Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost reluată tipărirea şi distribuţia cardurilor europene de sănătate | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Sănătate » A fost reluată tipărirea şi distribuţia cardurilor europene de sănătate
A fost reluată tipărirea şi distribuţia cardurilor europene de sănătate

A fost reluată tipărirea şi distribuţia cardurilor europene de sănătate

Documentul este valabil doi ani şi oferă dreptul la asistenţă medicală în ţările membre UE

Casa de Asigurări de Sănătate Harghita a emis un comunicat de presă în care se precizează că, începând cu data de 15 noiembrie, a fost reluată tipărirea şi distribuţia cardurilor europene de sănătate. Acest lucru a fost posibil după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat un acord-cadru pentru o perioadă de 3 ani, costurile de producţie şi distribuţie urmând a fi suportate din FNUASS (Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate), astfel că beneficiarul va primi cardul gratuit, care este valabil 2 ani.

Potrivit CAS Harghita, cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) oferă dreptul la asistenţă medicală (la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă) devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spaţiul Economic European sau Confederaţia Elveţiană. Însă, acesta nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează în scopul obţinerii unui tratament medical planificat. De menţionat şi faptul că pentru anumite servicii este posibil să fie necesară co-plata chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral; acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care sunt acordate aceste servicii.

În ceea ce priveşte eliberarea cardului, CAS Harghita precizează că documentul se eliberează la solicitarea asiguratului, care va depune în scris, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află, o cerere tip. După ce s-a depus această cerere. în termen de 7 zile de la depunerea solicitării, cardul va fi primit de asigurat la adresa de domiciliu, prin servicii poştale.

În prezent, se precizează în comunicat, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează posibilitatea dezvoltării unei aplicaţii care să permită ca cererea de eliberare a cardului să poată fi trimisă şi online.

În ceea ce priveşte persoanele care, în cursul acestui an, au beneficiat de Certificatul de Înlocuire Provizorie a Cardului European de Sănătate, lor nu li se va tipări un card până când prezentul document nu expiră. Şi asta pentru că acest certificat oferă aceleaşi drepturi ca şi Cardul European de Asigurări de Sănătate.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.