Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Naţională a României în localităţi din judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Societate » Ziua Naţională a României în localităţi din judeţul Harghita
Ziua Naţională a României în localităţi din judeţul Harghita

Ziua Naţională a României în localităţi din judeţul Harghita

Miercurea-Ciuc

În municipiul reşedinţă de judeţ, evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie au început în octombrie, când s-a dat startul Concursului judeţean „Uniţi în cuget şi-n simţiri”, adresat elevilor claselor gimnaziale şi liceale din judeţ. Acesta şi-a desemnat câştigătorii luni.

Apoi, la mijlocul acestei luni, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior a avut loc vernisajul expoziţiei „Jandarmeria Română 1850-2020”, care va fi deschisă publicului până pe 18 ianuarie.

Joi, 30 noiembrie

Ora 18:00 – Spectacol extraordinar organizat cu ocazia sărbătoririi „Zilei Naţionale a României” – Casa de Cultură.

Vineri, 1 decembrie

Ora 12:00 – Ceremonialul Militar şi Religios de Comemorare al Eroilor Neamului Românesc, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Defilare cu trupe şi tehnică militară – B-dul Timişoarei – Monumentul Ostaşului Necunoscut, platoul din faţa Palatului Administrativ.

Ora 18:00 – Ceremonial de retragere cu torţe al efectivelor militare din garnizoana Miercurea-Ciuc – platoul din faţa Palatului Administrativ.

Muzeul Oltului şi Mureşului Superior vă invită să descoperiți istoria jandarmeriei, o poveste de peste 170 de ani, în expoziția „Jandarmeria Română 1850-2020”, proiect expozițional inedit prezentat de Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, MNCR – Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita și al Asociației RoMilitaria.

Organizatori: Instituţia Prefectului Judeţul Harghita; Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” Miercurea-Ciuc; Primăria municipiului Miercurea Ciuc; Consiliul Judeţean Harghita – Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita; Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita; Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita; Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita; Penitenciarul Miercurea-Ciuc; Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita; Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc.

Topliţa

Festivităţile vor avea loc în data de 30 noiembrie şi suita acestora va începe la ora 12:00, cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mausoleul Eroilor de la Topliţa – Secu.

Comemorarea eroilor martiri va continua, începând de la ora 12:30, cu depuneri de coroane la Troiţa din Parcul Central al municipiului Topliţa.

De la ora 17:30, cerul va fi luminat de focuri de artificii, ce vor da şi startul aprinderii iluminatului festiv al oraşului și care va da farmec sărbătorilor de iarnă.

De la ora 18:00, locuitorii urbei sunt invitaţi la Spectacolul aniversar „La mulţi ani, România!”, care se va desfăşura în sala de spectacole a Casei de Cultură Topliţa. Evenimentul cultural îi va avea ca invitaţi speciali pe artiştii Anca Branea, Livia Harpa, Mihaela şi Ciprian Istrate, Maria Butilă, Ciprian Ilie, Monica Cotfas, Lăcrămioara Pop, Dragomir Raita şi Alexandru Oltean. Componenta artistică va fi asigurată şi completată de către Ansamblul „Rapsodia Călimanilor” – Centrul Cultural Topliţa. Prezentatorul spectacolului va fi Iulian Praja.

Biletele de intrare pot fi procurate de la Centrul de Informare Turistică Topliţa şi sunt gratuite, în limita locurilor disponibile.

Odorheiu Secuiesc

Vineri, la ora 11:00  va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la Cimitirul Eroilor.

Iar seara, de la ora 18:00, la Casa de Cultură, va avea loc o manifestare culturală dedicată Zilei Naţionale a României, la care sunt invitaţi: Ansamblul Cununa, Tin Vasilescu, Cosmin Herăscu, Maria Cobzaş-Herăscu şi Delia Bertea.

Gheorgheni

Vineri, va avea loc o slujbă la Biserica Ortodoxă „Sf. Gheorghe”, după care se vor depune coroane de flori la troiţa din curtea bisericii.

Pe data de 6 decembrie, de la ora 18:00, va avea loc la sala Korona un spectacol în cinstea sărbătoririi zilei naționale, cât și pentru a marca ziua orașului. Vor participa Ansamblul Rapsodia Călimanilor din Toplița, artiștii Sebastian Stan, Grigore Gherman, Livia Harpa și un grup de colindători elevi ai Liceului „Sf. Nicolae”, coordonați de preot Nan Emil şi Alin Negrea.

Bălan

Oraşul va fi pavoazat cu steaguri tricolore, iar de la ora 17:00, la Clubul Elevilor va avea loc un spectacol dedicat zilei de 1 Decembrie.

De asemenea, reprezentantul unui restaurant local va pregăti tradiţionala fasole cu ciolan pentru comunitate.

Tulgheş

În Tulgheş, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României vor avea loc joi, începând cu ora 12:00. După intonarea Imnului Naţional, a slujbei de pomenire a eroilor de către un sobor de preoţi şi depunerea de coroane în memoria eroilor acestui neam, programul se va încheia cu un scurt program artistic, dedicat zilei de 1 Decembrie, susţinut de elevii şcolii din localitate şi de Ansamblul Plaiuri Tulgheşene, a informat primarul comunei, Marcel Vancu, pe pagina sa de Facebook.

Tot joi, la ora 17:00, în Tulgheş se va aprinde iluminatul de sărbători.

Corbu

Şi corbenii sunt invitaţi să marcheze Ziua Naţională a României joi, de la ora 11:30, la Monumentul Eroilor. Acolo va avea loc o slujbă de TeDeum, urmată de depuneri de coroane şi un scurt program artistic susţinut de elevii Liceului Tehnologic Corbu, precum şi un recital al Ecaterinei Curcă.

Bilbor

Vineri, de la ora 10:00, bilborenii sunt invitați la Monumentul Eroilor din comună.

Evenimentul va începe cu intonarea Imnului Național, urmată de oficierea slujbei Te Deum închinată eroilor făptuitori, pentru ca după depunerea coroanelor să fie prezentat un program artistic de către elevii Școlii Gimnaziale ,,Octavian Codru Tăslăuanu” din Bilbor.

Subcetate

Miercuri, de la ora 12:00, va avea loc o serbare cu ocazia Zilei Naţionale la Căminul Cultural.

În deschiderea evenimentului se va cânta imnul naţional al României, după care vor avea loc câteva discursuri ţinute de primarul comunei, Vasile Rusu, de prof. Maria Ciobotă şi de directoarea Anişoara Balog.

Momentele artistice – poezie, dans şi cântec – vor fi susţinute de elevi din clasele gimnaziale şi liceale.

Vineri, 1 decembrie, de la ora 11:00, la Monumentul Eroilor din comună, se vor depune coroane de flori şi se va ţine o slujbă de pomenire.

Voşlăbeni

Ora 12:00 – Festivitate la Monumentul Eroilor, unde se vor depune coroane şi va fi prezentă fanfara.

Ora 17:00 – Program artistic la Căminul Cultural.

Seara se va încheia cu focuri de artificii.

Evenimente dedicate zilei de 1 Decembrie vor avea loc şi în alte localităţi.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.