Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amendă de 40.000 de lei pentru o firmă care a abandonat deşeuri din construcţii pe un câmp, în intravilanul oraşului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Amendă de 40.000 de lei pentru o firmă care a abandonat deşeuri din construcţii pe un câmp, în intravilanul oraşului
Amendă de 40.000 de lei pentru o firmă care a abandonat deşeuri din construcţii pe un câmp, în intravilanul oraşului

Amendă de 40.000 de lei pentru o firmă care a abandonat deşeuri din construcţii pe un câmp, în intravilanul oraşului

Imagini cu mormane de deşeuri provenite în urma renovării sucursalei unei bănci din Miercurea Ciuc, abandonate în zona străzii Câmpul Mare, au fost postate pe o reţea de socializare. Directorul Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, László Potozky, a sesizat Garda de Mediu şi municipalitatea, solicitând să se ia măsurile legale în vigoare 

„Am fost sunat (…) de nişte cunoştinţe revoltate, care mi-au trimis imaginile alăturate. Au descoperit mormane întregi de deşeuri în zona străzii Câmpul Mare, provenite de la Banca Transilvania, a cărei filială se află momentan în renovare. Vorbim despre deşeuri din construcţii, împreună cu alte tipuri de deşeuri, incluzând fişe de protecţia muncii conţinând numele angajaţilor de la respectiva bancă. Vreau să presupun că banca nu ştie de acest fapt revoltător, dar nu-i face bine imaginii, în mod clar. Voi sesiza Garda de Mediu şi conducerea oraşului. Chiar am ajuns în halul acesta, ca oraşul să înceapă să devină o zonă propice pentru depozitarea ilegală a deşeurilor?”, comenta László Potozky pe reţeaua de socializare.

La solicitarea comisarului general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Szép Róbert, o echipă de la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Harghita s-a deplasat în zona indicată şi a constatat că, într-adevăr, acolo au fost abandonate deşeuri din construcţii. Mai mult, i-a surprins pe câţiva muncitori ai firmei prestatoare aflată în relaţii contractuale cu sucursala băncii încercând să încarce deşeurile cu pricina într-o dubă, să li se piardă urma.

„Comisarii de mediu le-au interzis să le încarce în dubă şi le-au impus ca eliminarea deşeurilor să se facă în conformitate cu prevederile legale, numai cu maşini autorizate, din cel puţin două motive: pe de o parte pentru că aceasta este procedura, iar pe de alta pentru a evita riscul de a le transporta şi abandona în alt loc. Ca urmare, firma a încheiat un contract cu operatorul de salubritate şi a făcut dovada comenzii de transport la un depozit conform de deşeuri”, a explicat reprezentantul GNM.

Comisarii Gărzii de Mediu Harghita s-au deplasat şi la sucursala băncii beneficiare a serviciilor de renovare, unde a fost găsit un contract din care reiese că eliminarea deşeurilor intră în sarcina firmei prestatoare.

„Conform contractului încheiat între beneficiar – o bancă din municipiul Miercurea Ciuc – şi firma prestatoare – o firmă din Bucureşti cu patron străin – atribuţiile de gestionare şi de eliminare a deşeurilor cade în sarcina firmei care efectuează lucrarea respectivă, nu a băncii”, a precizat comisarul Szép Róbert.

Sancţiunea prevăzută de lege pentru abandonarea de deşeuri este cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei.

„Garda de Mediu i-a aplicat firmei o sancţiune contravenţională în cuantum de 40.000 de lei. Întrucât angajaţii firmei nu pot semna procesul-verbal de contravenţie, iar patronul, care este cetăţean străin, nu este în ţară, acesta îi va fi comunicat prin poştă, în termen legal. Ceea ce a făcut firma este incalificabil din punctul nostru de vedere. Eu mă întreb, a procedat la fel în cazul tuturor lucrărilor pe care le-a efectuat până în prezent? În schimb, spiritul civic al locuitorilor din Miercurea Ciuc, reacţia lor promptă este de apreciat. Oamenii au sesizat autorităţile de mediu de urgenţă, nu au lăsat lucrurile aşa şi recomandăm tuturor să ne sesizeze în astfel de cazuri, ca să putem interveni în cel mai scurt timp şi să luăm măsurile legale în vigoare ce se impun”, a conchis comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.