Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Toplița:A fost aprobat bugetul operatorului de apă și canalizare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate »
Toplița:
A fost aprobat bugetul operatorului de apă și canalizare
<h5><i>Toplița:</i></h5>A fost aprobat bugetul operatorului de apă și canalizare

Toplița:
A fost aprobat bugetul operatorului de apă și canalizare

  • Locuitorii speră să nu mai aibă zile în care nu au apă în locuințe

În cadrul ședinței de Consiliu Local al municipiului Toplița, care a avut loc ieri, a fost votat, printre alte hotărâri, bugetul SC Aqua Călimani pe anul 2024.

Aqua Călimani este operatorul de apă și canal din Toplița, iar de activitatea acestei companii, se poate spune, depinde și rezolvarea problemelor întâmpinate de locuitori în ultimele luni, când în diferite zone din municipiu nu a fost apă curentă.

Pe scurt, bugetul din acest an prevede venituri totale de 3.000.000 lei, cu aproape 700 de mii de lei mai mari decât cele realizate anul trecut. Pentru realizarea acestor venituri se are în vedere creșterea numărului de consumatori și realizarea de venituri din prestarea de lucrări, precum și creșterea prețului la apă și canalizare cu rata inflației.

Sunt prevăzute cheltuieli totale de 2.998.000 lei. Aici sunt cuprinse cheltuieli cu materii prime, serviciile executate de terți, întreținerea și reparațiile la imobilizările corporale etc. Cheltuielile cu personalul și cele aferente contractului de mandat sunt în valoare totală de 1.912.000 lei, în creștere cu aproape 11% față de anul trecut.

În cadrul notei de fundamentare a bugetului se precizează că în acest an societatea își propune să asigure în bune condiții furnizarea apei potabile și colectarea apei menajere fără evenimente, să crească productivitatea muncii, să aibă un grad de încasare mai mare a creanțelor restante, să-și achite obligațiile către furnizori etc.

Mihai Calinovici: Este un buget al unei persoane care nu mai este la conducerea societății

Votarea bugetului de venituri și cheltuieli a SC Aqua Călimani nu a fost lipsită de discuții între consilieri. Prima intervenție a avut-o consilierul Mihai Calinovici, care remarca că „acest buget a fost întocmit de către dl ing. Chiheri, care, în prezent, nu mai ocupă funcția de director general la Aqua Călimani. Acest buget este conturat după viziunea dânsului de a gestiona firma care se ocupă de apă și canalizare.

Totodată, este contrasemnat acest buget de dna director economic, care în timp foarte scurt, din ce am înțeles, va părăsi și dânsa funcția pe care o ocupă.

Deci, noi suntem puși în fața faptului ca astăzi, în CL, să votăm viziunea de rezolvare a problemelor de la Aqua Călimani a două persoane – (dintre) care una nu mai este acolo și cea de a doua urmează să nu mai fie”.

Acesta mai spunea că „dacă deschidem bugetul și ne uităm pe bugetul realizat anul trecut, matematic vorbind, ar trebui să punem lacătul. Avem închis anul cu aproape 4 miliarde de lei pierdere. Prin acest buget fantasmagoric, din punctul meu de vedere, anul acesta, în 2024, societatea Aqua Călimani va realiza profit. Vă întreb cum”.

Concluzionând, Mihai Calinovici spunea că „nu voi vota acest buget în condițiile în care avem mențiuni și de actualizare a costurilor, într-adevăr, cu rata inflației. Noi nu avem nici un aviz de la ANRSC, din câte știu eu; cred că primul pas este obținerea avizului.

Nu pot să votez viziunea unui om care a condus Aqua Călimani atâția ani, care a plecat din funcție, să vină altcineva să implementeze viziunea timp de 6 luni, după care altcineva, probabil pe  perioadă nedeterminată”.

O scurtă intervenție a avut și consilierul local Andrei Vodă, care a dorit să afle de la cei doi colegi de ai săi care reprezintă Consiliul Local în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) în ce mod s-au implicat în conturarea bugetului.

Reamintim faptul că, în cadrul ședinței de la sfârșitul lunii ianuarie, consilierii locali Server Hirişcău şi Călin Man au fost desemnați reprezentanți ai CL în AGA SC Aqua Călimani.

La problemele semnalate de către Mihai Calinovici și Andrei Vodă a răspuns Călin Man, în calitate de membru în AGA.

Acesta arăta că nici el, nici Sever Hirișcău nu au participat la întocmirea bugetului, doar au luat cunoștință de el.

„L-am luat doar la cunoștință și atât, urmând a fi prezentat în această ședință de consiliu local. Toate datele înscrise atât în nota de fundamentare, cât și în buget sunt date contabile, pe care doar le-am luat la cunoștință, nu am participat la întocmirea lor, pentru că nu suntem persoane de specialitate.

Referitor la viziunea pe care a avut-o dl director, chiar dacă anul trecut a terminat pe pierdere din diverse motive, chiar dacă dvs. nu considerați justificat, exact cum am procedat la aprobarea sau neaprobarea bugetului UAT Toplița, unde și acolo au fost diverse discuții, și bugetul de la Aqua Călimani reprezintă o previziune.

(…) Referitor la alimentarea municipiului cu apă, sperăm din toată inima să nu mai fie probleme, adică să existe continuitate. Au fost făcute demersuri, în sensul în care să existe un flux continuu atât la captare, cât și la tratare”, spunea consilierul Călin Man.

Sebastian Buzilă: „Dacă nu se investește în infrastructură, o să fie probleme în continuare, putem să aducem orice manager din lume”

O intervenție a avut și consilierul Sebastian Buzilă. Acesta a explicat de ce anul trecut Aqua Călimani a avut pierderi, ceea ce nu s-a întâmplat anii anteriori.

„Aqua Călimani făcea lucrări de prestări servicii, adică făcea extindere de apă-canal pentru Primăria Toplița. Anul trecut, Primăria Toplița nu i-a mai dat nicio lucrare. (…) Așa își acoperea de ani de zile pierderile Aqua Călimani”.

Însă, consilierul a dorit să remarce că această situație nu scuză modul în care a fost gestionată compania. „Se putea mult mai bine, dar trebuie ajutor din partea primăriei, inclusiv cu lucrările de care spuneam. Peste tot în țară infrastructura e făcută de unitatea administrativ-teritorială, inclusiv cea de apă și canal. Aqua Călimani doar gestionează infrastructura. Dacă infrastructura e praf, putem să cerem să aducem pe cel mai tare manager din lume, pentru că nu o să facă treabă”, spunea Sebastian Buzilă.

El mai remarca că în ciuda faptului că au început lucrări la stația de captare și la uzina de apă, problemele sunt departe de a fi rezolvate pentru că, în continuare, sunt pierderi în rețea, în multe locuri trebuie schimbate conducte – „și asta depinde în primul rând de noi, de Consiliul Local și de Primăria Toplița, depinde dacă credem că e prioritar sau nu”.

În final, Sebastian Buzilă a dat și un exemplu despre modul în care pot fi distribuiți banii. „În buget era prevăzut, la propunerea dlui primar, să se facă un sens giratoriu pe strada Sportivilor. Din punctul meu de vedere, nu avea nici un sens să-l facem acolo. Ei, banii aceia s-au tăiat la propunerea unor consilieri locali și sumele au trecut la echipamente pentru infrastructura de apă. Acesta este unul dintre lucrurile pe care trebuie să le facem și în continuare. Dacă nu se investește în infrastructură, o să fie probleme în continuare, putem să aducem orice manager din lume”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.