Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

7% dintre unităţile de învăţământ cu personalitate juridică din Harghita nu au paza asigurată | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Învățământ » 7% dintre unităţile de învăţământ cu personalitate juridică din Harghita nu au paza asigurată
7% dintre unităţile de învăţământ cu personalitate juridică din Harghita nu au paza asigurată

7% dintre unităţile de învăţământ cu personalitate juridică din Harghita nu au paza asigurată

În 26 de unităţi de învăţământ nu există monitorizare video, iar alte nouă unităţi educaţionale cu personalitate juridică nu sunt nici măcar împrejmuite cu gard

În prezent, paza şi protecţia în şcoli, precum şi a elevilor care învaţă în ele este asigurată la nivelul judeţului Harghita de poliţişti şi jandarmi, de firme de protecţie şi pază şi de către personalul specializat din unităţile de învăţământ – femei de serviciu şi muncitori de întreţinere care au făcut un curs de paznici. Doar un sfert dintre şcolile din judeţ se bucură de faptul că au asigurat acest serviciu din bugetele autorităţilor publice locale (primării). Nu vorbim aici despre centrele speciale de educaţie incluzivă „Sfânta Ana”, cel de la Bilbor şi cel de la Ocland, pentru care paza este asigurată cu finanţare de la Consiliul Judeţean Harghita.

Comisia privind „Siguranţa în şcoli” existentă la nivelul Instituţiei Prefectului şi cea de „Prevenire şi combatere a violenţei în mediul şcolar” din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) au analizat, zilele trecute, modul în care este asigurată paza în unităţile de învăţământ din judeţ, pentru a putea preîntâmpina şi limita posibilele fenomene neplăcute, care pot apărea în şcoli. Iar lipsuri sunt destule.

Sunt situaţii în care nu s-a stabilit încă perimetrul clar al şcolilor, din cauza unor probleme cadastrale. Ori, pentru a putea asigura paza şi protecţia elevilor şi a cadrelor didactice trebuie să existe, în primul rând, o delimitare pentru fiecare unitate de învăţământ în parte. De aceea, de la nivelul Instituţiei Prefectului s-a solicitat ca autorităţile publice locale să delimiteze urgent spaţiile şcolare, conform normativelor în vigoare (Legea 35/2007, modificată cu Legea 29 din 2010).

„Am cerut montarea unor garduri provizorii, pentru a putea să avem acele curţi împrejmuite. Pe de altă parte, reprezentanţii Instituţiei Prefectului au solicitat ca Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, cât şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie să asigure prezenţa unor reprezentanţi în perimetrele unităţilor de învăţământ; dacă nu zilnic pe perioada cursurilor, cel puţin un echipaj să treacă în fiecare zi şi să monitorizeze modul în care se desfăşoară activitatea când elevii merg către şcoală, în pauze şi când pleacă de la şcoală. De asemenea, am cerut autorităţilor publice să încheie parteneriate pentru a asigura paza prin intermediul unor firme de protecţie şi pază”, a arătat inspectorul şcolar judeţean adjunct, prof. dr. Cristinel Glodeanu.

Directorilor unităţilor de învăţământ li s-a solicitat să identifice modalităţi de formare – de exemplu prin proiecte – a femeilor de serviciu şi a muncitorilor de întreţinere pentru postul de pază, „având în vedere că încadrarea în cele opt ore în cazul fiecăruia dintre aceştia poate cuprinde şi partea de asigurare a siguranţei în şcoli, nu doar curăţenia şi reparaţiile curente”.

În prezent, din cele 140 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din judeţ, 7% nu au paza asigurată, iar 18% nu au sistem de monitorizare video. Nouă unităţi educaţionale cu personalitate juridică din Harghita nu pot spune unde începe şi unde se termină teritoriul care le aparţine, nefiind nici măcar împrejmuite cu un gard provizoriu.

„Primăriile ar trebuie să facă eforturi, să demonstreze că într-adevăr educaţia este o ramură prioritară. Considerăm că este important să existe un dialog între directorii de şcoli şi reprezentanţii autorităţilor publice, pentru îmbunătăţirea climatului de siguranţă în unităţile de învăţământ, prin creşterea bugetului alocat şcolilor sau chiar cu crearea unui protocol pentru realizarea pazei şi protecţiei în şcoli” a declarat prof. Glodeanu.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Harghita susţin că, în ciuda neajunsurilor actuale, numărul unităţilor şcolare cu pază a crescut de la an la an, şi datorită bunei colaborări cu Instituţia Prefectului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, problemele siguranţei în şcoli au fost limitate „cât se poate de mult”. Este îmbucurător că factorii responsabili devin din ce în ce mai conştienţi de răspunderea pe care o au atunci când este vorba despre asigurarea unui climat de siguranţă, de linişte în grădiniţe, şcoli şi licee, astfel încât procesul instructiv-educativ să se poată desfăşura în cele mai bune condiţii.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.