Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi de peste 30.000 de lei aplicate de inspectorii ITM Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Amenzi de peste 30.000 de lei aplicate de inspectorii ITM Harghita
Amenzi de peste 30.000 de lei aplicate de inspectorii ITM Harghita

Amenzi de peste 30.000 de lei aplicate de inspectorii ITM Harghita

  • Cea mai mare sancţiune, în cuantum de 20.000 de lei, a fost dată pentru muncă nedeclarată

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a efectuat, săptămâna trecută, mai multe acţiuni de control care au vizat respectarea de către angajatori a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, identificarea şi combaterea muncii nedeclarate, dar şi domeniul relaţiilor de muncă, al sănătăţii şi securităţii în muncă.

Potrivit unui comunicat emis de ITM Harghita, inspectorii din cadrul Compartimentului Control Relaţii de Muncă şi Compartimentul Control Muncă Nedeclarată au efectuat 17 controale, fiind depistat şi un angajator care practica munca „la negru” – fără forme legale – precum şi o persoană care a lucrat fără forme legale de angajare. În total, inspectorii au constatat 47 de deficienţe şi au dat 17 sancţiuni contravenţionale, dintre care 14 au fost avertismente şi 3 amenzi în cuantum de aproape 22.000 de lei. Cea mai mare amendă aplicată, de 20.000 de lei, a fost acordată pentru muncă nedeclarată.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost realizate 19 controale, în urma cărora au fost aplicate 28 de avertismente şi două amenzi în valoare totală de 9.000 de lei. De precizat faptul că una dintre amenzi, de 1.000 de lei, a fost acordată ca urmare a nerespectării Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Conform sursei citate, în toate cazurile în care s-au constatat deficienţe au fost dispuse şi măsuri pentru remedierea acestora.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.