Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Abaterile constatate de ITM Harghita la brutăria din Ditrău nu sunt grave, putând fi catalogate la nivel de greşeli | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Abaterile constatate de ITM Harghita la brutăria din Ditrău nu sunt grave, putând fi catalogate la nivel de greşeli
Abaterile constatate de ITM Harghita la brutăria din Ditrău nu sunt grave, putând fi catalogate la nivel de greşeli

Abaterile constatate de ITM Harghita la brutăria din Ditrău nu sunt grave, putând fi catalogate la nivel de greşeli

Plângere penală făcută de brutăria din Ditrău

După începerea scandalului din Ditrău, Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita a efectuat două controale la brutăria din comună.

Ing. ec. Dorin Male, inspectorul şef al ITM Harghita, preciza că primul control a fost realizat săptămâna trecută, imediat după primele articole apărute în presă. Atunci, inspectoratul s-a sesizat din oficiu, iar la control s-a deplasat o echipă însoţită şi de reprezentanţi ai Biroului de Imigrări. „S-a constatat – spunea Dorin Male – că cei doi sri-lankezi au autorizaţie de muncă eliberată de Imigrări, au contract de muncă încheiat şi transmis în REVISAL conform legii”.

După ce scandalul a luat proporţii, fiind aduse şi acuze referitoare la condiţiile de muncă de acolo, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Victoria Violeta Alexandru, a dispus Inspecţiei Muncii, care la rândul ei a dispus ITM Harghita, realizarea unui control complet.

Astfel, conducerea ITM Harghita – inspectorul şi cei doi inspectori adjuncţi – însoţită de trei echipe, două pe relaţii de muncă şi una în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, a mers luni din nou în control la brutăria din Ditrău.

Controlul realizat pe SSM (Securitate şi Sănătate în Muncă) s-a finalizat în aceeaşi zi. Nu au fost identificate abateri grave, ci mai mult greşeli, pentru care s-au acordat trei avertismente şi o amendă de 10.000 de lei. De altfel, utilajele folosite de către brutărie sunt noi, luate pe fonduri europene. Amenda, spunea Dorin Male, s-a acordat pentru utilizarea unor echipamente de producţie locală neomologate şi care intră la un regim special. De asemenea, inspectorii au dispus măsuri de remediere, iar reprezentanţii firmei au precizat că a doua zi le vor rezolva, inclusiv problema celor două echipamente pentru care au fost amendaţi.

Cele două echipe din domeniul relaţiilor de muncă au finalizat controlul ieri. Şi aici au fost identificate câteva abateri, dar, de asemenea, catalogate ca fiind greşeli. Totuşi, s-a aplicat o amendă de 3.000 de lei pentru nerespectarea regimului muncii în repaus săptămânal, în zilele de sâmbătă şi duminică – a fost scăpat câte un pontaj sau câte un spor – precum şi două avertismente pentru aspecte minore.

Concluzia trasă după aceste controale este că „firma respectă prevederile atât pe SSM, cât şi pe relaţii de muncă. Ceea ce am constatat ca neconformităţi pot intra la categoria de greşeli uzuale. (…) Nu putem spune că firma a încălcat legislaţia muncii şi cea de securitate cu intenţie”, arăta inspectorul şef al ITM Harghita.

Dorin Male a mai precizat că luni, cu ocazia celui de al doilea control, a stat de vorbă şi cu cei doi sri-lankezi. Discuţia a durat aproximativ jumătate de oră şi s-a purtat în limba engleză. Aceştia i-au spus că lucrează 8 ore, că nu fac ore suplimentare, că nu e greu la brutărie şi că le place ceea ce fac.

Plângere penală făcută de brutăria din Ditrău

La Poliţia Municipiului Gheorgheni a fost înregistrată o plângere penală referitoare la săvârşirea infracţiunilor de ameninţare, incitare la ură sau discriminare, tulburarea ordinii publice, precum şi la infracţiuni prevăzute de O.U.G. 31/2002, privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob.

Biroul de presă al IPJ Harghita precizează că plângerea a fost înregistrată la sediul Poliţiei luni şi că a fost trimisă „prin avocat de reprezentanţii unei societăţi comerciale din comuna Ditrău”, fiind vorba de brutăria din comună.

Această plângere va fi conexată dosarului penal iniţiat la nivelul IPJ Harghita care a fost înregistrat, din oficiu, in-rem, faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.