Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Activităţi destinate anului european al tineretului în Regiunea Centru | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Activităţi destinate anului european al tineretului în Regiunea Centru
Activităţi destinate anului european al tineretului în Regiunea Centru

Activităţi destinate anului european al tineretului în Regiunea Centru

  • La acestea sunt invitaţi şi elevii din şcolile harghitene

Anul 2022 este Anul european dedicat tineretului, iar activităţile programate pentru următoarele luni de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru – susţinut de structura gazdă Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru – au în centrul acţiunilor tinerii din Regiunea Centru. Crosul Europei, Friendship Challenge şi o suită de dezbateri pe teme de mediu în fiecare judeţ reprezintă activităţile ce vor implica tinerii din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Scopul activităţilor va fi de a transmite tinerilor informaţii despre modul în care UE îi sprijină şi de a transmite Comisiei Europene opiniile şi impresiile participanţilor. Activităţile se vor derula în parteneriat cu inspectoratele şcolare judeţene şi cu asociaţii din regiune.

Prin activităţi interactive, tinerii sunt provocaţi să se implice în viaţa comunităţilor şi le sunt transmise informaţii despre rolul UE destinat sprijinului lor. Astfel, le sunt transmise principii importante susţinute de Comisia Europeană pentru dezvoltarea lor pe viitor, pentru a cunoaşte alţi tineri, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor europene. După cum atestă datele statistice, tinerii din ziua de astăzi sunt mai puţin interesaţi de formele tradiţionale de participare, dar îşi apară cu fermitate ideile, adoptând abordări inovatoare. De aceea, Anul european al tineretului urmăreşte să aducă un omagiu implicării tinerilor şi să recunoască acest fenomen, mai ales după perioada grea a pandemiei care i-a afectat pe mulţi dintre ei.

„Am propus aceste activităţi cu scopul de a scoate în evidenţă rolul important pe care îl joacă tinerii în construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv şi mai digital – la nivel european. Le oferim numeroase posibilităţi de a învăţa, de a-şi împărtăşi opiniile, de a cunoaşte oameni şi de a participa la activităţi în Regiunea Centru. După cum ne-au transmis şi reprezentanţii UE, Anul european al tineretului este ocazia potrivită pentru a privi înainte cu încredere şi speranţă, în perspectivă post-pandemică. Obiectivul este includerea tinerilor şi priorităţilor acestora în elaborarea politicilor viitoare de dezvoltare, precum şi în organizarea de activităţi dedicate lor, încurajându-i astfel să contribuie la schimbare, să încerce să modeleze un viitor european aşa cum îşi doresc”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Pentru Crosul Europei, derulat începând cu luna octombrie, echipa Europe Direct Regiunea Centru se va deplasa în cel puţin două licee din fiecare judeţ al regiunii (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), în care tinerii vor fi invitaţi să aleagă un stil de viaţă sănătos, petrecând un timp alături de prieteni, cu posibilitatea de a pleca acasă cu multe informaţii, materiale promoţionale şi premii. 

Prin Friendship Challenge, de la începutul lunii noiembrie, vor fi mobilizaţi elevii din mai multe şcoli din toate judeţele regiunii, pentru a constitui echipe care vor parcurge probe şi provocări în mai multe etape. Pe parcursul acestora participanţii vor răspunde la întrebări despre UE, vor colabora cu colegii de echipă pentru a obţine un scor mai bun, pentru a obţine chei, indicii şi oportunităţi de a forma comunităţi puternice.

În cadrul dezbaterilor pe teme de mediu, în ultimul trimestru al anului, elevii şi profesorii vor fi invitaţi să dezbată soluţiile cu aplicabilitate şi eficienţă în domeniul îmbunătăţirii calităţii mediului înconjurător, iar cele mai bune echipe vor participa la dezbaterea finală, pe parcursul a 2-3 zile, într-o locaţie reprezentativă din Regiunea Centru. Juriul constituit din reprezentanţi ai structurii-gazdă, ai Parlamentului European şi publicul larg vor decide la final care este echipa câştigătoare.

***

Comisia Europeană a lansat un sondaj online în octombrie 2021 pentru a cunoaşte opiniile, aşteptările şi sugestiile tinerilor. Analiza rezultatelor primite prin cele aproape 5.000 de răspunsuri a arătat, printre altele, că 64% dintre aceştia îşi doresc ca „educaţia şi formarea” să fie tema centrală a Anului european al tineretului, iar 61% au indicat că „dezbaterile şi dialogurile interactive” sunt cea mai bună modalitate prin care tinerii să-şi facă auzită vocea.

La nivel european a fost lansat Portalul pentru tineret (https://europa.eu/youth/year-of-youth_ro), care este centrul de comunicaţii al Anului european al tineretului. Activităţile, evenimentele şi iniţiativele politice sunt publicate aici, astfel încât tinerii să se poată implica mai uşor şi mai eficace în viaţa publică.

Tinerii s-au confruntat cu dificultăţi semnificative în timpul pandemiei. Închiderea instituţiilor de învăţământ, desfăşurarea limitată a unor activităţi de tip hobby, precum şi lipsa interacţiunii sociale sunt doar câteva dintre aspectele care şi-au lăsat puternic amprenta asupra dezvoltării lor. În acest context, iniţiativa denumită „Anul european al tineretului” onorează străduinţa lor de a depăşi momentele mai puţin plăcute cu care s-au confruntat în decursul ultimilor doi ani. Aşadar, „Anul european” presupune organizarea de conferinţe, evenimente, programe, dar şi campanii de informare, promovare. (Agenţia de Dezvoltare Regională Centru)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.