- Judeţul Harghita îşi propune să reducă risipa alimentară cu 20% până în 2026
Risipa alimentară este o problemă globală care duce la pierderea de resurse valoroase precum apă, pământ şi energie, contribuind în acelaşi timp la emisii semnificative de gaze cu efect de seră şi la degradarea solului.
Aruncând mâncare, irosim nu doar alimentele în sine, ci şi toate resursele naturale necesare pentru producerea, transportul şi depozitarea lor. Aceasta înseamnă o presiune suplimentară asupra mediului şi o contribuţie la schimbările climatice.
În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc miercuri, la sediul Consiliului Judeţean Harghita, a fost lansat proiectul „Food Waste Prevention in Harghita County” – „Prevenirea risipei alimentare în judeţul Harghita”, finanţat prin Programul Piaţa Unică a Comisiei Europene, apelul Granturi pentru părţile interesate pentru prevenirea risipei de alimente, realizat în parteneriat de Consiliul Judeţean Harghita, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita. Bugetul total al proiectului este de 298.208,91 euro, cu finanţare 50% din partea Comisiei Europene.
În cadrul conferinţei, directorul ADI de Dezvoltare Rurală a CJ Harghita, László Csongor, a explicat că scopul principal al proiectului este sensibilizarea locuitorilor din mediul urban şi al lucrătorilor din industria ospitalităţii cu privire la risipa alimentară în vederea reducerii cantităţii de deşeuri alimentare generate în oraşe.
Proiectul se va desfăşura pe o durată de 24 de luni, având ca grup ţintă populaţia judeţului Harghita, reprezentanţii şi angajaţii restaurantelor şi elevii de la profilul gastronomic.
Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a subliniat că se doreşte reducerea risipei alimentare cu 20% până la finalul proiectului. El a apreciat faptul că proiectul din judeţul Harghita este unul dintre cele 8 proiecte selectate pentru grantul oferit de Uniunea Europeană şi a menţionat că bunele practici rezultate din acest proiect vor putea fi utilizate la nivel local, regional, naţional şi european.
Principalele obiective ale proiectului sunt creşterea gradului de conştientizare a consumatorilor urbani, sprijinirea consumatorilor în a preveni risipa alimentară, realizarea unui sondaj cu privire la obiceiurile consumatorilor în care vor fi implicaţi cel puţin 1.200 de consumatori, reducerea deşeurilor alimentare din HoReCa.
Printre activităţile proiectului se numără dezvoltarea unei aplicaţii mobile pentru a ajuta consumatorii să reducă risipa alimentară, formarea personalului restaurantelor şi a elevilor de la profilul gastronomic în acest sens, schimburi de experienţă în Tirolul de Sud, realizarea unui sondaj privind gradul de risipă alimentară în rândul populaţiei urbane şi o campanie de sensibilizare adresată consumatorilor urbani.
EMILIA ŞERDEAN