Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A început evaluarea speciilor de urs, lup, râs şi pisică sălbatică din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 22 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » A început evaluarea speciilor de urs, lup, râs şi pisică sălbatică din judeţ
A început evaluarea speciilor de urs, lup, râs şi pisică sălbatică din judeţ

A început evaluarea speciilor de urs, lup, râs şi pisică sălbatică din judeţ

La iniţiativa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), în coordonarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, în cursul lunii aprilie se vor desfăşura, la nivelul judeţului Harghita, acţiunile de evaluare a efectivelor speciilor de animale strict protejate: urs brun, lup, râs şi pisica sălbatică, în vederea stabilirii numărului de exemplare existente.

Potrivit unui comunicat de presă emis de APM Harghita, Agenţia a întreprins demersurile necesare desfăşurării în condiţii optime a acţiunii de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate. În această săptămână a avut loc la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita întâlnirea cu directorii fondurilor cinegetice şi s-a realizat programarea acţiunilor de evaluare în teren. Conform noii metodologii stabilite de MMAP, suprafaţa judeţului este împărţită în cvadrate în suprafaţă de 100 km2, iar în fiecare cuadrat sunt proiectate 3 trasee cu o lungime de circa 3 km pentru evaluarea efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate.

Conform procedurii, acţiunile de evaluare în teren se realizează de către echipe mixte, care sunt formate din reprezentanţi ai APM Harghita şi gestionarilor fondurilor de vânătoare. La aceste echipe pot participa şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, universităţi, organizaţiilor neguvernamentale şi comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate, la evaluare vor participa şi administratorii ariilor protejate.

Evaluarea se va realiza pe fonduri cinegetice şi se va centraliza la nivel de judeţ pe gestionarii fondurilor de vânătoare până la data 20 mai 2016. Evaluarea se va face separat pentru suprafeţele fondurilor de vânătoare care se suprapun peste ariile naturale protejate.

Acţiunile de evaluare au scopul de a stabili numărul real, în anul 2016, al efectivelor speciilor de urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică la nivelul judeţului Harghita.

Situaţiile vor fi analizate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi pe baza acestor date va fi stabilit plafonul maxim de intervenţie pentru speciile de urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, pe fonduri cinegetice şi gestionari, pentru sezonul de vânătoare 2016/2017.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.