A reînceput ofensiva neorevizionistă împotriva Trianonului | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Societate » A reînceput ofensiva neorevizionistă împotriva Trianonului
A reînceput ofensiva neorevizionistă împotriva Trianonului

A reînceput ofensiva neorevizionistă împotriva Trianonului

Deşi mai sunt doi ani până vom aniversa un secol de la Marea Unire

Oamenii cât de cât alfabetizaţi ştiu că, la mai puţin de un an de la data când a trebuit să se recunoască învinsă în Primul Război Mondial, Ungaria deja trasase programul unei vaste ofensive politico-diplomatice în vederea reocupării teritoriilor desprinse de fostul imperiu multinaţional prin voinţa exprimată plebiscitar de popoarele supuse, prin forţă, până la 1918. Şi că această ofensivă neorevizionistă n-a încetat practic niciodată, indiferent ce documente a semnat şi ce a susţinut, oficial, statul ungar.

Oamenii cât de cât informaţi ştiu că, pe parcursul timpului, serviciile sale secrete, indiferent că îşi trăgeau seva din capitalism, din fascism, din socialism ori din comunism, au susţinut atât încrâncenata diasporă maghiară din Occident şi de pe continentele nord şi sud-american, cât şi persoanele şi acţiunile revizioniste, mai mult sau mai puţin semnificative, din teritoriile pe care ungurii le consideră pierdute în urma Trianonului.

Oamenii cât de cât avizaţi ştiu, spre deosebire de pudicele noastre instituţii de stat, că în vederea aniversării a 100 de ani de la Marea Unire asistăm concomitent şi la relansarea campaniei ungare pentru revizuirea Tratatului de la Trianon, manifestată (deja) pe multiple planuri: diplomatic, cultural, politic, administrativ, ONG-uri şi, atenţie, nu sunt omise nici organizaţiile extremiste, repudiate oficial de Budapesta, dar folosite intens în realitate, tocmai pentru că nu duc lipsă de membri descreieraţi, avizi de riscuri şi predispuşi la violenţe.

Astfel de indivizi au profanat monumentul central din Cimitirul Eroilor din Miercurea-Ciuc, la puţin timp după ce au avut loc acolo ceremoniile militare prilejuite de Centenarul Primului Război Mondial. Autorul (sau autorii) au mâzgălit cu grafitti toate spaţiile albe de pe monument şi elementele adiacente (foto 1, 2, 3), probabil urmărind să lase impresia că vandalizarea monumentului aparţine unui ţăcănit obsedat de umplerea zidurilor cu diverse semne grafice. Doar că „artistul” s-a manifestat şi în spaţiul acoperit de coroane, unde a inclus o săgeată-indiciu (foto 4) care duce spre… tricolorul unguresc roşu-alb-verde, pitit la baza coroanelor de flori depuse de oficialităţi în data de 26 august (foto 5, 6). Nu cred că mai e cazul să „descifrăm” semnificaţia ori simbolistica unui asemenea gest. Iar cine va susţine că toate acestea din întâmplare s-au petrecut la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, conflagraţie în ale cărei consecinţe se înscriu Trianonul şi Marea Unire, să se adreseze Smarandei Enache, poate e singura persoană care-i va crede.

Şi, totodată, să nu se obosească cineva să ne explice că din întâmplare ambasadorii Marii Britanii şi Statelor Unite au fost păcăliţi să se fotografieze cu steagul secuiesc (o creaţie politică recentă şi nicidecum un simbol istoric, cum mint politicienii maghiari), că din întâmplare au fost invitaţi cam în aceeaşi perioadă pentru a fi puşi în contact cu groaznicele nedreptăţi la care e supusă oropsita minoritate maghiară din zonă…

Grav pentru România este că intensificarea propagandei diplomatice neorevizioniste ungare se efectuează prin intermediul unor instituţii ale administraţiei publice româneşti, fapt care face demersul hungarist mult mai credibil. A, că această comandă pentru Consiliile Judeţene Harghita şi Covasna a venit de la Budapesta, eu unul n-am nici o îndoială, aşa cum nu mă îndoiesc că declaraţiile ambasadorilor SUA privind Moldova au tangenţă cu acelaşi efort diplomatic conjugat al Budapestei.

În fine, ce are demersul unui extremist dement şi vizitele unor diplomaţi în Har-Cov cu Trianonul? – se vor întreba totuşi ONG-iştii euroconformi şi (unele) adormite instituţii din România. Mai avem doi ani până la 1 Decembrie 1918 şi o să vedeţi atunci că există o legătură, aşa cum există o legătură dintre visata revizuire a Trianonului şi tentativele de autonomie locală, regională sau provincială, susţinute furibund de actorii politico-etnici maghiari din România, dar şi de unii români get-beget, care au iscălit Declaraţia de la Budapesta (încă din iunie 1989!), pe care a semnat-o şi FIDESZ, partid actualmente la putere în Ungaria.

M. GROZA

Comentarii:

comentarii

5 comments

  1. Este de asteptat ca extremistii unguri sa recurga la acte provocatoare! Tocmai de aceea, romanii trebuie sa fie mai intelepti decat ei si sa nu se lase antrenati intr-un carusel al escaladarii resentimentelor. Dar trebuie ca autoritatile statului roman sa actioneze cu fermitate pentru PREVENIREA acestui gen de manifestari. Iar maghiarii civilizati sa dea dovada de civism si sa nu se lase antrenati de zurbagii.

  2. Ardealul va devenii autonom si cerem miticiilor sa nu se amstece in treburile noastre interne!

  3. Ardealul apartine Romaniei Mari, nu vreunei etnii sau minoritati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.