Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi de aproape 170 de mii de lei aplicate de inspectorii ITM într-o singură lună | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate » Amenzi de aproape 170 de mii de lei aplicate de inspectorii ITM într-o singură lună
Amenzi de aproape 170 de mii de lei aplicate de inspectorii ITM într-o singură lună

Amenzi de aproape 170 de mii de lei aplicate de inspectorii ITM într-o singură lună

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au aplicat, pe parcursul lunii trecute, 184 de sancţiuni, dintre care 26 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 169.000 de lei. Potrivit unui comunicat de presă, în februarie au fost efectuate 97 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, iar alte 47 de verificări au vizat securitatea şi sănătatea în muncă. În urma verificărilor au fost sancţionaţi 83 de angajatori. Au fost aplicate 61 sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 79.000 lei.

Totodată, au fost depistaţi 2 angajatori care aveau câte o persoană fără forme legale de angajare. Alte 123 sancţiuni au fost aplicate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, valoarea totală a amenzilor fiind de 90.000 lei. Conform comunicatului, sancţiunile au fost aplicate pentru neconformităţi constatate din punctul de vedere al securităţii si sănătăţii în muncă. respectiv pentru neelaborarea de instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, neverificarea de către angajatori a modului în care lucrătorii utilizează echipamentul individual de protecţie din dotare sau poziţionarea necorespunzătoare a cablurilor electrice pe şantiere; dar au fost şi situaţii în care şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător, s-a constatat lipsa calificării fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră, s-a consumat alcool în timpul programului de lucru, nu se făcea triaj epidemiologic, nu se acordau de către angajator măşti de protecţie sau se ofereau măşti neconforme sau în număr insuficient, nu se făcea evaluarea riscului de îmbolnăvire COVID-19, nu erau întocmite instrucţiuni proprii privind prevenţia infectării cu coronavirus, nu era elaborat planul de prevenire şi protecţie, lipseau afişele de prevenire şi informare asupra măsurilor de protecţie sau nu erau asigurate de către angajator mijloace de dezinfecţie adecvate şi în cantitate suficientă, iar în unele cazuri angajaţii nu purtau măşti de protecţie.

În luna februarie, au fost înregistrate 10 evenimente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs, se mai arată în comunicatul ITM Harghita.

Emil G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.