Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Angajările scad, numărul şomerilor creşte | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Economic » Angajările scad, numărul şomerilor creşte
Angajările scad, numărul şomerilor creşte

Angajările scad, numărul şomerilor creşte

Unul din 10 şomeri care primesc indemnizaţie a terminat o facultate, cei mai mulţi având peste 30 de ani

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) estimează că în următoarea perioadă 650 de persoane vor intra în şomaj. Aceştia vor fi disponibilizaţi de patru firme din judeţ care activează în domeniul textil, dar şi al producţiei de lemn şi metal.

Tiberiu Pănescu, directorul AJOFM Harghita, preciza că acest număr de 650 de persoane poate deveni mai mare, având în vedere că angajatorii care se confruntă cu o scădere a activităţii economice, nemaifiind impuse restricţii, nu mai au altă opţiune decât să renunţe la personal pentru a-şi reduce cheltuielile.

Referitor la situaţia de la sfârşitul lunii iunie, Tiberiu Pănescu spunea că în evidenţele instituţiei se aflau 5.242 de şomeri, dintre aceştia 1.590 beneficiind şi de indemnizaţie.

Potrivit unei statistici realizate de AJOFM Harghita, dintre şomerii indemnizaţi, 781 au cel mult studii profesionale, 654 au studii liceale sau postliceale, iar 155 au terminat o facultate. De remarcat faptul că într-un judeţ în care mediul privat oferă puţine posturi pentru care se impune o diplomă de facultate cu o anumită specialitate, din cei 155 de şomeri cu studii superioare, 127 au vârsta peste 30 de ani – ceea ce reprezintă un procent de aproape 8% din totalul şomerilor care beneficiază de indemnizaţie.

Pe sexe, 985 dintre şomerii care beneficiază de indemnizaţie sunt femei, iar 605 bărbaţi.

Pe vârste, cei mai mulţi şomeri, 364, au între 40 şi 49 de ani. Tot peste 300 de şomeri beneficiari de indemnizaţie au vârsta cuprinsă între 50 şi 55. Sub 25 de ani sunt 43 de şomeri, 84 de persoane au vârsta între 25 şi 29 de ani, iar peste 55 de ani sunt 177 de şomeri beneficiari de indemnizaţie.

De precizat şi faptul că 66 dintre şomerii cu studii superioare au vârsta între 30 şi 39 de ani, iar alţi 43 între 40 şi 49 de ani.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul şomerilor este în creştere: una uşoară în ceea ce priveşte numărul total al şomerilor (undeva pe la 330 de persoane), şi una de 65%, cauzată de pandemie, în rândul şomerilor indemnizaţi.

Directorul AJOFM afirma că această evoluţie este cauzată de frica angajatorilor, la începutul epidemiei, în faţa problemelor economice pe care restricţiile le-au creat activităţilor economice, dar şi faptul că unii dintre ei au preferat să trimită angajaţii direct în şomaj, decât să solicite acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic.

Scădere a angajărilor

Pe fondul suspendării multor activităţi economice, cu restricţii încă în vigoare, era logic ca numărul de angajări făcute în acest an să fie mai mic decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, însă au crescut, ca procent, încadrările pe perioadă nedeterminată, ceea ce oferă stabilitate angajatului.

Astfel, în primele şase luni ale acestui an au fost făcute 1.401 angajări, dintre care doar 286 pe perioadă nedeterminată, ceea ce reprezintă 20% din totalul angajărilor. Comparativ, în prima jumătate a anului trecut au fost încheiate 2.091 de contracte de muncă (cu 33% mai multe decât în acest an), din care un procent de 15% (314) din angajări au fost făcute pe perioadă nedeterminată.

Cele mai multe angajări s-au făcut în construcţii, domeniu cel mai puţin afectat de pandemie, în timp ce cele mai puţine angajări în industria prelucrătoare, respectiv textile şi prelucrare a lemnului, adică în domeniile în care se aşteaptă să se facă disponibilizări în perioada următoare.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.