A murit şeful GRU, aflat pe listele cu sancţiuni ale UE şi SUA | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » (Inter)Național » A murit şeful GRU, aflat pe listele cu sancţiuni ale UE şi SUA
A murit şeful GRU, aflat pe listele cu sancţiuni ale UE şi SUA

A murit şeful GRU, aflat pe listele cu sancţiuni ale UE şi SUA

Şeful Direcţiei principale de informaţii a armatei ruse (GRU), general-colonel Igor Sergun (59 de ani), care se afla pe listele cu sancţiuni ale UE şi SUA pentru rolul serviciului său în criza ucraineană, a murit luni, la Moscova, potrivit unui comunicat postat pe site-ul preşedinţiei ruse, care nu precizează nici cauzele morţii acestuia şi nici circumstanţele decesului, au relatat agenţiile de presă ruse.

Sergun a început să activeze în spionajul militar în 1987. În 1988, conform Interfax, acesta avea gradul de colonel şi activa ca ataşat militar al URSS la Tirana (Albania).

El a fost numit şef al GRU, devenind totodată şef adjunct al Statului Major General al armatei ruse, în 26 decembrie 2011, luându-i locul lui Aleksandr Şliahturov, care a fost trecut în rezervă ca urmare a împlinirii limitei de vârstă. În 2014, Igor Sergun a fost inclus pe listele cu sancţiuni ale Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii pe fondul suspiciunilor privind implicarea ofiţerilor GRU în conflictul din estul Ucrainei.

Kievul a denunţat în mod repetat implicarea GRU în acţiunile militare din sud-estul Ucrainei. Rusia a fost acuzată de liderii ucraineni şi occidentali că furnizează echipament militar şi resurse rebelilor proruşi din Doneţk şi Lugansk, teatrul unei insurecţii militare din aprilie 2014.

Un tribunal din Kiev examinează în prezent cazul a doi militari ruşi – Aleksandr Aleksandrov şi Evgheni Erofeev – acuzaţi de trecerea ilegală a frontierei, contrabandă şi activităţi militare şi teroriste. Acuzarea susţine că la interogatoriul după reţinerea în mai 2015 cei doi au recunoscut că sunt ofiţeri GRU în termen.

Ministerul rus al Apărării afirmă, dimpotrivă, că în momentul reţinerii cei doi nu mai făceau parte din armata activă. De altfel, în timpul procesului, aceştia şi-au schimbat depoziţiile, negând că în momentul capturării lor ar fi fost militari activi.

La conferinţa sa de presă anuală cu mass-media locale şi străine, din decembrie, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că autorităţile ruse „nu au ascuns niciodată” prezenţa unor militari ruşi pe teritoriul Ucrainei pentru anumite „sarcini specifice”, dar că nu este vorba de desfăşurarea de trupe regulate.

Întrebat de un reporter ucrainean în legătură cu cei doi ofiţeri GRU, capturaţi de Kiev şi judecaţi acum în Ucraina, Putin a răspuns: „Noi nu am spus niciodată că nu au existat oameni acolo care aveau anumite sarcini, inclusiv în domeniul militar”. El a insistat însă că nu a fost vorba niciodată de trupe „regulate ruse”, după cum a relatat la vremea respectivă Reuters.

În acest context, portalul ucrainean Rbc.ua aminteşte că, la 27 decembrie, a murit la Moscova şeful-adjunct al forţelor aeropurtate ruse, general-maiorul Aleksandr Şuşukin (52 de ani), care a condus operaţiunea de anexare a Crimeii în martie 2014. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.