Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A început Recensământul General Agricol şi în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » A început Recensământul General Agricol şi în Harghita
A început Recensământul General Agricol şi în Harghita

A început Recensământul General Agricol şi în Harghita

Aproape 400 de recenzori şi 75 de recenzori şefi sunt implicaţi, începând de luni şi până în data de 31 iulie, în judeţul Harghita, în activităţile specifice organizate la nivel naţional, în cadrul Recensământul General Agricol, cu an de referinţă 2020. Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Harghita a informat că aceştia vor recenza peste 70.000 de exploataţii agricole fără personalitate juridică şi alte peste 1.000 cu personalitate juridică, care utilizează suprafeţe agricole şi/sau deţin efective de animale. Este primul recensământ care se desfăşoară diferit faţă de cele anterioare, în sensul că se folosesc mijloace digitale pentru culegerea datelor, iar informaţiile colectate prin intermediul chestionarelor au caracter strict confidenţial, vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal şi vor fi anonimizate imediat după intrarea în sistem.

Totodată, participarea la recensământ şi furnizarea de informaţii corecte şi complete sunt obligatorii. Potrivit unui comunicat, datele şi informaţiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafeţelor agricole şi/sau deţinătorii de efective de animale. Conform metodologiei Uniunii Europene, la toţi indicatorii referitori la suprafeţele agricole se aplică principiul utilizării, iar la cei referitori la efectivele de animale se aplică principiul proprietăţii. Datele vor fi colectate la nivelul întregii exploataţii agricole indiferent în câte locaţii utilizează suprafeţe agricole sau deţine efective de animale. La recensământ se înregistrează exploataţiile în care se desfăşoară activităţi agricole, indiferent de statutul juridic şi de modul de deţinere a terenului (exploataţie agricolă individuală, societate comercială, societate/asociaţie agricolă, precum şi alţi utilizatori de suprafeţe şi sau deţinători de animale, care în urma activităţii desfăşurate obţin produse agricole şi/sau păstrează suprafeţele agricole în bune condiţii de mediu), se precizează în comunicat.

DJS Harghita a mai informat că rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să răspundă atât cerinţelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internaţională, dar şi cerinţelor naţionale, asigurând informaţii care vor fi utilizate de către decidenţii politici, cercetători, fermieri şi publicul larg pentru a înţelege mai bine starea şi structura sectorului agricol şi impactul agriculturii asupra mediului. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.