Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Acţiune de influenţare a ambasadorului Marii Britanii | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Acţiune de influenţare a ambasadorului Marii Britanii
Acţiune de influenţare a ambasadorului Marii Britanii

Acţiune de influenţare a ambasadorului Marii Britanii

Redăm mai jos un comunicat al Consiliului Judeţean Harghita, pentru care n-am găsit alt titlu mai potrivit decât cel de sus

Excelenţa Sa Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, a fost primit de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, la sediul instituţiei din Miercurea-Ciuc, joi, 28 aprilie. Vizita a debutat prin prezentarea volumului de Istorie a secuilor şi a expoziţiei de grafică găzduită de Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita a ilustratorului Gyöngyössy János, a cărui lucrări se regăsesc în acest volum. În debutul discuţiilor care au avut loc la sediul Consiliului Judeţean, Borboly Csaba a prezentat ambasadorului Regatului Unit obiectivele de dezvoltare ale turismului judeţean, demersurile de solicitare a sprijinului statului român în cazul Universităţii Sapientia, aspectele cu privire la predarea limbii române în cazul elevilor pentru care limba română nu este limbă maternă, codul de bună convieţuire româno-maghiară, eforturile în legătură cu autonomia locală, steagul judeţului, sprijinirea antreprenorilor locali şi a relansării învăţământului profesional. Despre toate aceste teme, preşedintele Consiliului Judeţean a oferit şi o documentaţie scrisă, solicitând cu această ocazie sprijinul ambasadei britanice în diminuarea scandalurilor generate de mass-media centrală în legătură cu aspectele etnice şi conferirea unei mari atenţii problemelor reale, cum ar fi spre exemplu emigrarea tinerilor care reprezintă una dintre cele mai mari probleme în această regiune. În continuare s-a discutat şi despre faptul că, deşi legislaţia internaţională şi cea naţională asigură autonomia locală, în judeţele Harghita şi Covasna aplicarea acesteia este adesea împiedicată din cauza interpretărilor legilor. Borboly Csaba a adus în atenţia ambasadorului Marii Britanii faptul că, deşi au şi alte judeţe steaguri proprii, doar în cazul localnicilor din această regiune sunt intentate procese.

„Din păcate, retorica naţionalistă practicată la Bucureşti nu dă şanse stabilirii unui dialog normal pe această temă. Ambasadele de la Bucureşti pot avea un rol în redirecţionarea pe făgaş normal al acestei teme”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean.

Borboly Csaba i-a înmânat Excelenţei Sale Paul Brummell un steag al judeţului Harghita şi a transmis o scrisoare prin care îl invită pe Prinţul Charles de a vizita judeţul Harghita, atrăgând atenţia şi asupra activităţii desfăşurate de preotul franciscan Böjte Csaba. Următorul punct al vizitei a fost Universitatea Sapientia, ocazie cu care Borboly Csaba a vorbit despre demersurile care se fac pentru ca statul român să finanţeze activitatea instituţiei de învăţământ superior, având în vedere faptul că şi cetăţenii din această regiune plătesc taxe şi impozite statului român (În prezent, universitatea este finanţată de statul ungar). La Herbariumul Kájoni care funcţionează la sediul Fundaţiei „Sfântul Francisc” din Şumuleu-Ciuc, preşedintele Consiliului Judeţean a vorbit despre serioasele îngrădiri legislative cu care se confruntă activitatea desfăşurată de preotul franciscan Böjte Csaba, care se ocupă cu îngrijirea şi creşterea mai multor mii de copii. La fabrica de lapte a Cooperativei Csengő din Frumoasa s-a adus în vederea ambasadorului faptul că aceasta a fost înfiinţată prin cooperarea gospodarilor din zonă, eforturile depuse pentru funcţionarea acestora având, în primul rând, în vedere asigurarea veniturilor producătorilor.

La finalul întâlnirii, Borboly Csaba a oferit în dar ambasadorului Marii Britanii un costum popular tradiţional secuiesc.

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. .............

    frumoasa actiune

  2. Poate că dl.Borboly a vorbit și despre români, dar nu a reținut ziaristul?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.