Amenzi în valoare de peste 200.000 de lei aplicate în ultima lună din 2022 de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent Amenzi în valoare de peste 200.000 de lei aplicate în ultima lună din 2022 de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de peste 200.000 de lei aplicate în ultima lună din 2022 de inspectorii de muncă harghiteni
Amenzi în valoare de peste 200.000 de lei aplicate în ultima lună din 2022 de inspectorii de muncă harghiteni

Amenzi în valoare de peste 200.000 de lei aplicate în ultima lună din 2022 de inspectorii de muncă harghiteni

Inspectorii de muncă harghiteni au aplicat şi în ultima lună a anului trecut amenzi consistente agenţilor economici depistaţi cu abateri în urma unor controale care au vizat domeniul relaţiilor de muncă şi cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, au fost sancţionaţi în total 47 de angajatori, dintre care 4 pentru folosirea de muncă nedeclarată, fiind depistate 4 persoane fără forme legale de angajare. Totodată, o persoană care lucra la o firmă din judeţ avea salariu subdeclarat. Inspectorii de muncă au aplicat în total 88 de sancţiuni, dintre care 23 de amenzi contravenţionale în valoare de 217.000 de lei.

În domeniul relaţiilor de muncă valoarea amenzilor a fost de 90.000 de lei. Sancţiunile în acest domeniu au fost aplicate, între altele, pentru neîncheierea contractului individual de muncă (CIM), netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor CIM, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, dar şi pentru regulamente interne şi dosare de personal incomplete, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte munca în schimburi sau neinformarea ITM privind utilizarea muncii de noapte.

Pe linie de securitate şi sănătate în muncă, valoarea amenzilor s-a ridicat la 127.000 de lei, iar sancţiunile au fost aplicate pentru mai multe nereguli. În unele cazuri nu erau elaborate instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, nu erau verificate de personalul cu aceste competenţe la intervalele periodice corespunzătoare sau nu erau asigurate împotriva deplasărilor involuntare, angajatorii nu au verificat utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, în cadrul şantierelor, cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător ori şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător, dar au fost şi situaţii în care inspectorii de muncă au constatat lipsa calificării fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră.

În decembrie 2022, au fost comunicate 7 evenimente/accidente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor si împrejurărilor în care s-au produs, se mai arată în comunicatul ITM Harghita.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.