Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Achiziţiile on-line pentru beneficiarii privaţi ai PNDR | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Achiziţiile on-line pentru beneficiarii privaţi ai PNDR
Achiziţiile on-line pentru beneficiarii privaţi ai PNDR

Achiziţiile on-line pentru beneficiarii privaţi ai PNDR

O premieră în procesul de implementare a fondurilor europene

„Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a modificat metodologia specifică achiziţiilor pentru beneficiarii privaţi ai fondurilor europene acordate pentru agricultură şi dezvoltarea mediului rural”, îmi spunea recent şeful OJFIR Harghita, dr. ing. Ioan Hîrb, „adaptând manualul de procedură pentru achiziţii la fluxul derulării şi avizării on-line”.

Acest demers, mai arăta domnia sa, care a fost realizat pentru a simplifica implementarea proiectelor de investiţii ale beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, reprezintă o premieră în acest proces de absorbţie a fondurilor europene acordate agriculturii, procedura on-line fiind aplicabilă pentru toate achiziţiile, indiferent de versiunea de contract de finanţare.

De reţinut în acest moment e faptul că portalul pe care se vor derula achiziţiile on-line este pagina oficială de Internet a Agenţiei şi poate fi accesat la adresa http://www.afir.info.

De reţinut că ulterior, pe parcursul derulării procedurii, contractul se va actualiza prin acte adiţionale care pot fi încheiate, după caz, exclusiv ca urmare a modificărilor survenite în urma procesului de achiziţii on-line sau pot cuprinde şi alte modificări.

Actele adiţionale se vor perfecta până în momentul avizării finale a achiziţiilor conform noii proceduri, abordarea în sine evitând în opinia interlocutorului meu apariţia întârzierilor în derularea contractelor de finanţare.

Procedura adoptată stabileşte modul de derulare şi verificare a contractelor de achiziţii de servicii ori bunuri, cu sau fără montaj, şi de execuţii lucrări în cadrul proiectelor finanţate prin PNDR pentru beneficiarii privaţi.

Important de menţionat în contextul celor de mai sus e şi faptul că, în vederea derulării on-line a procedurilor de achiziţii, beneficiarii privaţi au obligativitatea de a se identifica în partea de sus a paginii oficiale a Agenţiei, destinată depunerii on-line.

În aceeaşi idee, beneficiarii privaţi vor publica pe site-ul AFIR invitaţia de participare şi dosarul cererii de oferte în format electronic, iar ofertanţii vor parcurge procedura de înregistrare pe pagina de Internet a instituţiei centrale şi, mai apoi, vor depune on-line ofertele pentru respectiva procedură de achiziţii.

Ca măsură suplimentară de simplificare, mai arăta şeful Oficiului Judeţean de Finanţare a Investiţiilor Rurale (OJFIR) Harghita, numărul minim al ofertelor conforme primite s-a redus la două, de la cel puţin trei cât era stabilit prin procedura anterioară.

Bine de luat în seamă ar mai fi şi următoarea informaţie: verificarea şi avizarea dosarului de achiziţie se va face on-line la nivelul OJFIR şi la nivelul Centrului regional, prin intermediul departamentelor de specialitate, la finalizarea acestor operaţiuni, pe site-ul www.afir.info, urmând a fi publicate rezultatele procedurii de achiziţii, inclusiv notificările pentru ofertanţii câştigători şi necâştigători.

Când termenul de contestaţii a expirat, beneficiarul va încheia contractul cu ofertantul declarat câştigător, pe site fiind publicate din acel moment şi modalităţile de soluţionare a nemulţumirilor ofertanţilor care au pierdut competiţia.

În concluzie, sublinia dr. ing. Ioan Hîrb, întreaga procedură se va derula on-line conform normelor în vigoare, atât pentru beneficiarii privaţi ai PNDR, cât şi pentru ofertanţi!

Şi de această dată, ca şi în alte articole publicate cu referire la fondurile europene, vă voi recomanda ca, în situaţia în care aveţi unele nelămuriri, să vă adresaţi specialiştilor din cadrul OJFIR Harghita, direct, la sediul Oficiului, telefonic, apelând 0266/31.25.22 sau prin e-mail: ioan.hirb@afir.info.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.