Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Acum 10 zile: În Harghita au ajuns 19.200 doze de vaccin BCG | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Sănătate » Acum 10 zile: În Harghita au ajuns 19.200 doze de vaccin BCG
Acum 10 zile: În Harghita au ajuns 19.200 doze de vaccin BCG

Acum 10 zile: În Harghita au ajuns 19.200 doze de vaccin BCG

O cantitate care, în opinia doamnei dr. Lázár Cecilia, medic primar epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, ar fi suficientă pentru un an şi jumătate de aici încolo. Cu alte cuvinte, pentru copiii născuţi şi externaţi în luna iulie, cărora nu li s-a administrat BCG-ul, 60 la număr, ca şi pentru cei veniţi pe lume în luna august până la primirea vaccinului ce oferă protecţie împotriva tuberculozei, începe perioada de recuperare.

În acest scop, arăta dr. Lázár Cecilia, părinţii copiilor născuţi într-una din cele două luni la care am făcut referire, care nu au putut primi vaccinul din motive obiective, trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a fi programaţi întru administrarea lui la maternitatea în care copilul lor a văzut lumina zilei, sau, dacă au numărul de telefon de acolo, se pot programa direct.

Al doilea vaccin, care asemenea BCG-ului ar fi trebuit făcut tot în maternitate, şi vorbesc acum despre cel de prevenire a hepatitei B, încă lipseşte, primele 50.000 de doze urmând a ajunge în ţară azi, dacă informaţia pe care am recepţionat-o acum câteva zile ar fi să se adeverească. Această cantitate însă, din punctul de vedere al doamnei dr. Cornelia Miron, şefa Departamentului epidemiologic din cadrul DSP, nu ar rezolva decât cazurile de urgenţă existente la nivel naţional, celelalte doze urmând a fi probabil achiziţionate ulterior.

Oricum ar fi, doamnele Lázár şi Miron m-au asigurat că părinţii copiilor care încă nu au primit acest vaccin, 182 externaţi în luna iulie, plus copiii născuţi şi externaţi în luna august, nu au motive să se îngrijoreze, întrucât el se poate face începând chiar şi de la două luni, odată cu vaccinurile combinate.

Aşa stând lucrurile, apreciază cele două doamne, medici specialişti cu multă experienţă în domeniu, părinţii nu trebuie să intre în panică şi, fără să stea prea mult pe gânduri, să recurgă la soluţia de a-l cumpăra din farmacii, în condiţiile în care Direcţia de Sănătate Publică Harghita nu are cum să le restituie contravaloarea acestui vaccin.

În concluzie, părinţii bebeluşilor născuţi în lunile iulie şi august trebuie să aibă în vedere pe de o parte programarea la maternitatea la care micuţii au venit pe lume, pentru administrarea vaccinului de protecţie împotriva TBC, pe de altă parte să aştepte cu răbdare momentul în care va ajunge în judeţ şi vaccinul de protecţie împotriva hepatitei B, interesându-se, desigur, la medicul de familie care are în evidenţă copilul, ştiut fiind că el este şi cel ce îi va face copilului acest vaccin.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.