Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A început campania de vaccinare anti-COVID în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » A început campania de vaccinare anti-COVID în Harghita
A început campania de vaccinare anti-COVID în Harghita

A început campania de vaccinare anti-COVID în Harghita

Prima persoană din judeţ care a primit vaccinul a fost şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, medicul epidemiolog Sergiu Sîngeorzan

Cele 675 de doze de vaccin solicitate au ajuns în Harghita în cursul nopţii de duminică spre luni, iar la primele ore ale dimineţii s-au administrat şi primele vaccinuri. După medicul epidemiolog Sergiu Sângeorzan, au fost imunizate dr. Konrád Judit, managerul spitalului judeţean şi şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tár Gyöngyi.

„Sunt mândru că am fost prima persoană vaccinată. Este un eveniment istoric, aş spune, atât pentru spital cât şi pentru judeţ. Ne bucurăm că suntem aici, cu cea mai mare încredere ne-am făcut acest vaccin, pentru că este o armă indispensabilă în combaterea acestei pandemii şi, iată, de data aceasta acţiunea este în mâinile noastre, noi suntem cei care hotărâm ce se întâmplă mai departe, mai mult decât am făcut până acum, cu măsurile de distanţare”, a declarat dr. Sergiu Sîngeorzan la un sfert de oră de la administrarea injecţiei.

Vaccinul se administrează în două doze, iar rapelul trebuie făcut în cel mult 21 de zile de la prima administrare.

„La noi există o zicală. Cum începi anul, aşa o să o duci. Deci, pentru mine este un eveniment pozitiv şi îmbucurător că am început anul cu dreptul. Am reuşit să aducem vaccinul astă noapte de la depozitul central, cu un efort destul de mare (…) dar important este că am început procesul de vaccinare la timp şi am trecut de la faza de protecţie, în care ne-am petrecut tot anul trecut practic, în faza de prevenţie. E foarte important, prevenţia este cea mai valoroasă armă a medicinei, cea mai puţin costisitoare şi din punct de vedere al vieţilor umane, şi din punct de vedere material şi cea mai bună, pentru că ne dă şansa să intervenim în faza în care încă nu ne-am îmbolnăvit. Deci, aşteptăm ca populaţia să reacţioneze cu încredere, să vadă exemplele pozitive, pe cei mai valoroşi oameni din sistemul nostru sanitar, medicii, care se vaccinează şi la fel şi pe colegii lucrători din instituţii sanitare. Deci, am pornit cu dreptul, aşa să continuăm”, a declarat şefa DSP Harghita, dr. Tár Gyöngyi.

Potrivit managerului SJU, dr. Konrád Judit, 20% dintre cadrele medicale ale spitalului judeţean s-au programat pentru imunizare în primele trei zile ale celei dintâi faze a campaniei de vaccinare. Asta înseamnă în jur de 240 de medici şi asistenţi medicali din totalul de aproximativ 1.300 angajaţi ai SJU. Cei mai mulţi sunt medici (70%), unii dintre ei care au trecut deja prin COVID-19, asistenţii medicali aşteptând şi „exemplul” altora.

„Nu este puţin pentru prima zi, atât ne-am aşteptat să se înscrie. Sperăm ca numărul lor să crească în următoarele zile”, a spus dr. Konrád Judit.

În schimb, dr. Sergiu Sîngeorzan, care este şi coordonatorul Centrului de vaccinare din cadrul SJU din Miercurea Ciuc, a mărturisit că se aştepta la un număr mai mare de medici şi de asistenţi înscrişi. „Bineînţeles că există reticenţe din partea tuturor, reacţii adverse, alimentate de zvonurile care circulă în mass-media. Este un 20% care sperăm ca în zilele următoare să crească”, a explicat dr. Sîngeorzan.

Conducerea DSP Harghita a atenţionat că personalul medical trebuie să trateze vaccinarea anti-COVID cu responsabilitate, având în vedere că medicii şi asistenţii medicali sunt răspunzători nu doar pentru propria persoană, ci şi pentru pacienţii lor. În opinia dr. Tár, vaccinarea „este şi un fel de calificare a personalului nostru: dacă va reacţiona pozitiv, atunci putem spune că avem un personal medical bine instruit şi bine pregătit”.

Epidemiologii fac apel la locuitorii judeţului, să se vaccineze în număr cât mai mare, profitând de şansa de a se imuniza.

„Cu cât sunt mai multe persoane vaccinate, cu atât vom avea o protecţie mai mare împotriva acestui virus, care nu va dispărea cu una cu două. (…) Din acest vaccin nu te îmbogăţeşti, ci din produse oncologice, cardiologice; pe de altă parte este o armă de bază în prevenţie, care te scapă de o mulţime de boli. (…) Virusul va fi eradicat atunci când nu se va mai putea multiplica”, a relatat dr. Sângeorzan.

Dr. Tár Gyöngyi a precizat că în prezent se planifică extinderea programului de vaccinare la şapte zile din şapte, timp de 12 ore pe zi.

„Începând din 14 ianuarie ne aşteptăm ca şi centrele comunitare să se activeze, să înceapă vaccinarea pentru cei din centrele rezidenţiale de îngrijire şi pentru pacienţii care suferă de boli cronice, indiferent de vârsta lor, şi pentru populaţia în vârstă. Vom începe cu populaţia din centre, acolo trebuie să pregătim actele de acord informat, care depinde şi de un tutore, nu numai de persoana respectivă. Iar centrele comunitare, cum sunt gata, cum le deschidem”, a precizat şefa DS Harghita.

După ce se vor administra cele 315 flacoane (675 de doze de vaccin) sosite în judeţ, stocul se va reînnoi, următorul transport fiind programat să ajungă în Harghita cel mai probabil joi. „Vaccinul este viabil timp de cinci zile de la momentul scoaterii din congelator. Nu ne bazăm pe cinci zile, sperăm că în patru zile să termină dozele primite şi imediat vom merge după altele. Încercăm să fim flexibili şi să ne pliem pe situaţie”, a remarcat dr. Tár.

Epidemiologii speră ca bisericile, autorităţile locale şi consiliul judeţean să le fie parteneri în promovarea vaccinării anti-COVID.

„Noi susţinem vaccinarea populaţiei din judeţul Harghita, chiar înfiinţăm un grup de lucru, prin care încercăm pe de o parte să conştientizăm importanţa vaccinului în rândul populaţiei, iar pentru asta vom solicita şi ajutorul societăţii civile, a bisericilor istorice etc., iar pe de altă parte asigurăm logistica şi resursele necesare pentru ca un număr cât mai mare de persoane să ajungă la centrele comunitare de vaccinare. Suntem un judeţ cu foarte multe sate mici şi, împreună cu primarii, trebuie să facem eforturi ca populaţia să poată ajunge la cele 10 centre comunitare, deocamdată. Vom conlucra cu DSP, cu Prefectura, va fi o colaborare inter-instituţională foarte puternică şi, dacă în privinţa ratei de infectare suntem pe ultimul loc la nivel naţional, în privinţa vaccinării dorim să fim primul judeţ din ţară”, a declarat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Trebuie ştiut şi faptul că vaccinul nu ne scapă şi de măsurile de prevenire a răspândirii SARSC-CoV-2, cel puţin deocamdată, susţin epidemiologii.

„Bineînţeles că măsurile de distanţare şi utilizarea echipamentului de protecţie vor continua, cel puţin anul următor, până când o mare parte din populaţie se va vaccina. Pentru că numai atunci vom ajunge să avem imunitate suficientă, de cohortă, cum s-ar spune, sau de comunitate, astfel încât să putem sta liniştiţi şi să ne întoarcem la vieţile pe care le aveam înainte”, a specificat dr. Sîngeorzan.

Prima etapă de vaccinare, a personalului medical, ar urma să se încheie la mijlocul acestei luni. Potrivit preşedintelui Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, din a doua jumătate a lunii ianuarie va începe etapa a doua din strategia de vaccinare, destinată personalului din centrele rezidenţiale şi medico-sociale.

Administrarea vaccinului anti-COVID-19 populaţiei ar urma să înceapă în primăvară.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.