Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, convocat la sediul MAE român | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » (Inter)Național » Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, convocat la sediul MAE român
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, convocat la sediul MAE român

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, convocat la sediul MAE român

  • Ministerul Afacerilor Externe: „În ceea ce priveşte însemnul aşa-numitului ţinut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire şi deci nici îndreptăţirea la vreun însemn oficial specific”

Ministerul Afacerilor Externe „dezaprobă ferm comentariile preşedintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei”, publicate luni, pe pagina sa de Facebook, „privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului aşa-zisului ţinut secuiesc”.

Astfel, ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat, ieri dimineaţă, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE român, pentru a i se comunica poziţia părţii române.

„Ministerul Afacerilor Externe evidenţiază, în acest context, faptul că ordinea de drept din România consacră dreptul persoanelor aparţinând tuturor celor 20 de minorităţi naţionale de a-şi folosi însemnele specifice în privat, precum şi în public, în cadrul unor manifestări culturale şi religioase specifice.

În ceea ce priveşte însemnul aşa-numitului ţinut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire şi deci nici îndreptăţirea la vreun însemn oficial specific.

Totodată, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-şi stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populaţiei rezidente în acea unitate administrativ-teritorială”, se arată într-un comunicat de presă remis ieri de Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe „reia insistent apelul la reţinere în declaraţiile din spaţiul public şi reaminteşte aşteptarea părţii române ca oficialii ungari să acţioneze cu responsabilitate în logica relaţiei strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 şi în dorinţa consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie”.

***

„Steagul secuiesc va flutura pe faţada instituţiilor publice ungare până când statul român va permite folosirea liberă a acestuia, fără restricţii, pe întreg teritoriul României!”, a scris luni pe Facebook preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Nemeth Zsolt. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.