A fost acordat primul Premiu Veress „Pro Vita” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Sănătate » A fost acordat primul Premiu Veress „Pro Vita”
A fost acordat primul Premiu Veress „Pro Vita”

A fost acordat primul Premiu Veress „Pro Vita”

La începutul acestei luni

Având în vedere importanţa pierderilor de vieţi omeneşti prin sinucidere, Consiliul de administraţie al Fundaţiei Cry for Help, cu sediul în Miercurea-Ciuc, a hotărât înfiinţarea unui premiu intitulat Veress „Pro Vita”, în valoare de 500 euro, pe care să-l acorde anual, în prima zi de vineri a lunii noiembrie, cu ocazia Zilei Naţionale de Prevenţie a Suicidului, unei persoane, medic sau de altă specialitate, care în anul respectiv a depus eforturi semnificative în munca de Sisif a prevenţiei sinuciderilor.

Pe 4 noiembrie, una din zilele dedicate celei de-a II-a ediţii a conferinţei, care s-a desfăşurat la Cluj-Napoca, pentru prima dată, premiul a fost decernat doamnei prof. dr. Doina Cozman, cetăţean al urbei, aplaudată la scenă deschisă de peste 100 de participanţi la eveniment.

Pentru încântarea dumneavoastră, în limita spaţiului tipografic acordat, voi prezenta secvenţe din Laudatio, discurs conceput şi rostit în acest cadru de către domnul Veress Albert, doctor în ştiinţe medicale.

Obosit, Dumnezeu s-a aşezat pe un pămătuf de nor şi şi-a întins picioarele ca să se odihnească. A fost a 7-a zi a facerii Lumii”.

Dar, după ce şi-a mai tras sufletul, cineva i-a şoptit: „Vezi, Doamne, că mai lipseşte cineva de lângă Adam. Mama tuturor acelora care vor împânzi Pământul!”. Aşa a creat-o pe Eva, ca să nu-i fie urât lui Adam…

Dar Dumnezeu a înţeles la un moment dat că nu a prevăzut tagma sinucigaşilor, aşa că a convocat „CSAT-ul ceresc, cerând sfatul cherubinilor. Suicidologi să fie, a strigat unul din corul lor”. „Să fie, şi se făcu!”.

Astfel au apărut câţiva mentori, plus o pleiadă de învăţăcei, cu al lor lung şir de ortaci. „Ai noştri monştri sacri (…) care să lupte împotriva flagelului autodistrugerii, să dea speranţa în mai bine, în mai frumos, în viaţă”.

Şi iată că şirul a ajuns acum la Cluj, la Clinica de Psihiatrie III, dând de „cineva care decenii la rând a făcut ceva nesperat şi neprevăzut până atunci. S-a înhămat cu toată abnegaţia la acest jug, trăgând din răsputeri, la galerele unei corăbii ce-şi caută portul pentru ancorare. Un vas în a cărui cabină de căpitan pot să-i înmânez acum, pentru prima dată, acel premiu pe care l-am fondat tocmai pentru aprecierea acelora care încearcă din răsputeri, chiar şi imposibilul, să retuşeze scăparea Creatorului”.

„Căpitanul”, atât de frumos prezentat în câteva cuvinte, are, după cum arătam încă de la început, şi un nume: prof. dr. Doina Cozman, o personalitate în domeniu, recunoscută deopotrivă în ţară şi în afara graniţelor ei.

***

Ca urmare a deciziei conducerii Alianţei Antisuicid, lucrările celei de-a III-a Conferinţe Naţionale se vor desfăşura la Miercurea-Ciuc, de organizarea evenimentului urmând a se ocupa gazdele, respectiv Fundaţia Cry for Help, care, potrivit afirmaţiei preşedintelui ei, a şi luat în vizor, pentru premiere, „o colegă din municipiul reşedinţă de judeţ”.

Aşa îi trebuie!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.