Amenzi în valoare de aproape 670.000 de lei, aplicate de reprezentanţii DSVSA Harghita în prima jumătate a anului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Amenzi în valoare de aproape 670.000 de lei, aplicate de reprezentanţii DSVSA Harghita în prima jumătate a anului
Amenzi în valoare de aproape 670.000 de lei, aplicate de reprezentanţii DSVSA Harghita în prima jumătate a anului

Amenzi în valoare de aproape 670.000 de lei, aplicate de reprezentanţii DSVSA Harghita în prima jumătate a anului

Reprezentanţii Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita au aplicat, în prima jumătate a acestui an, 338 de sancţiuni în valoare de 669.700 de lei din cauza unor deficienţe constatate în urma controalelor efectuate în judeţ.

Potrivit unui raport de activitate al DSVSA Harghita prezentat în şedinţa de luni a Colegiului prefectural, în cursul trimestrului I al anului, au fost efectuate 5 controale la ferme de vaci de lapte şi carne. La o fermă s-au constatat nereguli privind amenajarea filtrului sanitar-veterinar, iar firma a fost amendată cu 12.000 lei, fiind emisă ordonanţă privind suspendarea activităţii până la remedierea deficienţelor. Cu ocazia verificărilor efectuate într-o exploataţie comercială de tip A de porcine au fost depistate probleme privind filtrul vestiar. Deşi cu ocazia controalelor precedente unitatea a fost avertizată în legătură cu necesitatea achiziţionării, respectiv amenajării unui filtru sanitar vestiar funcţional, care să asigure biosecuritatea exploataţiei, deficienţa nu a fost remediată în termenul stabilit şi astfel s-a întocmit ordonanţă de suspendare a activităţii.

În raport se arată că au fost verificate şi toate unităţile de creştere a cabalinelor din judeţ, fiind constatate unele probleme legate de neoperarea unor evenimente de tip vânzare-cumpărare în paşapoartele animalelor, neactualizarea efectivelor şi neincluderea acţiunilor sanitar-veterinare efectuate în aceste paşapoarte.

Totodată, cu ocazia unor controale în trafic, efectuate împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, s-a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 1.500 de lei pentru transportul de păsări în condiţii necorespunzătoare, neînsoţite de certificat sanitar-veterinar.

Reprezentanţii DSVSA Harghita au reverificat şi un adăpost pentru câini fără stăpân, unde pentru nerespectarea normelor legale privind capturarea şi transportul animalelor s-a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 3.000 lei.

De asemenea, cu prilejul unor verificări la nivelul circumscripţiilor sanitar-veterinare concesionate s-a depistat un caz de refuz al vaccinării antirabice de către un proprietar, fiind aplicată o amendă contravenţională în valoare de 1.600 de lei. Numai în trimestrul II al anului au fost efectuate 9 controale oficiale la exploataţii comerciale autorizate şi exploataţii comerciale de tip A înregistrate, de creştere a bovinelor. S-au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 9.200 de lei, pentru vânzare-cumpărare de animale fără documente sanitar-veterinare, nepredarea paşaportului animalului după sacrificare, necrotalierea viţeilor la termenul prevăzut de lege. Au fost aplicate şi 3 avertismente pentru amenajarea necorespunzătoare a filtrului sanitar-veterinar. Au fost controlate 5 exploataţii comerciale de tip A de porcine, una dintre acestea fiind amendată în trimestrul anterior, când a fost emisă şi o decizie de încetare a activităţii. La o altă exploataţie a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 3.200 de lei din cauza unor neconcordanţe între baza naţională de date şi realitatea, precum şi pentru animale găsite neidentificate.

În raport se mai arată că în urma verificărilor efectuate în exploataţiile nonprofesionale s-au constatat o serie de nereguli.

În cazul celor de creştere a bovinelor a fost vorba despre vânzarea-cumpărarea de animale fără documente sanitar-veterinare, nedeclararea exemplarelor sacrificate pentru consum propriu, nepredarea paşapoartelor acestora, refuzul proprietarilor de a supune animalele acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii sau despre deţinerea de bovine neidentificate. Din cauza acestor nereguli au fost aplicate 79 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 98.200 de lei.

Deficienţe legate de vânzare-cumpărare fără documente sanitar-veterinare, de nedeclararea animalelor sacrificate pentru consum propriu, dar şi de neexpedierea probelor de creier în laborator au fost constatate şi în exploataţiile nonprofesionale de creştere a ovinelor, valoarea sancţiunilor contravenţionale fiind de 17.000 de lei. În plus, în ceea ce priveşte creşterea suinelor, au fost depistate porcine cumpărate fără documente sanitar-veterinare, iar în cazul unei exploataţii nonprofesionale DSVSA Harghita s-a autosesizat din cauza unui anunţ de vânzare de porci, postat pe Internet şi a constatat, cu ajutorul IPJ Harghita, că proprietarul comercializa porci aduşi din judeţul Mureş, fără documente sanitar-veterinare, animalele nefiind nici identificate. Exploataţia a fost pusă sub supraveghere oficială, proprietarul a fost sancţionat contravenţional şi a fost anunţată DSVSA Mureş. Au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 7.200 de lei.

Exploataţiile nonprofesionale de cabaline au fost verificate din prisma realizării acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii. Au fost aplicate în total 32 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 33.600 lei pentru vânzare-cumpărare fără acte sanitar-veterinare şi pentru refuzul proprietarilor de a se prezenta la acţiunile din domeniu obligatorii. În prima jumătate a anului, s-au efectuat acţiuni comune cu reprezentanţii IPJ Harghita în cazul expoziţiilor de cai, organizate în mai multe localităţi la nivelul judeţului, fiind aplicate 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 21.600 lei pentru nereguli privind circulaţia cabalinelor pe teritoriul României.

În ceea ce priveşte produsele medicinale veterinare, au fost constatate 31 de neconformităţi şi au fost aplicate 6 amenzi în cuantum de 40.400 de lei şi 20 de avertismente, cu avertismente fiind sancţionate şi 3 neconformităţi depistate pe linie de nutriţie animală.

Amenzi consistente au fost aplicate şi în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală, fiind constatate 176 de neconformităţi cu prilejul controalelor. Au fost aplicate 174 de sancţiuni, dintre care 51 de avertismente şi 123 de amenzi contravenţionale în cuantum de 375.200 de lei. Au fost emise, la propunerea Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor, 3 ordonanţe de suspendare a activităţii şi a fost sechestrată o cantitate de 499,5 kilograme de produse de origine animală. Totodată, în urma controalelor vizând siguranţa alimentelor de origine nonanimală au fost identificate 30 de neconformităţi, a fost sechestrată o cantitate de 22,2 kilograme de produse, iar valoarea amenzilor s-a ridicat la 27.600 de lei.

În raport se mai menţionează, între altele, că au fost efectuate controale şi în zonele de interes turistic din judeţ, fiind verificate 68 restaurante, 3 pizzerii, 35 de cantine, 11 unităţi de catering, 20 de cofetării sau patiserii, 13 pensiuni, 16 supermarketuri, 81 de magazine alimentare. Au fost aplicate 45 de amenzi în valoare de 125.200 de lei şi 45 de avertismente, s-au emis 2 ordonanţe de suspendare a activităţii şi a fost distrusă o cantitate de 154,7 de kilograme de produse. De asemenea, în perioada vacanţei şcolare au fost verificate 11 tabere şcolare, fiind aplicată o sancţiune contravenţională, au mai precizat reprezentanţii DSVSA Harghita.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.