Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi usturătoare aplicate de comisarii pentru protecţia consumatorilor pentru lipsa etichetării în limba română | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Amenzi usturătoare aplicate de comisarii pentru protecţia consumatorilor pentru lipsa etichetării în limba română
Amenzi usturătoare aplicate de comisarii pentru protecţia consumatorilor pentru lipsa etichetării în limba română

Amenzi usturătoare aplicate de comisarii pentru protecţia consumatorilor pentru lipsa etichetării în limba română

Şase magazine mixte din Harghita au fost amendate de comisarii pentru protecţia consumatorului întrucât produsele comercializate nu erau etichetate în limba română.

Potrivit prefectului Harghitei, Adrian Jean Andrei, a dispus controale după ce a primit mai multe sesizări de la cetăţeni privind nerespectarea legii în ceea ce priveşte etichetarea produselor în limba română, de către un lanţ de magazine mixte din judeţ.

Comisarii pentru protecţia consumatorului au scos la iveală nereguli majore, care sunt legate, în principal, de lipsa etichetării în limba română, „motiv pentru care societatea respectivă, prin cele şase magazine ale sale, a fost sancţionată contravenţional cu amenzi în cuantum total de 50.000 lei”.

Pe lângă amenzi, reprezentanţii societăţii au primit şi un termen de zece zile pentru remedierea deficienţelor, „recunoscând că au greşit şi afirmând că vor achita contravaloarea sancţiunilor şi că vor face etichetare în limba română”.  După trecerea celor zece zile, comisarii pentru protecţia consumatorului vor relua controalele la magazinele respective.

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Harghita, Laurenţiu Moldovan, a ţinut să precizeze că principala abatere se referă la faptul că informaţiile privitoare la produsele vândute în cele şase magazine nu sunt traduse în limba română, aşa după cum prevede legea. Comisarii au mai descoperit, însă, în două dintre magazine, şi produse alimentare expirate, cum ar fi paste făinoase sau conserve.

Etichetarea produselor în limba română este prevăzută de Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992, republicată, privind protecţia consumatorului şi care prevede că „toate informaţiile privind produsele şi serviciile oferite consumatorilor, inclusiv cele referitoare la informaţiile privind securitatea produsului şi instrucţiunile de utilizare, trebuie să fie scrise în limba română, indiferent de ţara de origine a produselor”. (L.M.) 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.