Când se va asfalta drumul naţional 12C, între Gheorgheni şi Lacu Roşu? | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 26 iunie 2024
Home » Societate » Când se va asfalta drumul naţional 12C, între Gheorgheni şi Lacu Roşu?
Când se va asfalta drumul naţional 12C, între Gheorgheni şi Lacu Roşu?

Când se va asfalta drumul naţional 12C, între Gheorgheni şi Lacu Roşu?

În acest an se speră că va continua asfaltarea drumului care face legătura între municipiul Gheorgheni şi staţiunea Lacu Roşu, dacă vor fi fonduri de la bugetul de stat în urma rectificării bugetare. Sectorul de drum către Lacu Roşu, în special la ieşirea din municipiul Gheorgheni, s-a degradat odată cu trecerea timpului, ceea ce creează nemulţumiri şoferilor care tranzitează zona.

Şeful Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita, ing. Cătălin Romanescu, a declarat referitor la acest subiect că în momentul de faţă se lucrează la proiectarea tehnică pentru a se obţine autorizaţia de construcţie. Pe lângă acest sector de drum, în acest an s-a mai dat ordin de începerea proiectării tehnice aferentă executării lucrărilor de reabilitare şi pe DN 12A (în Lunca de Sus), dar şi pe DN 12C (Cristuru Secuiesc). Reabilitarea acestor trei sectoare de drum se va realiza din fonduri de la bugetul de stat. Potrivit sursei citate, proiectarea în vederea reabilitării celor trei sectoare de drum este în grafic. „În cursul acestui an o să primească şi autorizaţie de construcţie şi, dacă se alocă fonduri, se scot la licitaţie”, a spus şeful SDN Harghita.

L-am întrebat pe ing. Cătălin Romanescu şi de ce pe drumul de la ieşirea din Gheorgheni până în Lacu Roşu nu se toarnă strat de asfalt la fel de des, o dată la câţiva ani, cum se procedează pe pasul Creanga (DN 15).

Şeful SDN Harghita a explicat că din punct de vedere tehnic sunt anumite instrumente care măsoară capacitatea portantă a unui drum. Aceste instrumente arată dacă pe un sector de drum se poate turna un covor asfaltic, deoarece structura este rezistentă, sau trebuie realizată o ranforsare. Iar pe întregul sector de drum dintre Gheorgheni şi Lacu Roşu aceste instrumente au arătat că trebuie realizată o ranforsare – „aceasta e explicaţia”. De asemenea, ing. Cătălin Romanescu a mai arătat că DN 15 este un drum naţional principal, pe care circulă şi traficul greu. Pe de altă parte, drumul dintre Gheorgheni şi Lacu Roşu este unul turistic, pe care nu ar avea voie traficul greu, fiind limitat până la 10 tone şi 10 metri lungime. Conform sursei citate, sectorul de drum respectiv este semnalizat corespunzător, în sensul că este interzis traficul greu – „atât putem face noi ca drumari”.

Prezent recent în comuna Corbu într-o vizită de lucru şi întrebat despre acest subiect, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP), Tudor Duţă, a declarat că se aşteaptă o rectificare bugetară „şi sperăm să putem aloca buget pentru aproximativ 5 km de covor asfaltic nou, pe acel sector de drum”. „Sperăm să începem lucrările imediat după rectificare, adică undeva în jurul lunii august”, a spus directorul DRDP.

***

În context mai amintim că lucrările de reparaţii la partea carosabilă a drumurilor naţionale din judeţ sunt în plină desfăşurare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.