Angajaţi ai unei instituţii din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale îl reneagă pe Eminescu şi interzic Drapelul Naţional | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Angajaţi ai unei instituţii din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale îl reneagă pe Eminescu şi interzic Drapelul Naţional
Angajaţi ai unei instituţii din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale îl reneagă pe Eminescu şi interzic Drapelul Naţional

Angajaţi ai unei instituţii din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale îl reneagă pe Eminescu şi interzic Drapelul Naţional

Ieri, în articolul Şezătoarea românilor din Covasna şi Harghita la Muzeul Naţional al Satului am arătat ce au făcut românii la Bucureşti. Astăzi e rândul să arătăm, cu o calmă indignare, ce au făcut (unii) bucureşteni pentru români.

Dr. Mihai Tîrnoveanu, unul dintre organizatorii manifestării „Şezătoarea românilor din Covasna şi Harghita – Femeile din Ţinutul Căciularilor cos ie”, a primit din partea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” un mesaj prin care li s-a pus în vedere să nu vină cu prea multe drapele ale României la şezătoarea din 10 iunie. Emailul este trimis de Eugen Ţepeş Stroia, funcţionar în carul Muzeului, în copie fiind şi Grumazescu Mariana Iuliana, director în cadrul muzeului. Reproducem punctele 3,4 şi finalul mesajului, aşa cum apar în e-mail:

„3. SUNT INTERZISE CU DESĂVÂRŞIRE!!!!!!!! lozinci, inscrisuri, sau alte acte de patriotism, ce ar putea prejudicia identitatea etnicilor maghiari atât din zona Covasna-Harghita, cât şi a altor grupuri etnice din România.

  1. Însemnele tricolorului vor fi folosite în limita bunului simţ, fără prea mari exagerări.

OBSERVAŢIE:
— Comunicatul de presă va conţine strict informaţii despre data, ora, locul, numele instituţiilor partenere, şi căteva detalii generale despre eveniment. Nu sunt acceptate texte lacrimogene, emineşciene…”

Pe Dan Tanasă Blog, reacţia angajaţilor Muzeului este numită epidemie de imbecilitate: <Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a comunicat în scris unuia dintre organizatorii evenimentului că la manifestarea din incinta muzeului „Însemnele tricolorului vor fi folosite în limita bunului simţ, fără prea mari exagerări”.

Sâmbătă, la intrarea în incinta muzeului, personalul muzeului a pus în vedere delegaţiei de români din Covasna şi Harghita să nu intre cu drapelul României în muzeu, pentru că dacă sunt prea multe drapele ale României manifestarea este naţionalistă, nu culturală>.

Florin Palas, frate şi colaborator al doctorului Mihai Tîrnoveanu: „Încă de la prima noastră acţiune „Români pentru Români”, fratele meu, Mihai Tîrnoveanu, a purtat tricolorul românesc. Eram în Doboi, un sat de români unde fraţii noştri vorbesc numai cu Dumnezeu în limba română, în bisericuţa din sat. La al doilea nostru drum acolo, au răsărit câteva steaguri româneşti la porţile dragilor noştri plăieşi ai lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. De-atunci, Mihai a dăruit mii de steaguri românilor din Harghita şi Covasna.

În toate acţiunile, Mihai a ridicat sus tricolorul românesc. Astăzi, un neisprăvit, Eugen Ţepeş pe numele lui, angajat al Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”, a încercat să-i împiedice pe români să intre cu tricolorul în incinta muzeului. Dârz cum îl ştiu, Mihai nu s-a lăsat. „E sediul GDS aici, ori ne aflăm la Muzeul Satului?”, a ripostat el, mergând înainte. Purtase tricolorul printre mii de maghiari, când era student la Târgu Mureş, d-apăi azi, când era alături de sute de ţărani români din inima Ţării!
Nu aş fi semnalat cazul, dacă nu ar fi produs mâhnire în sufletele românilor din inima Ţării şi dacă nu ar reprezenta o anumită mentalitate, de factură ideologică neromânească, infuzată necontenit de la ocupaţia kominternistă a României, care a pătruns şi în unele instituţii ale statului român. Of, Doamne, cât de înstrăinat trebuie să fii, ca să interzici tricolorul românesc în Capitala României, la Muzeul Satului! Se răsuceşte Gusti în mormânt!”

Reacţia Managerului Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, conf. dr. Paula Popoiu, la cele dezvăluite de organizatori este stupefiantă: „Stimaţilor domni si doamne, eu fac parte din conducerea Muzeului Satului si nu îmi amintesc sa fi dat indicaţiile pe care le spuneţi, eronat si rău intenţionat. Pe de alta parte dacă nu aveţi o dovada scrisa, in acest sens, as putea spune, fraţi români, ca tare bine mai calomniaţi pe cei care v-au primit cu drag, sa faceti o şezătoare, cum s-a scris in adresa către conducere. Colegul meu Ţepeş, a venit duminica de acasă sa fie alături de dumneavoastră. Daca nu a fost de acord sa dezlanţuiţi naţionalismul pe teritoriul muzeului unde nu se face politica, atunci bine a făcut. Noi credeam ca faceţi o şezătoare nu o manifestaţie de vreun fel. Asa cum bine se stie, in fiecare an, de 15 ianuarie noi deschidem anul cultural al Muzeului Satului cu actiunea „Dor de Eminescu „si nimeni nu cred ca spune aici, la noi, ceva rau despre Eminescu. Am făcut mai multa imagine buna României în lume decât faceţi dumneavoastră agitând steaguri tricolore cu zecile. Noi luam cu noi in străinătate un singur steag tricolor si va asigur ca toată lumea stie cine suntem si ne apreciază. Daca nu v-a placut la noi, la muzeu, ne pare rau . Trebuie sa ştiţi însă ca pe teritoriul muzeului nu se face politica de nici o culoare si nici naţionalismul nu e binevenit. Pentru asta aveti Piata Revolutiei, ceva mai la vale (…)”. (Am reprodus pasajul în grafia consonantă cu patriotismul d-nei conferenţiar doctor, adică fără diacritice. Păstrând inclusiv virgula între subiect şi predicat).

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României cere demiterea conducerii Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti’’

Într-un comunicat remis RL, CNMR, condus de Alexandru Cumpănaşu, „condamnă public aceste cuvinte jignitoare la adresa poporului român, a istoriei şi culturii sale. De asemenea, precizăm pentru toţi cetăţenii României că purtarea drapelului în orice conjunctură, intonarea imnului sau afişarea de însemne ale statului român, sunt un motiv de mândrie şi nu de condamnare din partea unor funcţionari ce nu înţeleg că nu există cultură fără patriotism şi că nu există naţiune fără afirmarea identităţii.

Aşa cum în mod paşnic, românii din Harghita şi Covasna au acceptat simboluri ce nu le aparţin în instituţii, în şcoli, în biserică, constatăm că statul român nu-i lasă pe aceştia să respire româneşte nici în Bucureşti sau în muzee. Limbajul folosit de către funcţionari în scrisoarea din care am citat este de o obscenitate naţională rar întâlnită, iar condamnarea textelor lui Mihai Eminescu şi a durerilor poporului român, considerate lacrimogene, sunt cele mai grave insulte aduse până acum naţiunii române.

Cu o atitudine condamnabilă şi antiromânească, angajaţii muzeului au încercat să-i oprească pe cei 200 de români îmbrăcaţi în costum popular naţional să intre cu drapelul României în interiorul muzeului, pentru a evita o manifestare patriotică şi nu culturală.

CNMR precizează Ministrului Culturii că România este într-un context geo-politic extrem de vulnerabil şi că păstrarea şi afirmarea identităţii şi culturii naţionale trebuie încurajată de către minister şi nu interzisă. Faţă de angajaţii Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, care au folosit termeni antiromâneşti şi antinaţionali în raport cu delegaţia de români din Covasna şi Harghita, solicităm:

1)  Demiterea conducerii Muzeului Naţional al Satului; 2) O anchetă a Ministrului Culturii, care să analizeze atitudinea, comportamentul şi comunicarea dintre angajaţii muzeului şi cei 200 de români; 3) Luarea tuturor măsurilor necesare de către ministru, pentru descurajarea unor astfel de atitudini pe viitor.

Reamintim domnului ministru că ministerul pe care-l coordonează se numeşte Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale iar atitudinea angajaţilor muzeului este antinaţională”.

Nu prea mai sunt multe de comentat la cele de mai sus. Eventual să trimitem celor de la Muzeul Satului imagini de la o manifestare religioasă cum e pelerinajul de la Şumuleu –şi să le cerem să numere steagurile maghiare, arpadiene şi secuieşti. Şi să ne dovedească ei dacă participanţii au primit vreun e-mail în care li se atrage atenţia să nu lezeze sensibilităţile româneşti. Şi după aceea să ne explice dânşii care e diferenţa dintre a fi corect politic şi a fi tâmpit.

Apoi, ceva ce-am observat mai demult, trebuie totuşi făcut public: sorosiştii nu mai folosesc demult diacritice. Ei sunt europeni. Pentru ei ă, â, î, ş, ţ nu sunt sunete ale limbii materne, ci dovezile unei rostiri tribale, de care se dezic. Uitaţi-vă la HotNews-ul lui Tăpălagă, care n-a folosit niciodată diacriticele. Uitaţi-vă la cărţile Humanitas, care nu folosesc nici în ziua de astăzi î din a. (Grupaj de G. Mihail)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. De acord cu Smadu și Colceriu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.