar 646 de persoane au fost încadrate în diferite grade de invaliditate. Cele mai multe cazuri (409, ceea ce înseamnă 63,3%) au fost de persoane încadrate în gradul III de invaliditate, iar cele mai puţine persoane (43 de cazuri, ceea ce reprezintă un procent de 6,7%) au fost încadrate în gradul I; în gradul II de invaliditate au fost încadrate 194 de persoane, aproape o treime.

În ceea ce priveşte afecţiunile care au condus la pierderea capacităţii de muncă, din cele 646 de cazuri noi încadrate în diferite grade de invaliditate, ponderea cea mai mare este deţinută de tumorile maligne (88 de cazuri, ceea ce reprezintă un procent de 13,6%), afecţiunile cardio-vasculare (80 de cazuri), bolile sistemului osteo-articular (70 de cazuri), bolile sistemului nervos (69 de cazuri).

De asemenea, în cadrul raportului se mai precizează faptul că din cele 669 de persoane expertizate anul trecut, 260 proveneau din muncă, iar 395 nu aveau calitatea de asigurat; alte 12 persoane beneficiau de ajutor de şomaj, iar două au avut calitatea de asigurat pe bază de contract individual de asigurare socială.

O sută de persoane aflate în grad de invaliditate au fost declarate apte de muncă

Compartimentul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă are în atribuţii şi revizuirea periodică a capacităţii de muncă a pensionarilor de invaliditate. În anul 2019, acest compartiment a revizuit peste 5.600 de dosare, iar în urma acestui proces a declarat 103 persoane ca fiind apte de muncă – dintre acestea, 102 erau încadrate în gradul III, iar una în gradul I.

De remarcat faptul că în fiecare an, tot mai multe persoane îşi pierd statutul de pensionar pe grad de invaliditate. Astfel, dacă în anul 2014, după ce au fost revizuite peste 7.600 de cazuri, pentru 29 de pensionari nu s-a mai prelungit gradul, în 2018, din 6.382 de dosare revizuite în cazul a 170 gradul de invaliditate a fost modificat la 0.

Un medic şi „jumătate” la tot judeţul

Directoarea Casei Judeţene de Pensii Harghita a insistat şi asupra faptului că din 2018 este o mare problemă cu medicii experţi la nivelul instituţiei. Din cele 3 posturi de medic expert aprobate prin statul de funcţii, sunt ocupate doar unul şi jumătate. Un medic se află la Miercurea Ciuc şi el se ocupă de toate cazurile din zona Ciuc, Gheorgheni şi Topliţa. Al doilea medic se află la Odorheiu Secuiesc şi se ocupă de cazurile din acea zonă, dar acesta este un medic din Mureş, iar în Harghita a fost angajat cu jumătate de normă.

„Este o problemă foarte mare şi pentru medicii care sunt suprasolicitaţi, nu avem posibilitatea să le dăm ore suplimentare, nici timp liber corespunzător, dar e foarte greu şi din punct de vedere al bolnavilor, care trebuie să se deplaseze şi să aştepte foarte mult”, spunea ec. Ban Katalin.

Ea mai amintea faptul că la un moment dat un post a fost inclus pe lista posturilor pentru rezidenţiat. A reuşit să-l obţină o doctoriţă din Vâlcea, dar în ultima zi în care mai putea semna contractul, a renunţat să mai vină în judeţ.

„Noi am făcut propuneri să se facă o derogare, să vină un medic de altă specialitate care să facă o pregătire mai scurtă şi să lucreze, dar nu se aprobă. Deci, rămânem cu cei 1,5 medici şi e greu”, concluziona directoarea CJP Harghita.

Dr. Tar Gyöngyi, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Harghita preciza că una din cauzele crizei de medici experţi din acest domeniu ţine de domeniul juridic. În sensul că mulţi medici au ajuns la DNA, unii cercetaţi pe drept, alţii pe nedrept – o persoană supărată că nu a fost pensionată pe caz de boală depunea reclamaţie la DNA împotriva medicului, iar cercetările se puteau întinde şi pe durata a câtorva ani. Aşa că o parte din medici s-au retras.

„Noi – spunea Tar Gyöngyi – am propus soluţii temporare cu medici de familie care au expertiză şi ar fi putut să înlocuiască o perioadă, până se formează şi devine medic specialist. Noi am propus aceste soluţii, am dat acord tacit, dar am fost reclamaţi tocmai de persoana care a fost suspendată”. Astfel, soluţia în acest caz este de a atrage medici specialişti, „probabil prin salarii stabilite în aşa fel încât să nu mai fie atraşi de micile foloase”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.