Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nu se va finanţa: Reabilitarea drumurilor din judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Societate » Nu se va finanţa: Reabilitarea drumurilor din judeţul Harghita
Nu se va finanţa: Reabilitarea drumurilor din judeţul Harghita

Nu se va finanţa: Reabilitarea drumurilor din judeţul Harghita

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a înaintat o plângere prealabilă împotriva ordinului ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, pentru neincluderea nici unui drum judeţean în lista obiectivelor pentru investiţii din Planul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) pe anul 2015. Se solicită prin această plângere ca Ordinul 841 al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a ajuns la CJ Harghita în data de 29 aprilie 2015, să fie completat prin includerea în lista obiectivelor de investiţii pentru finanţare a cel puţin trei obiective judeţene.

„Probabil suntem singurul judeţ din ţară căruia nu i s-a alocat finanţare pentru reabilitarea drumurilor. În aceste condiţii va fi dificil să asigurăm practicabilitatea drumurilor judeţene, fapt intolerabil faţă de locuitorii din Harghita. Au existat activităţi de protest în ceea ce priveşte starea mai multor drumuri judeţene, însă în lipsă de fonduri nu am putut interveni. Ne străduim – afirmă preşedintele CJ, Borboly Csaba – să stopăm fenomenul de migraţie a tinerilor, însă acest lucru nu va fi posibil dacă nu putem asigura cel puţin condiţiile minime de trai pentru locuitorii judeţului”.

De la Biroul de presă al CJ am mai aflat că plângerea prealabilă a fost înaintată către ministerul de resort în data de 30 aprilie, de asemenea, şi prefectului judeţului şi deputaţilor şi senatorilor din judeţ, scopul, evident, fiind acela de a afla de ce judeţul Harghita nu are nici un drum inclus în lista obiectivelor pentru investiţii din PNDL pe anul 2015 şi pentru a putea acţiona pentru modificarea acestei decizii guvernamentale.

Dintr-un studiu recent al Băncii Mondiale rezultă că: pentru reabilitarea în totalitate a drumurilor din judeţul Harghita este nevoie de o sumă care se ridică la 166 milioane de euro. Comparativ cu această sumă, pentru reabilitarea a 845 de kilometri s-a acordat în cursul anului 2014 suma de 7 milioane de lei prin PNDL, iar pentru anul 2015 nu este prevăzută nici un fel de finanţare în acest sens. Este firesc, aşadar, să se afle care sunt motivele acestei stări de fapt – pentru a nu spune discriminări – şi să se ceară corectarea şi completarea listei obiectivelor pentru investiţii din planul PNDL pe anul 2015.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.