A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru pârtiile de schi din Călimani
La aproximativ un an de la începerea studiului de prefezabilitate, recent a fost încheiat şi studiul de fezabilitate pentru „Amenajare domeniu schiabil pe raza UAT Topliţa”. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, consilierul local Andrei Vodă preciza că în cadrul studiului sunt identificate trei pârtii cu o lungime totală de 2.552 metri şi care se întind pe aproape 7 hectare.
Cea mai lungă pârtie are 1.316 metri, o diferenţă de nivel de 260 metri şi punctul de plecare situat la 1.425 metri.
Cea mai scurtă pârtie măsoară 407 metri, o diferenţă de 66 metri şi punctul de plecare la 1.438 metri.
Valoarea acestei investiţii, preciza Andrei Vodă, este estimată la peste 92 milioane de lei, la preţurile valabile în această vară.
Acesta mai arăta că „rentabilitatea economică a investiţiei, calculată pe 10 ani (din care primii 2 constituie execuţia lucrărilor), este următoarea:
total beneficii externe (impozit pe profit, beneficii din dezvoltarea microîntreprinderilor, beneficii din dezvoltarea turismului în zonă etc.): 19.093.848 lei;
- venituri totale: 122.748.276 lei;
- costuri externe (costuri pentru protecţia mediului, şantiere etc.): 4.373.704 lei;
- cheltuieli totale: 25.331.594 lei;
- flux numerar net: 97.417.027 lei.
Astfel, pe parcursul celor 10 ani, domeniul schiabil prezintă o rată a rentabilităţii economice interne (ERR) de 26,58%, o valoare actuală netă economică (ENPV) a investiţiei de 58.981.605 lei, cu o rată beneficiu/cost (B/Ce) de 3,00”.
Consilierul local mai spunea că după implementarea acestui proiect municipiul de pe Mureşul Superior va avea cea mai atractivă ofertă pentru sporturile de iarnă, caracterizată prin diversitate, diversificare, lungimi, dar şi durata sezonului de minimum 110 zile.
„Pentru autoritatea publică locală, dar şi pentru comunitatea din Topliţa, acest proiect trebuie considerat deosebit de important din punct de vedere economic, turistic şi social. Primul beneficiu al acestui proiect îl constituie crearea de locuri de muncă prin dezvoltarea turismului durabil, iar acest tip de turism va stopa migraţia forţei de muncă active din zonă.
Totodată, efectele unui nou domeniu schiabil se vor observa şi-n creşterea semnificativă a numărului de turişti atraşi de zonă, factor care implicit va duce la o creştere şi mai mare a gradului de ocupare a capacităţii de cazare.
Diversificarea activităţilor economice (noi spaţii de cazare, afaceri etc.) determinate de potenţialele noi pârtii pot creşte şi veniturile atrase la bugetul local”, a mai precizat Andrei Vodă.
Planurile municipalităţii pentru zona Călimani
În cadrul unei discuţii avute în primăvară, Dumitru Olariu, primarul municipiului Topliţa, spunea că schiul nu va fi principala atracţie în Călimani. Se doreşte şi amenajarea unor trasee pentru snow-mobile, iar pentru lunile de vară amenajarea unor piste de biciclete, trasee pentru ATV-uri, o tiroliană şi chiar a unei sănii de vară.
De asemenea, acesta a punctat şi câteva aspecte legate de investiţiile adiacente care trebuie făcute acolo pentru a putea funcţiona pârtiile de schi. Şi, odată cu acestea, serviciile conexe (de la cazare până la alte oferte pentru turişti).
Astfel va trebui amenajată o reţea de apă şi canalizare. Este necesară o prelungire cu cel puţin 15 km a reţelei de medie tensiune pentru a avea electricitate la pârtii, iar de acolo va trebui să se întoarcă cu o reţea de joasă tensiune pentru viitoarele pensiuni. De asemenea, vor trebui găsite soluţii pentru punerea la dispoziţie a unor terenuri pe care să se construiască pensiuni.
***
După aprobarea studiului de fezabilitate urmează întocmirea proiectului tehnic. Dar, probabil, cea mai mare provocare pentru municipalitate va fi găsirea unei surse de finanţare, aceasta şi datorită faptului că ministrul Antreprenoriatului şi Turismului precizase, chiar în acest an, că în Masterplan-ul de Turism se prevede ca să nu se mai finanţeze de către stat pârtii cu lungimi mici.
LIVIU C.