Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Activitatea PFA devine riscantă şi ineficientă… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Economic » Activitatea PFA devine riscantă şi ineficientă…
Activitatea PFA devine riscantă şi ineficientă…

Activitatea PFA devine riscantă şi ineficientă…

După cum cred că se ştie deja, în ultimii ani a crescut mult numărul PFA, creşterea fiind determinată de faptul că mulţi angajaţi au agreat această formă datorită taxelor mari aferente contractelor de muncă, sau datorită evidenţelor contabile simplificate.

Dar iată că modificările aduse de către noul Cod fiscal determină, în ceea ce le priveşte, o creştere a riscurilor, în condiţiile în care, din punct de vedere fiscal, activitatea lor devine ineficientă. Şi asta întrucât modificările despre care aminteam vizează plata obligatorie a CAS şi scăderea impozitului pe dividende la 5%, lucru care face ca pentru o PFA costul cu taxele să reprezinte 29 de procente din suma facturată, spre deosebire de 20 de procente, cum este cazul unui SRL plătitor de impozit pe profit, sau de 8 procente în cazul unei microcompanii.

Mai mult decât atât, după amnistia din iulie 2015, s-au introdus reguli noi prin care o PFA poate fi reclasificată ca activitate salarială. Asta ca să nu mai spun că ANAF şi-a intensificat controalele pe acest segment şi că, dacă în urma lor va considera activitatea PFA ca activitate salarială, va calcula debite restante şi penalităţi, solicitând încasarea datoriilor în mod solidar de la persoana fizică şi compania plătitoare.

Ca fapt divers, sau poate ca un fenomen de urmărit în perspectivă, voi mai arăta că, la sfârşitul anului 2015, în întreaga ţară erau înregistrate 400.000 PFA, din care peste 100.000 în ultimii trei ani.

Ce va urma?! Vom trăi şi vom afla…

Ec. KEDVES EMERIC, auditor financiar

Miercurea-Ciuc

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.