Amenzi în valoare de peste 34.000 de lei, aplicate de jandarmii harghiteni pe parcursul lunii trecute | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 11 octombrie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de peste 34.000 de lei, aplicate de jandarmii harghiteni pe parcursul lunii trecute
Amenzi în valoare de peste 34.000 de lei, aplicate de jandarmii harghiteni pe parcursul lunii trecute

Amenzi în valoare de peste 34.000 de lei, aplicate de jandarmii harghiteni pe parcursul lunii trecute

Reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita au aplicat, pe parcursul lunii trecute, amenzi în valoare totală de peste 34.000 de lei, dintre care cele mai multe pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică.

Potrivit unor informaţii prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de inspectorul şef al IJJ Harghita, colonelul Dan Iamandi, în perioada 1-31 august, jandarmii harghiteni au acţionat pentru asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică la manifestările cultural-artistice şi sportive desfăşurate pe raza judeţului, precum şi pentru paza şi protecţia instituţională a obiectivelor aflate în responsabilitatea acestora. Efectivele de ordine publică şi-au concentrat eforturile, acţionând alături de partenerii instituţionali, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale de natură contravenţională sau penală şi au asigurat astfel siguranţa cetăţenilor. O atenţie deosebită a fost acordată evenimentelor desfăşurate în perioada 1-4 august, când au avut loc manifestări cultural-artistice cu ocazia „Zilelor Municipiului Miercurea-Ciuc”. Jandarmii harghiteni au fost prezenţi în zonele aglomerate din municipiu şi judeţ, în scopul prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, intervenind atunci când situaţia a impus acest lucru.

În perioada 1-31 august au fost aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 40 au fost avertismente scrise şi 40 amenzi în valoare totală de aproximativ 34.200 lei. Din totalul sancţiunilor contravenţionale, 33 au fost aplicate pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială sau a ordinii şi liniştii publice, 14 pentru nerespectarea reglementărilor privind desfăşurarea activităţilor de picnic, 24 ca urmare a constatării unor contravenţii silvice, iar 9 sancţiuni au fost aplicate pentru alte abateri. Structurile de ordine publică ale IJJ Harghita au acţionat pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice atât împreună cu structurile teritoriale de poliţie, cât şi prin patrulare independentă, fiind constituite 336 de patrule sau dispozitive în mediul urban şi rural. Zilnic, au fost constituite echipaje de intervenţie în măsură să acţioneze în situaţii de urgenţă pentru combaterea faptelor antisociale şi asigurarea unui climat de siguranţă civică. Pe durata misiunilor nu au fost înregistrate evenimente majore. În aceeaşi perioadă au fost legitimate 327 de persoane.

Din informaţiile prezentate de şeful IJJ Harghita rezultă şi că, în luna august, la dispeceratul instituţiei au fost primite 68 de apeluri prin intermediul serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi. În 6 dintre aceste cazuri s-a constituit o echipă de intervenţie pentru extragerea animalelor sălbatice, în localităţile Bălan, Sândominic, Frumoasa, Cetăţuia, Lăzăreşti şi Miercurea-Ciuc. De la începutul anului şi până în data de 2 septembrie, ora 00:00, au fost înregistrate 323 de apeluri prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie, iar în 11 cazuri s-a luat decizia de extragere a animalelor sălbatice, astfel de operaţiuni derulându-se, pe lângă localităţile amintite anterior, în Odorheiu Secuiesc, Avrămeşti, Lueta, Voşlăbeni şi în apropiere de comuna Racu.

În primele opt luni ale acestui an, IJJ Harghita a avut un rol esenţial în asigurarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţenilor în cadrul unei serii de misiuni importante care s-au desfăşurat fără incidente majore. Printre cele mai semnificative misiuni se numără cea de la Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească Tusványos, ediţia a XXXIII-a, organizată la Băile Tuşnad, unde jandarmii au asigurat protecţia participanţilor şi au menţinut ordinea publică pe toată durata evenimentului, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, cât şi alegerile locale, unde inspectoratul a asigurat protecţia secţiilor de votare şi a transportului materialelor electorale, contribuind la desfăşurarea unui proces electoral sigur şi corect, sărbătorile pascale ortodoxe şi catolice, precum şi Rusaliile ortodoxe şi catolice, unde jandarmii au fost prezenţi în zonele aglomerate, la biserici şi lăcaşuri de cult, pentru a preveni orice incident şi a garanta un climat de linişte şi siguranţă pentru toţi credincioşii, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un eveniment important pentru comunitatea maghiară, unde prezenţa jandarmilor a contribuit la menţinerea unui climat de respect reciproc şi ordine publică, Festivalul „1000 de Fete Secuience”, o manifestare culturală semnificativă în judeţ, unde jandarmii au asigurat protecţia participanţilor şi desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului, misiunea de Ziua Eroilor la Valea Uzului, unde jandarmii au garantat buna desfăşurare a ceremoniilor de comemorare a eroilor sau barajul Ligii de Fotbal dintre FK Csíkszereda şi Dinamo Bucureşti, un eveniment sportiv cu un public numeros şi pasionat, unde prezenţa jandarmilor a prevenit incidentele şi a asigurat siguranţa tuturor celor implicaţi.

Potrivit informaţiilor prezentate în conferinţa de presă a IJJ Harghita, în anul şcolar 2024-2025, reprezentanţii instituţiei vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică la 5 unităţi de învăţământ, respectiv la 1 liceu şi la 4 şcoli gimnaziale. Este vorba despre Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”, Şcoala Gimnazială „Nagy Imre”, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi Liceul de Arte „Nagy István” din municipiul Miercurea-Ciuc, precum şi despre Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din municipiul Topliţa.

Pe parcursul întregului an şcolar, jandarmii harghiteni vor continua acţiunile de informare şi prevenire, atât independent, cât şi în sistem integrat, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţiei Prefectului şi Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita. Patrulele de jandarmi vor fi prezente în zonele frecventate de elevi pentru a preveni infracţionalitatea, în special în proximitatea unităţilor de învăţământ, în parcuri şi alte locuri unde elevii îşi petrec timpul liber. Jandarmeria Harghita va organiza campanii de informare pentru elevi, părinţi şi cadre didactice, având ca scop prevenirea situaţiilor periculoase şi promovarea unui comportament responsabil. Aceste campanii vor include sesiuni despre prevenirea infracţiunilor, pericolele consumului de substanţe interzise, utilizarea responsabilă a reţelelor de socializare, prevenirea violenţei şi a delincvenţei juvenile, precum şi promovarea şi respectarea drepturilor omului. În cazul în care apar incidente sau situaţii care necesită intervenţie rapidă (de exemplu, conflicte, accidente sau alte urgenţe), jandarmii harghiteni sunt pregătiţi să acţioneze prompt pentru a asigura siguranţa celor implicaţi.

Acţiunile jandarmilor harghiteni au ca scop principal creşterea gradului de siguranţă al elevilor, promovarea unui comportament responsabil şi prevenirea incidentelor care ar putea afecta desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor şcolare.

Jandarmii harghiteni oferă şi o serie de recomandări pentru un început de an şcolar în siguranţă, având în vedere necesitatea protejării elevilor, profesorilor şi părinţilor. Aceştia îndeamnă atât elevii, cât şi părinţii să fie atenţi în apropierea unităţilor de învăţământ, să respecte semnele de circulaţie şi indicaţiile poliţiei. Totodată, elevii sunt sfătuiţi să fie prudenţi în utilizarea Internetului, să nu furnizeze date personale necunoscuţilor şi să raporteze orice incident suspect părinţilor sau profesorilor. De asemenea, elevii sunt îndemnaţi să fie prudenţi în interacţiunile cu persoane necunoscute şi să apeleze la autorităţi dacă observă comportamente suspecte în jurul şcolilor. Respectarea regulilor impuse de şcoli este esenţială pentru menţinerea disciplinei şi siguranţei în incinta instituţiilor de învăţământ. Aceste măsuri au scopul de a asigura un climat sigur şi liniştit pe durata noului an şcolar, au mai precizat jandarmii harghiteni.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.