A fost votat bugetul judeţului pentru anul 2025 -

A fost votat bugetul judeţului pentru anul 2025

0
  • Acesta este de aproximativ 600 milioane de lei, dublu faţă de anii anteriori

Consiliul Judeţean Harghita a adoptat, marţi, în şedinţă ordinară, bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul 2025, care este axat pe dezvoltare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Bíró Barna-Botond, a arătat, în cadrul şedinţei, că bugetul din acest an alocat dezvoltării este dublu faţă de cel destinat funcţionării. „Avem un buget dublu pentru dezvoltare faţă de funcţionare. În anii anteriori, pentru dezvoltare am avut o treime din bugetul pentru funcţionare, (…) pentru că în anii trecuţi am reuşit să aducem foarte mulţi bani din proiecte. Ceea ce este punctul forte al acestui buget, totodată aduce şi cea mai mare vulnerabilitate. Faptul că am adus foarte mulţi bani europeni şi din finanţare guvernamentală înseamnă şi faptul că trebuie să venim şi noi cu o contribuţie proprie.

Proiectul din acest an este aproape dublu faţă de execuţia bugetară de anul trecut, vorbind de aproape 600 milioane de lei. Dacă lucrăm bine în acest an, atunci vom face investiţii serioase în drumuri. (…) Pe lângă acestea, în infrastructura de sănătate putem obţine schimbări majore şi în infrastructura de învăţământ: şcolile pot fi echipate cu mobilier, cu echipamente informatice, cu laboratoare şi putem achiziţiona autobuze şcolare pentru UAT-uri şi pentru şcoli, cu care facilităm transportul pentru 3.500 de elevi, fiind şi un transport ecologic”, a spus Bíró Barna-Botond.

Preşedintele Comisiei economice, dezvoltare şi turism din cadrul CJ Harghita, consilierul judeţean Geréb László, a realizat, înaintea votului, o scurtă prezentare a bugetului din acest an, arătând că priorităţile sunt asigurarea funcţionării şi continuarea investiţiilor începute.

Bugetul general al judeţului Harghita cuprinde bugetul local, bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii şi bugetul fondurilor externe nerambursabile. Pentru acest an, judeţul Harghita îşi propune să administreze un buget general de peste 940 de milioane de lei, din care peste 600 de milioane de lei sunt alocaţi bugetului local al judeţului. Geréb László a subliniat că este un „buget record”. În ceea ce priveşte bugetul local al judeţului (aproximativ 590 milioane lei la venituri şi 605 milioane la cheltuieli, iar diferenţa se va acoperi din excedentul anilor precedenţi aferent bugetului local), acesta a arătat că în ultimii patru ani „niciodată execuţia bugetară nu a depăşit jumătate din această sumă, nici 300 de milioane lei”. „Dacă asta (execuţia bugetului propus – n.n.) se va realiza, atunci va fi unul dintre cele mai mari bugete realizate, executate. Aparatul va trebui să depună eforturi mari, deoarece am văzut că în anii anterior execuţiile nu erau chiar 100%: în 2023 – 88% şi în 2024 – 67%. (…) Deci, e o sarcină dificilă pentru aparat (aparatul propriu al CJ Harghita – n.n.) ca să putem executa bugetul votat”, a spus preşedintele Comisiei economice, dezvoltare şi turism din cadrul CJ Harghita.

În acest an, capitolul transporturi are prevăzut cea mai mare sumă de bani, cu peste 100 de milioane de lei mai mult decât în 2024, ajungând la 185 de milioane de lei. Astfel, în zona Odorhei se are în vedere finalizarea tronsonului de 21,2 km de drum judeţean şi reluarea lucrărilor la lotul 3. În 2025 se doreşte finalizarea sectorului de drum dintre Ditrău şi Tulgheş, DJ 127. În zona Ciuc se are în vedere proiectarea drumului judeţean 125 şi identificarea surselor de finanţare externă pentru execuţie.

O altă prioritate este sănătatea, domeniu în care se urmăreşte finalizarea clădirii policlinicii şi a Unităţii de Primire Urgenţe. Este în curs de proiectare clădirea pentru secţiile de Pneumologie şi Boli Infecţioase şi a locuinţelor pentru medici. Investiţiile în sănătate au în vedere creşterea siguranţei pacienţilor şi accesul la servicii medicale performante.

Pentru asistenţă socială, în bugetul judeţului a fost votată o sumă de 75 milioane lei.

În buget sunt prevăzute şi proiectele finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care vizează creşterea eficienţei energetice a opt clădiri publice, în valoare totală de 66,8 milioane lei.

Pentru îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale prin achiziţia a 57 microbuze şcolare verzi şi dotarea a 83 de unităţi de învăţământ cu echipamente moderne, suma prevăzută în buget este de aproape 137 de milioane de lei.

Pentru protecţia mediului, prin înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar, se alocă suma de 8,84 milioane lei.

În ceea ce priveşte programele cu finanţare nerambursabilă, 1,6 milioane de lei sunt alocate pentru programul de sprijin a sportului, 500 de mii de lei pentru sprijinirea asociaţiilor pompierilor voluntari, 80 de mii de lei pentru activităţile destinate familiilor, 400 de mii de lei pentru porturi populare, 500 de mii de lei pentru tineret şi 1,6 milioane lei pentru protecţia monumentelor istorice.

***

În cadrul şedinţei ordinare a fost votată şi reorganizarea aparatului propriu al Consiliului Judeţean Harghita, astfel fiind reduse un număr de 23 de posturi.

De asemenea, au fost votaţi cei şase consilieri judeţeni care vor face parte din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului Harghita, printre care şi Ciprian Dan Rugină. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *