Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Analiza activităţii de pază a pădurilor din cadrul Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Analiza activităţii de pază a pădurilor din cadrul Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I
Analiza activităţii de pază a pădurilor din cadrul Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I

Analiza activităţii de pază a pădurilor din cadrul Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I

Aproape 450 de acţiuni de control privind circulaţia materialului lemnos şi amenzi de aproximativ 95 de mii de lei

În primele trei luni ale acestui an, de pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita a fost tăiată ilegal cantitatea de 172 de metri cubi material lemnos, dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, când s-au înregistrat 93 mc. Din cantitatea de 172 mc material lemnos, 128 mc au fost tăiaţi de pe suprafeţele proprietate publică a statului, iar restul de pe terenurile altor proprietari, dar administrate de DS.

Potrivit Analizei activităţii de pază a pădurilor din cadrul DS Harghita pe trimestrul I, în această perioadă au fost constatate nouă infracţiuni: şase pe proprietatea publică a statului şi trei de pe suprafeţele administrate. În urma acestor infracţiuni au fost tăiaţi ilegal arbori în cantitate de 138 mc. În primele trei luni ale lui 2014 au fost constatate două infracţiuni. De asemenea, în primul trimestru au fost aplicate 28 de amenzi pentru tăieri ilegale de arbori, în valoare de 22.600 de lei. În aceeaşi perioadă a lui 2014 au fost aplicate 34 de amenzi, în valoare de 32.000 de lei. În perioada analizată au fost găsiţi de pădurari 64 mc material lemnos abandonat, în valoare de aproape 15.000 de lei. Cantitatea de lemn tăiată ilegal şi găsită abandonată de personalul silvic va fi valorificată prin licitaţie.

Conform documentului, valoarea totală a pagubelor rezultate din aceste tăieri ilegale a fost de aproximativ 51.000 lei, în 2014 această sumă fiind de aproape 45.000 lei.

 

 La OS Topliţa au fost cele mai multe infracţiuni constatate

În ceea ce priveşte arborii tăiaţi ilegal pe fiecare din cele cinci ocoale silvice (OS) din cadrul DS, cantitatea cea mai mare a fost înregistrată la OS Topliţa. La acest ocol silvic, în primele trei luni ale anului au fost constatate cinci infracţiuni şi aplicate nouă amenzi, în valoare de 9.500 de lei. În urma acestor fapte au fost tăiaţi ilegal 131 mc material lemnos.

La OS Homorod s-au înregistrat o infracţiune şi nouă contravenţii, în valoare de 6.300 de lei. Aceleaşi cifre s-au înregistrat şi la OS Miercurea-Ciuc. Iar la OS Tulgheş şi Borsec s-a constatat câte o infracţiune în perioada amintită. În cazul OS Tulgheş s-a mai aplicat o amendă de 800 de lei şi a fost găsită abandonată o cantitate de 45 mc material lemnos tăiat ilegal.

 

 Cantitate aproape dublă de material lemnos confiscată faţă de anul trecut 

În primul trimestru al acestui an au fost efectuate de către lucrători silvici împreună cu poliţişti şi jandarmi un număr de 448 acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos în întreg judeţul. Cu aproape 50 de acţiuni mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost efectuate 503 controale.

În acest an au fost aplicate 39 de amenzi, în valoare de aproximativ 95.000 de lei, fiind confiscată cantitatea totală de 315 de mc material lemnos. Anul trecut au fost constatate 41 contravenţii, amenzile aplicate fiind de 85.000 de lei, iar lemnul confiscat a fost de 183 mc.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.816 de hectare fond forestier, în condiţiile în care suprafaţa totală de fond forestier din judeţ însumează aproximativ 240 de mii de hectare. Din totalul suprafeţei administrate de DS, 23.216 hectare sunt proprietate publică a statului, iar 67.600 ha sunt deţinute de alţi proprietari. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.