Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

8 Martie – 8 Portrete. Doamne din Harghita şi Covasna care inspiră şi sunt un exemplu în domeniul lor de activitate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » 8 Martie – 8 Portrete. Doamne din Harghita şi Covasna care inspiră şi sunt un exemplu în domeniul lor de activitate
8 Martie – 8 Portrete. Doamne din Harghita şi Covasna care inspiră şi sunt un exemplu în domeniul lor de activitate

8 Martie – 8 Portrete. Doamne din Harghita şi Covasna care inspiră şi sunt un exemplu în domeniul lor de activitate

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii vă invităm să ne oprim câteva minute la 8 personalităţi feminine din Harghita şi Covasna, care se remarcă profesional în diferite domenii de activitate, lăsând urme frumoase în memoria celor cu care au interacţionat sau pe care i-au format de-a lungul timpului. Vom trece pe rând prin domenii precum muzica, psihologia, pedagogia, poezia, teatrul şi presa.

Portrete din Harghita

Amalia SZŰCS-BLĂNARU, profesor, muzicolog, a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti (1985) şi cursurile Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (2007). A fost profesoară de matematică la Şcoala Gimnazială „Dumitru Gafton” din Gălăuţaş în perioada 1985-2007, iar din 2007 este profesoară de pian la Şcoala Gimnazială „Vaskertes” din Gheorgheni. În perioada 1998-2018 a predat lecţii de pian şi în cadrul Şcolii Populare de Arte Harghita, filiala Topliţa. A beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Strasbourg pentru un stagiu de cercetare în cadrul GREAM. În 2017 şi-a susţinut teza de doctorat cu tema „György Ligeti. O privire în universul sonor sau Matematici pe claviatură” în cadrul Şcolii Doctorale a Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Ulterior lucrarea a fost publicată. Începând cu anul 2014 coordonează, alături de membrii Asociaţiei Klavier ART, organizarea Festivalului Concurs Naţional „Microcosmos muzical”. Din 2016 este membră a SFAM (Société Française d’Analyse Musicale). În 2022 realizează prima audiţie a Poemului simfonic pentru 100 de metronoame de György Ligeti în cadrul turneului „Odisee muzicală” organizat de Asociaţia Klavier ART. Participările la numeroase evenimente ştiinţifice naţionale şi internaţionale pe tematici diverse şi cele peste treizeci de articolele publicate reflectă domeniile sale de interes: muzica secolului XX, analiza muzicală, respectiv conexiunea dintre muzică şi matematică.

Livia HARPA, cunoscută şi foarte îndrăgită pentru activitatea de solist vocal, s-a născut în satul Pietriş, comuna Deda, judeţul Mureş. În 1990 devenea solist profesionist în cadrul Ansamblului Folcloric „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa. În 1993 câştiga premiul I la Festivalul „Alină-te, dor, alină” de la Cicârlău, Maramureş, festival organizat de Nicolae Sabău. În 1994 câştiga topul tinerilor interpreţi organizat de Radiodifuziunea Română Bucureşti, în 1995 era câştigătoare a topului realizat de Radiodifuziunea Română. În 1996 câştiga Topul Transilvania, organizat de TVR Cluj, iar în 1998 obţinea premiul special la Festivalul Maria Lătăreţu de la Tg. Jiu. Prima casetă a Liviei Harpa – „De m-aş face cum am fost”, cu cântece din repertoriul propriu, se înregistra în 1999, la Sibiu, la studioul „Pivoda”, sub îndrumarea redactorului muzical Dumitru Buzoianu, cu acompaniamentul orchestrei de muzică populară „Cindrelul-Junii Sibiului”, dirijată de Marius Eugen Petruţ.

Despre activitatea de coordonator al grupului „Flori Topliţene” spune aşa: „Respectul pentru tradiţie şi grija ca aceasta să fie transmisă generaţiilor viitoare m-a îndemnat să descopăr copii şi tineri dăruiţi de Dumnezeu cu harul cântatului. Valorificând potenţialul cultural şi uman din partea de nord a judeţului Harghita, putem contribui la păstrarea tradiţiei şi a identităţii naţionale, valori inestimabile ale românilor trăitori în arealul munţilor Călimani”.

Ionela TUDOR, originară din Brăila, este psiholog clinician în municipiul Topliţa, unde are un cabinet individual. Este preşedinte al Colegiului Psihologilor din România filiala Harghita, din martie 2022. A studiat Strategii europene de managementul resurselor umane la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, a studiat la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Este autoarea a trei cărţi care explică emoţiile şi fricile pe înţelesul copiilor.

De la început am ştiut că aceasta îmi este vocaţia şi că vreau să fiu de folos oamenilor, să-i sprijin şi să le fiu pansament pentru suflet. După 20 de ani de carieră, încă mă trezesc dimineaţa nerăbdătoare să ajung la cabinet, ştiind că în fiecare zi mă aşteaptă o nouă provocare şi, chiar dacă în unele clipe mi-a fost greu, tot aceeaşi cale aş urma-o!”.

Adina JURCĂ, educator la Grădiniţa „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc, este originară din Salonta, judeţul Bihor, a studiat la Oradea, iar ulterior a profesat în mai multe locaţii din ţară, stabilindu-se în cele din urmă în Miercurea-Ciuc, unde îşi desfăşoară activitatea recurgând la un sistem educaţional neconvenţional, nonformal, bazat pe libertate şi pe nevoile fiecărui copil. Adina e de părere că educatorul trebuie să fie un ghid în procesul de învăţare. Caută în permanenţă să ofere ceea ce i-a lipsit când era ca ei. „Eu nu le predau, nu-i învăţ. Nu sunt nişte vase goale pe care trebuie să le umplu. Văd care sunt nevoile şi le creez mediul de învăţare…”.

Copiii pot alege în ce activităţi se implică. Şi formarea continuă a educatorului e foarte importantă, de aceea Adina se menţine conectată la tot ce e nou în domeniu, participând la conferinţe, programe de formare şi întâlniri cu profesioniştii din domeniu. În trecut a urmat un stagiu de pregătire în Anglia, cu o bursă Comenius, despre predarea limbii engleze pentru preşcolari. De asemenea a urmat un stagiu de pregătire la Institutul Montessori din Bucureşti, care militează pentru o abordare individualizată a copilului. De la profesioniştii din Montessori, Adina a adoptat diferite metode nonformale de lucru cu cei mici, pe care le aplică cu succes deja de mulţi ani şi care i-au adus un premiu de Educator MERITO.

Portrete din Covasna

Tatiana SCURTU, poet, publicist, profesor, s-a născut în Călăraşi, Republica Moldova. A absolvit Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna, specializarea Filologie – Limbi străine (2004), Facultatea de Drept, Specializarea Administraţie publică (2008) şi Facultatea de Litere, Specializarea Română-Franceză (2012), ambele la Universitatea „Dunărea de Jos”, Galaţi, de unde a obţinut şi un Master în Teoria şi Practica Textului.

Autoarea debuta în 2013 cu volumul Paralelismul singurătăţii, Ed. Princeps Multimedia, Iaşi, 2013. Volumul a primit premiul de debut al Editurii Princeps Multimedia la Concursul de Poezie „Porni Luceafărul”, Botoşani, 2012 şi Premiul pentru Debut la Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei, 2013, după care a mai publicat: Râuri, voi, ce despărţiţi, Ed. Gens Latina, Alba Iulia, 2013; Mănăstirile din gânduri, Ed. InfoRapArt, Galaţi, 2016 (Premiul I pentru volum la Festivalului Naţional de Literatură şi Folclor „Armonii de primăvară”, la Vişeu de Sus, Maramureş, 2016); Ca în cer, Galaţi, 2017; Aripi de albastru, 2019, Din dor de casă şi de tine, 2021, Îmbrăţişarea, Ed. Eurocarpatica 2023.

Tatiana predă Limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe şi este director al editurii Eurocarpatica.

Ligia Dalila GHINEA, filolog, profesor, inspector şcolar, s-a născut la Craiova, unde a urmat inclusiv studiile liceale şi universitare, dar ulterior a activat profesional în Sfântu-Gheorghe, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”.

Este autoarea mai multor culegeri de exerciţii, teste şi subiecte de examen pentru Limba şi literatura română, împreună cu alţi profesori, a fost lector-corector şi coordonator al unor volume apărute la diverse edituri, precum Eurocarpatica, Nico şi Magic Print. Alături de colega Adriana Barabas a înfiinţat şi coordonat clubul şi revista Albatross, a căror scop au fost să aducă laolaltă literatura, muzica şi artele plastice şi să promoveze talente.

A deţinut pe rând funcţia de inspector şcolar general-adjunct (2009-2010), preşedinte al Asociaţiei Pedagogilor Români din judeţul Covasna şi secretar al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. A activat şi în cadrul Cenaclului literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc.

Maria CREŢU-GRAUR a studiat Administraţie Publică la Universitatea „Babeş-Bolyai”, este director al cotidianului Mesagerul de Covasna şi membră a UZPR Bucureşti. Se numără printre cei care spun poveştile celor care au ceva de transmis şi a comunităţii din care fac parte. Este membră ASTRA – Despărţământul Covasna-Harghita, unde în trecut a ocupat funcţia de vice-preşedinte.

Prin activitatea în cadrul publicaţiei, ţine comunitatea la curent cu tot ce se întâmplă în judeţ şi nu numai. Susţine şi promovează cultura şi este veche colaboratoare a muzeului nostru.

Camelia PARASCHIV KATAI, originară din judeţul Neamţ, este actriţă la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe. A studiat la Academia de Artă Teatrală din Târgu Mureş. A avut colaborări cu TVR Cultural, apariţii la TV în câteva seriale şi a susţinut mai multe recitaluri de poezie. Este prietenă a Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc şi a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. A obţinut premii pentru interpretare şi a participat la festivaluri internaţionale de teatru la Roma, Veneţia, Budapesta, Viena, şi în Finlanda, Turcia, Slovacia, Polonia şi Germania.

În 2018, într-un interviu, îmi spunea: „Încerc să iubesc fiecare personaj pe care-l creionez. (…) Fiecare personaj împrumută vibraţii din ceea ce suntem noi, actorii, dar ne şi îmbogăţeşte cu noi trăiri, tot ale noastre pe undeva, dar de care nu suntem totdeauna conştienţi!”.

Lista rămâne deschisă, iar ordinea în prezentare este aleatorie. Prezentarea e o trecere sumară prin activitatea celor menţionate. La mulţi ani lor şi tuturor femeilor de lângă noi, care zi de zi se dedică unei profesii, unei familii sau amândurora.

Un material MNCR,
de Cosmina Marcela OLTEAN
Fotografii, arhive personale

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.